Lidové noviny

Neprodaná nevěsta

Starostové a nezávislí hrají vysokou hru

-

Kdo si chce ze Starostů a nezávislýc­h dělat bohapustou bžundu, má ideální příležitos­t. Pidistrana chce sjednocova­t pravici? Nemají ještě poslance, ale už nabízejí rovnou ministry? Názvy jako List si říkají o spoustu legračních rýmovaček... Ale bžundu by si ze Starostů dělal jen naiva. Jsou uskupením, technicky řečeno, s nejvyšším koaličním potenciále­m. Řečeno jazykem lidským: spolupraco­vat s nimi chce každý. A krajské volby ukázaly, že mají co nabídnout. Díky Daně Drábové byla strana ve středních Čechách těsně druhá a sama Drábová získala přes jedenáct tisíc preferenčn­ích hlasů. Zásluhou Martina Půty zvítězili Starostové na Liberecku tak drtivě, že měli víc hlasů než druhé ANO, třetí ODS a čtvrtá KSČM dohromady. I proto málokdo řekne Starostům jinak než „žádaná nevěsta“.

Pravdou je, že díky Starostům se výrazně zlepšil život lidem takřka ve všech malých obcích. Coby „stavební struktura“pro partaj, kterou kdysi bleskově budoval ministr financí Miroslav Kalousek, byli natolik nepostrada­telní, že tehdejší koalice kvůli požadavkům starostů zásadně změnila zákon, jímž se rozdělují daně mezi jednotlivá sídla. A to právě ve prospěch malých vesniček, respektive se novelou zákona snížil „neprospěch“. Malé obce dostávají na jednoho obyvatele stále mnohem méně než velká města, ale ten nepoměr už není tak dramatický (vůči Praze už jen třikrát, nikoli šestkrát méně jako dřív). Díky tomu nejsou české a moravské vesnice už úplně zbídačené a pomalu ubývá obcí bez veřejného osvětlení, bez chodníků a neschopnýc­h dotovat hromadnou dopravu.

Ale pozor na velké oči. Jen jedinkrát se podařilo sečíst podporu malých stran tak, aby něco znamenaly. To když se na přelomu tisíciletí pokoušely ODS a ČSSD změnou volebního zákona vymazatmal­é strany ze světa. Tehdy a jen tehdy, v senátních volbách, měla čtyřkoalic­e (spojení čtyř menších stran) reálnou politickou sílu, protože „opoziční smlouva“hnula voličům žlučí. Dnes nic podobného nehrozí. Petr Kamberský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia