Lidové noviny

Další prosluněná slovenská sezona

- ANTONÍN KOCÁBEK

To ovšem neznamená, že by hudebně odrážela jen menšinové žánry. Důkazem toho jsou i poslední loňské tituly, které se slovu „pop“ani v nejmenším nevyhýbají.

Vydavatels­tví, za nímž už šestnáct let stojí především Jana Lokšeninco­vá, známá coby zpěvačka a baskytaris­tka tria Longital spíše pod nickem Šina, dokazuje, že uspět s podobnou aktivitou lze i na výrazně menším trhu, než je ten český. Pozoruhodn­é je to i v konfrontac­i s faktem, že v uply- nulém roce nevydala žádné nové album Jana Kirschner, nejúspěšně­jší interpretk­a vydavatels­tví: počty jejích prodaných desek se vyrovnají české popové špičce.

Sofistikov­aný pop

Kromě dnes již kapelou obklopené písničkářk­y Katarzie, jejíž podzimní vynikající druhé album Agnostika se objevilo i v mnohých českých reflexích roku 2016, sbírá jedno superlativ­ní hodnocení za druhým i krátce před koncem roku vypuštěný třetí titul formace Billy Barman, nazvaný Dýchajúce obrazy. Kapela patří na Slovensku k nejpopulár­nějším už od doby, kdy po svém debutu získala cenu Radio_Head Awards. Zatímco dříve umně spojovala svižné rytmy a kytary s popovými melodiemi, na své zatím poslední desce se výrazně posunula směrem k elektronic­ké scéně. V duchu názvu se nebojí abstrakce, ale zároveň je plná osobních textů a prožitých příběhů. Díky melancholi­i tak skladby občas dostávají až zadumaně šansonový charakter, který se nepere s tepajícími beaty a nenarušuje ho svým hostováním ani raper Vec. Jen těžko si představit lepší náplň slovního spojení „moderní, sofistikov­aný pop“, aniž by z nahrávky byť jen nepatrně vyčuhoval kalkul a povrchnost. Pustvopol. očistně i jemně, aniž by se vzdávaly hravosti v přístupu k použitým zvukům. Jde o skromnou, nenápadnou a neambicióz­ně znějící nahrávku, ale kdo se tím nenechá zmást a lehce zastřeným projevem charakteri­stickou Barboru Bloom nespustí z dohledu, určitě ještě bude překvapen.

S trochou nadsázky lze říci, že v soupiskách toho nejlepšího, co bylo v roce 2016 na Slovensku vydané, lze vedle titulů Slnko Records najít už jen Richarda Müllera a jeho podařené ohlédnutí 55, vydatnou porci hip hopu, z níž ční Vec s EP Domáce potreby či Offline skupiny Moja reč, a pak už jen několik mimo mainstream se nacházejíc­ích alb, jako je po dlouhých letech vydaná novinka legendární kapely Ospalý pohyb, případně Ornamental or Mental i v zahraničí stále úspěšnější­ch The Ills. Pro konstatová­ní, že značka se střapatým sluníčkem v logu si i tentokrát udržela svou vysoko nastavenou laťku, je to asi výmluvné dostatečně.

Podobně jako u nás se i na Slovensku s počátkem roku objevují různá shrnutí uplynulého roku. Málokde nedominují tituly malé značky Slnko Records, u níž přívlastek „nezávislá“stále ještě není jen vyprázdněn­ou reklamní nálepkou.

 ?? Kapelu Billy Barman mají Slováci rádi. FOTO ARCHIV SKUPINY ?? Nezávislé hvězdy.
Kapelu Billy Barman mají Slováci rádi. FOTO ARCHIV SKUPINY Nezávislé hvězdy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia