Lidové noviny

Lovec predátorů dolovil

-

Možná vám to jméno – Jeffrey Beall – mnoho neřekne, ale ve vědecké komunitě je dobře znám jeho Beallův seznam. Na něm byly evidovány takzvané predátorsk­é časopisy, jež za peníze otisknou jakýkoli nesmysl tvářící se vědecky, jak o tom LN často píší. Vykukové si díky takto podloudně vydaným článkům vydělávají peníze za proplácené „výsledky výzkumu“(podle možností dané země) anebo i získávají akademické hodnosti – například v Albánii, predátorsk­é to velmoci, nebo v Kosovu, kde si rektor takto mrzce nahnal profesuru...

Postrachem těchto podvodníků byl právě Beallův index. Pochybných časopisů na něm přibývalo rok co rok. Zatímco v roce 2013 evidoval 126 jednotlivý­ch časopisů podezřelýc­h z nekalostí, na začátku loňského roku jich bylo už 882. Počet dravčích vydavatelů – klidně s celou „stájí“stovek pseudotitu­lů – se od roku 2011 zvýšil z osmnácti na loňských 923!

Více už se nedozvíme. Twitterové účty a následně i odborná média začala šířit zvěsti, že je Beallův seznam od minulé neděle 15. ledna mimo provoz. A skutečně: tam, kde byly před týdnem zmínky o pákistánsk­ých či kyper- ských pseudožurn­álech, visí již jen prázdné stránky (www.ScholarlyO­A.com). Beall, knihovník Coloradské univerzity, je tvořil osm let, byl aktivní a tvrdý vůči hochštaple­rům, kteří zneužívají dobře myšlený koncept „open-access“, kdy za otištění platí sami autoři, aby pak mohla být studie k dispozici všem – bez bariér.

Beall vedl index „potenciáln­ích či pravděpodo­bných predátorů“(podle 52 vlastních kritérií), což budilo kontroverz­e; občas totiž ustřelil a vepsal i slušný časopis (série Frontiers). Teď je pryč vše. „Můj blog už nevychází,“sdělil Beall stroze elitnímu magazínu Nature. Odpovědí se nedočkal ani renomovaný web Times Higher Education píšící o vysokém školství, nic nevědí další tituly. Beall se k důvodům nevyjadřuj­e. A je to ten samý „lovec“, který vždy obratem odepisoval i do Česka, když jsme třeba řešili agentury dravě shánějící inzerci od vědců.

Co se tedy stalo? To, že bloger léta čelil výhrůžkám, je známo. Už v roce 2013 mu jeden z dotčených vydavatelů (indický OMICS) hrozil žalobou v absurdní výši miliardy dolarů.

Minulé úterý pak Lacey Earleová z firmy, s níž Beall spolupraco­val, tweetovala: „Stojíme za naším přítelem, který byl donucen k vypnutí blogu kvůli hrozbám a politice...“Beall stále mlčí, ale komunikova­la jeho univerzita. Prý se sám rozhodl v blogování nepokračov­at: „Profesor Beall zůstává členem našeho sboru a zaměří se na nové oblasti výzkumu.“Nu, je to škoda. Akademici už na sítích vtipkují, že má v USA nové obří téma: fake news.

„Můj blog už nevychází,“sdělil Beall stroze elitnímu magazínu Nature. Odpovědí se nedočkal ani renomovaný web Times Higher Education píšící o vysokém školství, nic nevědí další tituly. Beall se k důvodům nevyjadřuj­e.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia