Lidové noviny

Jen v USA vyšel do ulic milion lidí

Protesty proti Trumpovi (podle organizáto­rů)

- SIMONA BARTOŠOVÁ

V sobotu, den po inauguraci Donalda Trumpa prezidente­m USA, proti němu po celé zemi protestova­l přes milion Američanů, především žen. Nejvíce se jich sešlo ve Washington­u, nelibost vůči Trumpovi ale dávali najevo lidé po celém ve světě.

WASHINGTON/PRAHA Vše začalo příspěvkem jedné havajské babičky na Facebooku. Teresa Shooková přišla s tím, že po inauguraci Donalda Trumpa kvůli svým vnučkám uspořádá ve Washington­u pochod za práva žen, jehož se mělo podle odhadů účastnit 200 tisíc lidí.

Nakonec proti Trumpovi, který Američanky pobouřil svými výroky o ženách, a jeho administra­tivě, jež podle aktivistů ženská práva ohrožuje, protestova­lo ve Washington­u údajně až půl milionu lidí.

K nim se navíc připojili i další v ostatních městech. Dohromady tak proti novému šéfovi Bílého domu demonstrov­al po celých Spojených státech přes milion lidí, organizáto­ři však uvádějí i vyšší čísla.

Tematické pochody se také konaly ve více než 600 městech po celém světě. Podle organizáto­rů tak proti Trumpovi celkem protestova­lo na pět milionů lidí. Na rozdíl od násilných protestů v den jeho inaugurace ale podle agentury AP nebyl při poklidných demonstrac­ích nikdo zatčen.

Washington­ského pochodu, který byl původně zaměřen na práva žen, se nakonec zúčastnili i muži a další lidé, které pobouřily Trumpovy výroky například na adresu mexických imigrantů, muslimů, zdravotně postiženýc­h či ekologický­ch aktivistů.

Lidé provolával­i hesla jako „Potřebujem­e opravdovéh­o vůdce, ne děsivého tweetera“a dovolávali se jeho odchodu z úřadu. Účastníci také měli ve velkém na hlavě pletené růžové čepice, takzvané pussy hats, jimiž odkazovali na video z roku 2005, ve kterém se Trump televizním­u moderátoro­vi zmínil, že jako hvězdě mu ženy dovolí, aby je osahával na intimních partiích.

„Je mi 58 let a nemůžu uvěřit, že to musíme udělat znovu,“řekla agentuře Reuters Pam Foysterová z Colorada, které prý protesty ve Washington­u připomněly masové akce proti válce ve Vietnamu v 60. a 70. letech minulého století. Na pochodu se objevil i dokumentar­ista Michael Moore Washington – 500 tisíc lidí New York – 600 tisíc lidí Los Angeles – 750 tisíc lidí

Chicago, Boston, Denver – 200 tisíc lidí

menší protesty se konaly v Oaklandu (Kalifornie), Atlantě (Georgie), Houstonu (Texas), Seattlu (Washington), Portlandu (Oregon), Madisonu (Wisconsin) nebo Bismarcku (Severní Dakota).

ve světě se demonstrov­alo v Londýně, Tokiu, Sydney, Tel Avivu, Melbourne, Moskvě, Berlíně i v Praze. nebo zpěvačky Cher a Madonna, která v kampani podporoval­a Hillary Clintonovo­u. Ve Washington­u vulgárně burcovala lidi, aby se „už konečně probudili“.

Další davy lidí proti Trumpovi protestova­ly v New Yorku, Los Angeles, Chicagu, Denveru nebo Bostonu, podobné akce se ale konaly i v řadě dalších menších amerických měst.

S protestují­cími sympatizov­ali návštěvníc­i filmového festivalu Sundance v Park City ve státě Utah, ale i lidé nacházejíc­í se v Antarktidě – asi 30 ekologicky uvědomělýc­h turistů a vědců na lodi v mezinárodn­ích vodách drželo nad hlavou transparen­ty „Tučňáci za mír“a „Tuleni za vědu“.

Trump: Proč nešli volit?

Ani Trumpovi blízcí však nejsou zcela na jeho straně. Na pochodu proti němu ve Washington­u se na- příklad objevil Joshua Kushner, bratr Trumpova vrchního poradce Jareda Kushnera a švagr Trumpovy nejstarší dcery Ivanky, jenž v listopadov­ých volbách hlasoval pro Clintonovo­u. Prý se byl ale na akci jen „podívat“.

Sám Donald Trump se k protestům dlouho nevyjadřov­al, mlčení prolomil až v neděli, a to na Twitteru, jak je pro něj obvyklé.

„Včera jsem sledoval protesty, ale měl jsem dojem, že zrovna byly volby! Proč nešli tito lidé volit?“zaútočil na milion demonstran­tů, aniž by měl jakékoliv důkazy, že volit nešli.

Později se ale umírnil a dodal: „Poklidné protesty jsou známkou naší demokracie. I když s nimi vždy nesouhlasí­m, uznávám práva lidí vyjádřit své názory,“napsal Trump na Twitteru.

Hillary Clintonová protestují­cím na Twitteru poděkovala, že „pochodují za naše hodnoty“.

 ??  ??
 ?? Se jen ve Washington­u sešlo půl milionu lidí, většinou odpůrců Donalda Trumpa. Proti americkému prezidento­vi se protestova­lo třeba i v Mexico City, Berlíně a v Praze. FOTO REUTERS ( 3) A ČTK ??
Se jen ve Washington­u sešlo půl milionu lidí, většinou odpůrců Donalda Trumpa. Proti americkému prezidento­vi se protestova­lo třeba i v Mexico City, Berlíně a v Praze. FOTO REUTERS ( 3) A ČTK
 ??  ?? Na „Pochodu žen“
Na „Pochodu žen“
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia