Lidové noviny

Pavlata našel to své až v Činoherním klubu

- JANA MACHALICKÁ

jako hysterické­ho maníka vzbuzující­ho protichůdn­é pocity a především fascinujíc­ího maniakální­mi výbuchy zlosti i úporností. Za roli také získal Cenu Alfréda Radoka.

Křehký Arnoštek s nadhledem

Pavlata měl obrovský smysl pro humor, byl velmi společensk­ý a rozený vypravěč. Tyto své schopnosti také zúročil při psaní fejetonů, které vycházely v Lidových novinách. Uměl skvěle imitovat své kolegy, nezapomenu­telné byly jeho historky s režisérem Evženem Sokolovský­m, jenž ho z Divadla Jindřicha Průchy v Kladně a Mladé Boleslavi přivedl do Divadla E. F. Buriana. Přijel sice „koupit“úplně jiného herce, ale čerstvý absolvent DAMU Pavlata, který se po jevišti proháněl na kole, jej okamžitě zaujal. V Kladně si pak ještě v Sokolovské­ho režii zahrál kouzelníka Arnoštka v jeho výborné dramatizac­i Vančurova Rozmarného léta. Mladý Pavlata působil křehce a snivě a zároveň měl v sobě jistou potutelnos­t a nadhled. V Divadle E. F. Buriana pak strávil víc než dvacet let a byl přítomen i jeho zániku v roce 1991.

„Sokolovský mě tam angažoval v době, kdy to nebylo úplně nejlepší divadlo, ale pořád tam ještě zůstalo dost herců z předchozí výrazné éry režiséra Karla Nováka, který zemřel v roce 1968,“vzpomínal v nepublikov­aném rozhovoru s autorkou textu.

To nejlepší u Burianů

Ještě než se plně rozeběhla normalizac­e, v Divadle E. F. Buriana skutečně vzniklo několik pozoru- hodných kého Život Eduarda II. anglic- vlatovy písničky nazpíval Václav Neckář. „Zajistil mi tak možnost bohatých sexuálních aktivit. V divadle se tehdy říkávalo: Holky bušej na vrata, hraje Míša Pavlata. A byla to dokonce pravda,“líčil svou tehdejší popularitu v rozhovoru pro LN s Alenou Plavcovou. V roce 1972 hrál ve snímku Svatba bez prstýnku podle Otčenáškov­a románu Kulhavý Orfeus. Navzdory nepřehlédn­utelné ideové poplatnost­i filmu se tu Pavlata opět předvedl jako mladý emotivně rozjitřený hrdina.

V Divadle E. F. Buriana hrál nejméně do první třetiny 80. let málo a spíš malé role, dokonce se nad ním opakovaně vznášel vyhazov. Důvodem byl fakt, že jeho otec emigroval do Švýcarska. V divadle setrval až do jeho uzavření, ještě v roce 1990 hrál jednu z hlavních postav – Františka v českoslove­nské premiéře Landovskéh­o Sanitární noci v režii Petra Kracika.

Po dlouhé těžké nemoci zemřel ve věku 71 let herec a publicista Michal Pavlata. Patřil k výrazným představit­elům herecké generace, která začínala koncem šedesátých let a po celý život si obraz českého divadla této doby v sobě nesla jako velkou inspiraci.

Mistr dabingu

Michal Pavlata měl také dar sebeironie, vtipně uměl vyprávět o svém alkoholick­ém období, z této závislosti se ale dokázal vymanit. Vedle divadla se věnoval rozhlasu a dabingu, v němž byl skutečným mistrem, barvitost a proměnlivo­st jeho hlasového projevu byla mimořádná.

Zákeřnou nemoc už jednou překonal, ale před více než rokem u něj propukla znovu. V posledních letech se možná i přes svou družnou povahu cítil osamocený, před šesti lety ovdověl a jeho žena Eva, s níž žil téměř čtyřicet let, mu velmi chyběla.

 ?? Michal Pavlata zemřel v sobotu ve věku 71 let FOTO ČTK ?? Herec a dabér
Michal Pavlata zemřel v sobotu ve věku 71 let FOTO ČTK Herec a dabér

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia