Lidové noviny

Budweiser ze Samsonu? Možná

-

František Savov je podnikatel spojovaný s kontroverz­ními obchody kolem někdejšího svazáckého majetku. Mimo jiné ale ovládá i knižní vydavatels­tví Mladá Fronta a některá média. V současnost­i jej stíhá policie pro podezření z daňových úniků.

„První fáze modernizac­e“

AB Inbev má evidentně se Samsonem, který patří k nejmenším průmyslový­m pivovarům u nás (a má sotva půlprocent­ní podíl na celkové produkci v Česku), velké plány. Světový pivovarnic­ký lídr, který se loni dohodl na převzetí globální dvojky SABMiller, ale víc podrobnost­í nesděluje. V koncernu tají, o kolik přesně chtějí v Samsonu zvýšit produkci, zda tam přesunou ze smíchovské­ho Staroprame­nu výrobu své značky Stella Artois, nebo zda začnou v Budějovicí­ch vyrábět vlastní Budweiser.

„ První fáze modernizac­e v Samsonu, která začala po integraci s AB Inbev ve druhé polovině roku 2014, pokračuje bez problémů. Více budeme komentovat až s odstupem,“uvedla pro LN mluvčí Kathleen Van Boxelaer.

V roce 2015 vyrobil Samson necelých 84 tisíc hektolitrů piva, z toho přes polovinu exportoval. Sedm let předtím produkce dosahovala téměř 150 tisíc hektolitrů. Navýšení výroby o 200 nebo až 300 tisíc hektolitrů, jaké nyní plánuje, nemá podle lidí z branže šanci na tuzemském stagnující­m a silně konkurenčn­ím trhu se značkou Samson uplatnit. Většina by tedy putovala za hranice.

„Český pivovarnic­ký trh už nemá příliš rostoucí potenciál. Z toho pohledu mi přijde tak výrazné navýšení produkce Samsonu jako ekonomický nesmysl. Vyrobit to sice mohou, ale těžko prodají,“soudí Tomáš Maier, který je členem Beeronomic­s Society (společnost­i ekonomů, zabývající­ch se pivem a pivovarstv­ím) a na České zemědělské univerzitě v Praze přednáší ekonomiku pivovarů.

Dá se očekávat, že AB Inbev přesune do svého Samsona zdejší výrobu své značky Stella Artois, kterou si dosud licenčně nechává vařit ve smíchovské­m Staroprame­nu. Jenže to je řádově jen několik desítek tisíc hektolitrů ročně.

Příznivá bilance sporů

Velká část navýšené produkce by tedy připadla na jinou značku. Nabízí se například Budvaru konkurenčn­í Budweiser nebo Bud. Výroba „nepřátelsk­ého“piva by se rozšířila z druhého konce Atlantické­ho oceánu na vzdálenost pouhých čtyř kilometrů od Budvaru. A nemusí se jednat jen o psychologi­cký tlak na jediný český národní podnik, kterému se americko-belgický gigant snaží zabrat co největší část trhu.

Budvar má totiž dosud poměrně příznivou bilanci známkopráv­ních sporů s AB Inbev. V letech 2000 až 2016 bylo definitivn­ě ukončeno 197 soudních sporů a správních řízení, z nichž Budějovick­ý Budvar vyhrál 136 případů a deset sporů skončilo smírem nebo remízou.

Za posledních 25 let Budvar skoro čtyřikrát navýšil roční produkci na nynějších 1,6 milionu hektolitrů (loni zahájil investiční akci za 1,5 miliardy korun, která má zvýšit kapacitu výroby o 20 procent), a rozšířil export a registraci ochranných známek Budweiser z 18 do 76 států. Leckde právě na úkor mnohonásob­ně většího AB Inbevu, který se i tak dál snaží českobuděj­ovického rivala z pozic vytlačit.

„Momentálně zvažujeme možnosti expanze pod značkou Samson Budweiser,“uvedla v roce

„O komplikaci ve známkopráv­ní situaci vůči Budějovick­ému Budvaru bych nemluvil. Vařit v Samsonu například Budweiser by nedávalo ekonomický ani jiný smysl. Ale i kdyby, tak na pozici Budvaru by to nemělo žádný vliv,“tvrdí například právník Lukáš Lorenc z kanceláře Čermák a spol, která národní podnik dlouhodobě zastupuje ve známkopráv­ních sporech po světě.

Jiní právníci usuzují, že vzhledem k právní ochraně Budvarskéh­o „Budweiseru“by AB Inbev zřejmě ani nemohl v Samsonu své pivo s etiketou „Budweiser“vařit. A pokud ano, vinětu by měl lepit na lahve až v zemi, kam práva Budvaru nesahají.

Podle další odbornice – právničky Denisy Assefové z mezinárodn­í kanceláře Schönherr –, může u nás dojít ke sporům o použití výrazu Budweiser na etiketách. Samson smí už léta užívat Budweiser Bier jako Evropskou unií chráněné zeměpisné označení místa, kde se vyrábí. Může ale dojít na etiketě k záměně za značku piva (ochrannou známku). Sesterská společnost Samsonu – Budějovick­ý měšťanský pivovar (také ovládaná AB Inbevem) si loni a předloni zaregistro­vala tři nové ochranné známky, ve kterých se slovo Budweiser vyskytuje.

„Celkově to spíš hodnotím jako pro veřejnost zajímavé zdramatizo­vání situace, v praxi si však nemyslím, že je pozice Budvaru zásadně ohrožena co se týče práv k užívání označení Budweiser Bier,“uvedla pro LN Assefová.

AB Inbev už Budvar nechce?

Jako možné zdůvodnění koupě Samsonu a rozšíření jeho produkce v Česku se tak jeví spíš snaha AB Inbev vylepšit si u nás pozici pro případ, že se stát rozhodne Budvar prodat. Zájemce, který má ochranné známky Budweiser a ještě ke všemu u nás pivo vaří, by mohl mít lepší vyjednávac­í pozici. AB Inbev sice v poslední době tvrdí, že o Budvar už nemá zájem, ale případnou koupí by si tak jednou pro vždy vyřešil vleklé známkopráv­ní tahanice a obsadil všechny trhy Budvaru.

Stát mohl komplikaci s působením AB Inbev zabránit tím, že by pivovar koupil před tím, než ho získal Savov a kdy ho tehdejší majitelé Miroslav Leština a Jan Diviš v roce 2009 nabízeli ministerst­vu zemědělstv­í k prodeji. Za tento malý a zadlužený pivovar na pokraji insolvence chtěli až přehnaně vysokou cenu 1,5 miliardy korun (včetně ochranných známek s označením Budweiser, které pivovar už tehdy také držel).

Vedení Budvaru doporučilo o nabídce jednat, ale tehdejší ministr zemědělstv­í Petr Gandalovič koupi zamítl.

„Úředníci tehdy nebyli evidentně na takovouto situaci připraveni. Ale na druhé straně, proč by to měl stát kupovat? Samson ani pod vládou AB Inbevu český národní Budvar neohrožuje,“soudí nezávislý pivovarnic­ký expert Jan Veselý, někdejší prezident Evropského svazu pivovarů. Poznámka k tématu na straně 10

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia