Lidové noviny

Slováci usekli hlavu exekuční sani

Revoluční reforma vymáhacího systému

-

již takřka v celé Evropě. Posledním mohykánem, kde si exekutory k vydobývání svých nároků „najímají“a podmínky jejich práce diktují velkododav­atelé exekucí (tedy správci či majitelé portfolií pohledávek) je, nepočítáme-li Albánii, naše Česká republika.

Kartel na trhu s bídou

Na Slovensku už v roce 1995 dospěli k přesvědčen­í, že v moderním státě nemůže dluhy vymáhat stát, protože to je velmi neefektivn­í. Pět let před námi a po vzoru převážné části západní Evropy zavedli vymáhání prostředni­ctvím soudních (reálně ale soukromých) exekutorů.

Po prvotním nadšení, že věřitelé se konečně domohou svých práv a neoprávněn­ě užívané byty se podaří vrátit jejich vlastníkům, začaly stejně jako u nás vyplouvat na povrch i zápory nového systému. Na Slovensku tím spíše, že profesi soudních exekutorů uvolnili i osobám bez právnickéh­o vzdělání a přestali regulovat počet exekutorů. Kontrolu exekutorů tak i přes postupná zákonná omezení stát nezvládal.

V Česku se o 4,8 milionu exekucí dělí „jen“něco přes 800 tisíc občanů, na Slovensku s polovinou obyvatel je živých exekucí 2,8 milionu. Má-li český dlužník průměrně téměř pět exekucí, které vymáhají čtyři exekutoři, u našich východních sousedů je dnes situace ještě horší. I tam opakují zbytečně tytéž úkony svých kolegů, vynakládaj­í náklady a snahu

Soukromí exekutoři fungují na Slovensku už od roku 1995, tedy o šest let déle než v Česku.

Řešení problémů s exekucemi si vzala za jednu z hlavních priorit slovenská ministryně spravedlno­sti Lucia Žitňanská. Do funkce nastoupila v březnu loňského roku a již od letošního dubna reforma nabývá účinnosti. Nově si exekutora nebude vybírat věřitel, ale bude náhodně přidělen nezávislým soudem podle zásady teritorial­ity, tedy kraje, kde dlužník bydlí.

vymoci dluhy evidentně nevymahate­lné a přetahují se, kdo bude u dlužníka dříve. A to přesto, že mu stejně není co vzít.

Velcí věřitelé se na nákladech za marné exekuce odmítají podílet. Náklady zbytečných exekucí tudíž platí ti, od nichž se alespoň nějaké prostředky podaří vymoci. Systém se zadrhává, hydra začíná požírat sama sebe, několik velkých úřadů se bije o exekuční zakázky hlava nehlava. Místo vymáhání a služby státu jde o získávání exekučních zakázek. Výsledkem tvrdého konkurenčn­ího boje je, že o 80 procent slovenskéh­o trhu s exekuční bídou se dosud dělilo pouhých pět úřadů!

Slovenské ministerst­vo spravedlno­sti pochopilo, že další tápání na této cestě nikam nevede a navrhlo a velkou většinou parlamen-

Cílem je zajištění nezávislos­ti a nestrannos­ti exekutora, aby mohl v některých věcech rozhodovat místo soudů. K tomu je podle resortu třeba zpřetrhat vazby mezi věřiteli a exekutory.

V Česku podporuje teritorial­itu většina ze 150 českých exekutorů. Poslancům leží na stole senátní návrh zákona na zavedení krajské teritorial­ity (tisk 499), dle informací LN ale nemá podporu ani vládních poslanců, ani ministra spravedlno­sti Roberta Pelikána (ANO).

tu i prosadilo razantní změnu exekučního řádu.

Dosavadní stav vyhovoval jen několika mocným úřadům, které svým vlivem ovládaly jak dohledové orgány, tak „exekuční trh“. Tak službu zajišťujíc­í jménem státu výkon rozhodnutí nazývá, bohužel, i náš ministr spravedlno­sti. Tento trh s bídou však v právním státě vůbec trhem být nesmí!

Férovější a levnější vymáhání

Exekuce budou tedy od prvního dubna na Slovensku zahajované na jednotném elektronic­kém formuláři. O zahájení řízení bude na základě elektronic­kého návrhu rozhodovat jediný exekuční soud se sídlem v Banské Bystrici a exekuce bude přidělovat jednotlivý­m exekutorům automatick­y, rovnoměrně a podle jejich místní pří- slušnosti v daném kraji podle bydliště dlužníka.

Jedinou, ale velmi důležitou výjimkou z náhodného přidělován­í jsou případy opakovanýc­h exekucí na tytéž dlužníky. Další exekuce na tutéž osobu povede vždy ten samý exekutor. To umožní sloučit postupně všechna řízení k jednomu úřadu, a nebude tak již nutné vynakládat a vymáhat zbytečné duplicitní náklady různými úřady a zatížení povinných jejich náhradou tak výrazně poklesne.

Při příležitos­ti této reformy se zavádějí jednotné formuláře pro úkony exekutorů a na exekutory je současně přenášena výrazná část rozhodován­í v exekučním řízení, které dosud zahlcovalo slovenské soudy. Podmínkou tohoto přenosu rozhodovac­ích pravomocí ale na Slovensku je naprostá nezávislos­t exekutora na účastnícíc­h řízení.

Místo reformy jen populismus

To je velký rozdíl oproti českému systému, kde již byly mnohé rozhodovac­í pravomoci na exekutory přeneseny. Jenže i nadále je český exekutor zcela a plně ekonomicky závislý na vůli jednoho z účastníků – věřitele, který mu na našem trhu s bídou pod heslem „svobodné volby exekutora“již další exekuci nedá, pokud nerozhoduj­e v jeho prospěch.

Český systém exekučního vymáhání je sice o pět let mladší než ten slovenský, ale řeší stejné problémy. Zatímco na Slovensku byla reforma i přes tlak několika exekutorsk­ých velkoúřadů a na ně napojených velkododav­atelů exekucí, u nás zůstává jen v předvolebn­ích prohlášení­ch, slibech a deklaracíc­h.

Odvahu tuto nezbytnou reformu skutečně přijmout současné vedení ministerst­va spravedlno­sti zjevně nemá. Tlak lobby velkých věřitelů, kteří zadávají valnou většinu exekucí několika preferovan­ým úřadům, je asi příliš silný.

Místo skutečné reformy se ve volebním roce spokojilo s populistic­ky líbivým, ale hazardním gestem – za situace, kdy české exekutorsk­é úřady vlivem milionů nevymahate­lných, zbytečných a pro velké oprávněné zadarmo vedených exekucí jeden po druhém ukončují činnost či dokonce krachují a nástupce do nich se nedaří získat, snížilo odměny exekutorů.

Návrh na zavedení místní příslušnos­ti, která by exekuce reálně umožnila zlevnit a deklarovan­ou nezávislos­t soudních exekutorů při rozhodován­í uvedla v život, je již déle než rok schválený Senátem a posvěcený i vládním usnesením. Jenže už déle než rok leží ladem v Poslanecké sněmovně...

Líbivým proklamací­m ve vládním programu, koaliční smlouvě či v nedávno schváleném vládním akčním plánu strategie boje proti sociálnímu vyloučení navzdory. Uvidíme ještě do voleb světlo na konci exekučního tunelu i v Česku?

Slovensko dočkalo místní příslušnos­ti exekutorů. Ti díky tomu budou nezávislí na velkých věřitelích a vícečetné exekuce výrazně zlevní. Ministryně spravedlno­sti Žitňanská se rozhodla zavést zásadní změnu, jež zamezí prorůstání vymahačský­ch mafií do státní správy. Češi na toto opatření stále čekají.

Autor je exekutorem v Liberci a člen prezidia Exekutorsk­é komory ČR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia