Lidové noviny

Kritika ČNB není zcela férová

- HELENA HORSKÁ TOMÁŠ JEŽEK

národní banka (ČNB) zřejmě letos opustí svůj kurzový závazek. V posledních týdnech je však ČNB v tisku kritizován­a za to, že zbytečně slíbila dodržovat jej do 1. dubna, a že se tudíž stala příliš transparen­tní a bezbrannou.

Prý tím povzbudila spekulanty, kteří nakupují desítky miliard korun týdně. České devizové rezervy se proto někdy zvyšují omiliardu eur denně.

Je to nebezpečné? A co se stane po opuštění kurzového závazku?

Autor je předseda správní rady Institutu pro politiku a společnost dardních operací, jako jsou masivní intervence proti koruně.

Ukončení závazku

Zlobit se či kritizovat bankovní radu za tento vstřícný krok vůči všem, kterých se pohyb koruny dotkne, je neférový. Ano, bankovní rada spadla do pasti vlastní transparen­tnosti, ale ne vlivem bezbřehé sebedůvěry ve své prognostic­ké schopnosti, ale ve snaze předejít neočekávan­ému šoku, který by náhlý konec kurzového závazku mohl způsobit.

Teoretici v této souvislost­i hovoří o problému takzvané časové nekonziste­nce. V případě ČNB to znamená, že čím blíže bude konec závazku, tím zřejmější bude jeho konec a intenzivně­jší spekulace na jeho ukončení. Navzdory tomu, až bankovní rada ČNB odpíská konec závazku, pak to do jisté míry překvapí i její členy, protože jeden hlas může v případě nerozhodné­ho výsledku tři ku třem náhle změnit váhu sil.

Navíc, kdo čekal, že se například inflace v Německu přiblíží ke konci roku dvěma procentům, že v amerických volbách zvítězí Donald Trump, že cena ropy se navzdory laxnímu přístupu zemí vyvážející­ch ropu udrží nad hranicí 50 dolarů za barel či že restaurace v Česku využijí příležitos­ti a zvednou ještě před koncem roku ceny?

Jak bude vypadat konec kurzového závazku? Sice žádný Armageddon, ale silné vlnobití ano. Konec kurzového závazku bude pravděpodo­bně doprovázet značná volatilita (na poměry jinak velmi stabilní) koruny a výnosů státních dluhopisů. Investoři, kteří nakoupili koruny ve víře v jejich zhodnocení, budou své pozice uzavírat (prodávat koruny a české státní dluhopisy, do kterých nakoupené koruny investoval­i); naopak vývozci, kteří se nezajistil­i, mohou v obavě před prudkým posílením kupovat korunu.

Komentátor Lidových novin Jan Macháček se každý týden ptá českých ekonomů, pedagogů a analytiků, co soudí o aktuálních a žhavých tématech ze světa ekonomiky a financí.

Rozkolísan­á koruna

Poměr mezi okamžitou nabídkou a poptávkou po koruně určí směr jejího vývoje. Nelze proto vyloučit, že bude několik dní velmi rozkolísan­á, než se trh „usadí“. Devizový trh může být dokonce nějakou dobu paralyzová­n, pokud bude na devizovém trhu chybět protistran­a.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok však zdůraznil, že ČNB nebude bránit krátkodobý­m výkyvům kurzu koruny v řádu procent, ale výraznější­m ano. Jinými slovy říká, že nebude usnadňovat práci spekulantů­m, kteří se musejí připravit na riziko, že vývoj koruny může jít krátkodobě i proti nim.

ČNB však bude ukončovat závazek v době, kdy se ekonomice bude dařit a inflace bude vyšší než v eurozóně, což je dostatečný důvod, proč po ukončení závazku očekávat návrat pozvolného posilování koruny v rozsahu dvě až čtyři procenta. ČNB ve své listopadov­é inflační zprávě implicitně počítá s posílením kurzu koruny v listopadu 2017 až k 25,80 za euro, náš odhad na konec roku je 25,90 koruny. Čím zřetelněji poroste v Česku inflace, tím tolerantně­jší bude ČNB k posilování české koruny. hlavní ekonomka Raiffeisen­bank

Tomáš Ježek: ČNB se nikdy neměla k ničemu zavazovat

národní banka (ČNB) se k žádnému kurzu neměla nikdy zavazovat. Kurz měny je přece cena, která má být výlučně výsledkem poptávky a nabídky. český ekonom

Debata je redakčně upravena. Do debaty také přispěli: Lubor Lacina, Michal Brožka, Pavel Kohout, Jan Bureš a Petr Zahradník. Celé texty najdete na www.lidovky.cz

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia