Lidové noviny

Konec Czechvaru

Stát by se měl jasně postavit za Budvar

-

Každý, kdo přistane na mezinárodn­ím letišti v Curychu, si připadá trochu jako v disneyland­u. Nejdřív v hale zakopne o plastovou krávu kryjící stánek s čokoládou, přepadne ho alespoň jedna půvabná hosteska prodejce hodinek, a než se dopotácí ke kufrům, nese si alespoň jeden letáček s nabídkou lyžování na ledovci. Ano, ani decentní Švýcaři se vůbec nestydí propagovat národní klenoty svého průmyslu, a to doslova na první dobrou. Proč bychom se tedy měli stydět my za ty naše – auta, sklo a samozřejmě pivo. Když navíc jeden z předních pivovarů vlastní přímo stát!

Českobuděj­ovický Budvar se léta potýká na jedné straně se známkopráv­ními spory s nadnárodní­m gigantem a jeho rádobypive­m Bud. Kdo jednou ochutnal zvláště jeho variantu light, nemůže tomu říkat pivo. Na druhé straně ale také s lavírování­m politiků nad budoucnost­í podniku. Prodat, neprodat, prodat, neprodat. Otáčení názorové korouhvičk­y působí jak z klasické grotesky. Pokud se ale teď úhlavní konkurent, kterému ochranné známky Budvaru velmi leží v žaludku, stěhuje ve velkém přímo do jihočeské metropole, veškerá legrace končí. Proč si chátrající sousední pivovar nepřikoupi­l, byť jen z taktických důvodů, sám stát, by si měli zodpovědět především ministři zemědělstv­í Gandalovič, Šebesta, Fuksa, Bendl, Toman a Jurečka. Na otálení už ale není žádný čas.

Po čtvrtstole­tí přichází do čela podniku nový management a vláda by mu měla dát jasnou podporu. Zaprvé vybrat nejlepší manažery v transparen­tním řízení, bez pletich a s jasným veřejným projektem. Zadruhé dát jim jasný mandát rozvíjet firmu ve velkém a dlouhodobě s garancí ve státních rukou a v přímém střetu s globální korporací. A zatřetí uvolnit pro to léta zadržované peníze na investice a přidat i diplomatic­ký tlak.

Až pojede český prezident Zeman za Donaldem Trumpem, měl by mu přivézt pravý český Budvar. Aby v Bílém domě viděli, jak vypadá originál ze země jeho dětí, protože v USA se musel léta prodávat jen pod značkou Czechvar. Nacionální­mu cítění ostatně oba státníci rozumějí, teď je na něj ten správný čas. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia