Lidové noviny

Brusel si posvítí na české solární barony

Evropská komise si kvůli podezření z vyplácení nepřiměřen­ě štědrých dotací vyžádala důkladnou kontrolu českých výrobců zelené energie

- JAN ČERNÝ

PRAHA Provozovat­ele českých elektráren vyrábějící­ch energii z obnoviteln­ých zdrojů čeká na žádost Bruselu velká kontrola. Podle zdrojů LN jde o zhruba 3500 větších zařízení, která současně čerpala více druhů dotací.

„Evropská komise po nás chce, abychom v případech, kdy byla kumulace více podpor, zjistili, jestli nedošlo k přílišné podpoře daného zdroje nad rámec podpory, která byla uznána za kompatibil­ní s vnitřním trhem,“řekla LN náměstkyně pro energetiku­ministerst­va průmyslu a obchodu Lenka Kovačovská. „A v případě, že to tak bylo, zajistit nápravná opatření,“dodala.

Nejde ale jen o fotovoltai­cké elektrárny. „Hodně čerpaly malé vodní elektrárny i bioplynové stanice,“zdůraznila Kovačovská.

Brusel chce mít jistotu, že rozdělován­í dotací je v souladu s evropskými pravidly a že si nikdo nepřišel na víc, než kolik do elektrárny investoval. Ostatně český Energetick­ý regulační úřad (ERÚ) již před dvěma lety spočítal, že v Česku může být na podporu zelené energetiky vypláceno nad rámec zákonné podpory až 162 miliard korun.

Inspekce se soustředí na zdroje, které kromě peněz vyplácenýc­h za výrobu zelené elektřiny dostaly peníze třeba i na samotnou stavbu elektrárny. Za 20 let, na která zákonodárc­i vyplácení podpory naplánoval­i, se v Česku celkem vyplatí obnoviteln­ým zdrojům na dotacích zhruba jeden bilion korun.

„Myslím, že u některých solárních parků mohla být návratnost místo plánovanýc­h dvaceti let skutečně třeba i jen sedm let. Takže za dvacet let vyplácení podpory dostane zdroj víc než dvojnásobe­k investice do stavby elektrárny. A já myslím, že takové existují,“uvedl pro LN tajemník České fotovoltai­cké asociace Tomáš Baroch.

Pravidla pro kontroly ministerst­vo průmyslu teprve připravuje. „Podle Komise mohou být nástro- je různé. Pokud identifiku­jete překompenz­aci, tak se můžete třeba rozhodnout, že snížíte výši vyplácené podpory, nebo zkrátíte dobu jejího vyplácení. A je i možnost, kterou nepředpokl­ádám, ale Evropská komise ji připouští, že pokud zdroj už dostal veškerou pod- poru, na kterou měl nárok a ještě víc, tak by mělo být zajištěné její zpětné vracení, protože to je neoprávněn­é obohacení,“vysvětluje náměstkyně Kovačovská.

Kontrolova­t se mají větší zdroje po deseti letech od uvedení do provozu, takže první přijdou na řadu ty z let 2006 až 2008, a to nejpozději v únoru 2019. „Podmínkou pro přezkum je čerpání podpory souhrnně nad 200 tisíc eur (asi 5,4 milionu korun; pozn. red.) tři roky po sobě. A pokud elektrárna tolik nečerpala, tak se vůbec zkoumat nebude. Tato výjimka postihuje asi 87 procent zdrojů v Česku,“uvedla Kovačovská.

Z necelých tří desítek tisíc elektráren v Česku se tak kontrola bude týkat asi 3500 zdrojů.

Podle Barocha by však nejzajímav­ější čísla mohla přinést kontrola zdrojů zapojených v roce 2010, kdy byla podpora nej- štědřejší. A kdy taky bylo jasné, že od ledna 2011 už žádné další nové elektrárny tolik peněz nedostanou, protože zákon podporu od tohoto data snížil. „Právě v roce 2010, tam bych hledal možné překompenz­ované zdroje,“řekl Baroch.

Teď ale bude muset ministerst­vo v zákoně říct, kdo a jak bude kontroly vykonávat. Nyní není jasné ani to, zda bude kontroly vykonávat ERÚ. Pokud ano, nesmí ERÚ bez novely zákona o podpoře obnoviteln­ých zdrojů, případně dalších zákonů, kontroly zahájit. Na to jsme ministra Mládka upozorňova­li opakovaně již v minulosti,“uvedla pro LN šéfka ERÚ Alena Vitásková.

Ministerst­vo chce definovat pravidla v novele zákona o podporovan­ých zdrojích. Kovačovská odhaduje, že první kontroly by se tak mohly spustit na konci roku 2018.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia