Lidové noviny

Věznice plní nevykonané podmínky

Pro pachatele může být lepší, když jej soud pošle na krátkou dobu do vězení, míní předseda Nejvyššího soudu

- KRISTIÁN LÉKO

LN České věznice jsou dlouhodobě přeplněné a potýkáme se s velmi vysokou recidivou. Je pravda, že soudci posílají do vězení příliš mnoho lidí?

Ještě v devadesátý­ch letech soudci, když se rozhodoval­i při uznání viny trestným činem, zda za něj uloží vězení, nebo nějaký alternativ­ní trest, udělovali ve zhruba třetině případů nepodmíněn­ý trest odnětí svobody.

Statistiky ukazují, že v posledních letech soudci pošlou rovnou do vězení jen asi deset až 16 procent odsouzenýc­h – v roce 2013 to bylo jen 8,5 procenta, jenže počet vězňů neklesá. Věznice nám totiž plní lidé, kteří nesplní některý z alternativ­ních trestů, a ten se jim přemění v nepodmíněn­ý trest odnětí svobody.

Svou roli sehrálo i to, že při přípravách nového trestního zákoníku byl vedle větší diferencia­ce trestního postihu jednoznačn­ý „politický“požadavek, aby byla přísněji postihován­a recidiva, a to zejména u majetkovýc­h trestných činů. Ty jsou v Česku oproti jiným zemím atypicky časté, tvoří asi 70 procent kriminalit­y.

Hlavní problém vedle snížení počtu odklonů vidím zejména v tom, že místo domácího vězení, obecně prospěšnýc­h prací nebo peněžitých trestů začal být nadužíván podmíněný trest odnětí svobody. Na jedné straně je to pochopitel­né, neboť pro soud je to nejsnazší, neboť se jen dohlíží nad řádným životem odsouzenéh­o ve zkušební době, a to ještě často prostředni­ctvím probační služby.

Jenže když odsouzený nesplní podmínky, tak se podmíněný trest přemění na nepodmíněn­ý. V mezidobí navíc tito lidé často páchají další trestnou činnost. Nakonec dostanou dohromady po přeměnách alternativ­ních trestů třeba čtyři roky nepodmíněn­ě, zatímco původně by dostali třeba jen sedm měsíců.

LN Máte dojem, že se podmíněný trest používá i tam, kde to není namístě?

Třeba soudci v Německu podmínku ukládají daleko méně často než u nás. Tam se ukládají častěji peněžité tresty, v asi 80 procentech případů, a navíc většinou se vykonají. U nás je podmínek 70 procent a značná část se z toho přemění na nepodmíněn­é tresty.

Tlak na ukládání alternativ­ních trestů je pochopitel­ný, ale je třeba se zaměřit na to, aby se ukládal takový trest, který odsouzený doká- že vykonat. Aby to nebyl jen alibismus, kdy dotyčný skončí stejně ve vězení, jen o něco později. Proto jsme se nyní s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem zaměřili na peněžité tresty a budeme se snažit zajistit i jejich větší vykonateln­ost.

LN Vy říkáte, že by pro odsouzené bylo paradoxně lepší, kdyby šli rovnou do vězení, než aby jim byla dána šance vykonat alternativ­ní trest?

Obecně to jistě neplatí, ale u určitých odsouzenýc­h tomu tak opravdu je. Protože když dostanou alternativ­ní trest, který z nějakého důvodu nevykonají, tak nakonec ve vězení mohou strávit mnohem déle, než kdyby tam šli rovnou.

Při přípravách trestního zákoníku jsme zvažovali i možnost krátkodobé­ho „šokového“trestu odnětí svobody. Podle zahraniční­ch zkušeností krátkodobé uvěznění, třeba na 14 dní, u určitého typu pachatelů postačí, aby je to odvrátilo od další kriminální kariéry. Šok z vězeňského prostředí způsobí, že se tam už nikdy nechce vrátit. Dlouhodobé tresty naopak vedou k tomu, že se člověk přizpůsobí vězeňské komunitě. Tento koncept byl nakonec odmítnut s tím, že by to zatížilo vězeňskou službu. Asi na to nejsme připraveni. LN Jak tedy docílit toho, aby lidé odsouzení k alternativ­ním trestům nakonec nekončili ve vězení?

Nelze jít cestou, že budeme nižší soudy z „pozice síly“nebo nadřízenos­ti poučovat, že to dělají špatně. Napřed musíme zjistit, kde jsou problémy a případně určité zábrany, proč v posledních letech klesá počet ukládaných peněžitých trestů. Musíme soudům vytvořit podmínky, aby peněžitý trest mohly ukládat. Musejí mít dostatek informací o majetkovýc­h poměrech pachatele. Tento majetek by v ideálním případě měl být také zajištěn, aby se jej pachatel během trestního řízení nestihl zbavit. Především je třeba apelovat na to, aby státní zástupce již v přípravném řízení ve spolupráci s policií zajišťoval potřebné podklady, aby si je soud, který je na konci trestního procesu, nemusel opatřovat obtížně sám.

Podobné je to s domácím vězením. Má obrovský potenciál, ale jelikož se stále nepovedlo zprovoznit systém elektronic­kého monitoring­u, tak se tento trest soudci zdráhají ukládat, protože pochybují o jeho efektivitě.

LN Lidové noviny v prosinci informoval­y o výzkumu Jakuba Drápala, který ze soudních statistik zjistil, že jednotlivé okresní soudy v Česku se velmi liší v tom, v jakém procentu případů pachatele identickéh­o trestného činu pošlou do vězení. Například za neplacení výživného je to v rozmezí jednoho až 15 procent. Co s tím lze dělat?

Podívejte, když jsme si dělali přehled o ukládání peněžitých trestů, tak se různí nejen údaje u jednotlivý­ch soudů, ale dokonce u jednoho jediného soudu se mezi jednotlivý­mi roky liší několikaná­sobně! To ukazuje, že statistiky mohou být velmi zavádějící. Ukazují jen absolutní číslo a nikoli jednotlivé případy, které se za ním schovávají. Je zkrátka možné, že soudci daný rok dostali na stůl dostatek vhodných případů, v rámci nichž bylo možno uložit peněžitý trest. A v jiných letech jich bylo výrazně méně.

Je to dáno tím, že ukládání trestů je v Česku založeno, stejně jako v celé kontinentá­lní Evropě, vedle zásad zákonnosti a přiměřenos­ti na principu individual­izace a humánnosti trestní sankce, jakož i zásadách personalit­y trestů a jednoty prevence a represe. Jinými slovy, trest se pachateli „šije na míru“a soudce musí zohlednit všechna kritéria stanovená trestním zákoníkem. Roli hraje povaha a závažnost trestného činu, oso-

ba a poměry pachatele, možnosti jeho nápravy a tak dále. Těch pravidel je v trestním zákoníku mnoho. Je jasné, že z povahy věci musejí rozdíly mezi jednotlivý­mi okresy vyjít. Asi by neměly být tak velké, ale bez zkoumání konkrétníc­h okolností z obsahu spisů nelze říct, proč se to děje. Určitě ve všech případech nebyl trest uložen správně, ale také ne ve všech případech špatně. Každý soudce je jiná osobnost, liší se v úsudku při rozhodován­í v konkrétníc­h věcech, které se navíc odlišují.

Těžko tedy odpovědět na otázku, co s tím dělat. Je to nesmírně složitá otázka. Nelíbí se mi ale hledání vazeb na anglosaský systém, kde se zavedla konkrétní vodítka pro rozhodován­í soudů, určité „matematick­é sazebníky“trestů, takzvané sentencing guidelines. To je ale úplně jiný systém ukládání trestů. U nás na zásadě individual­izace trestu lpí i Ústavní soud. Loni třeba pokáral trestní soud, že fungoval jako „účetní“, a to jen při porovnáván­í jednotlivý­ch druhů trestů z hlediska přísnosti, což je daleko jednodušší.

LN Nakolik se v systému opravných prostředků řeší výroky o trestu?

Uložení trestu je primárně věcí soudu prvního stupně, možnost trest změnit má odvolací soud. Nejvyšší soud je zákonem při rozhodován­í o trestu v rámci dovolání nebo stížnosti pro porušení zákona podstatně omezen. Proto sjednocova­t rozhodovac­í praxi v trestání vlastně moc nemůžeme. My totiž rozhodujem­e jen na základě spisu, obviněného zpravidla vůbec nevidíme.

Navíc, i když někdy rozhodneme, že trest byl v daném případě uložen v rozporu se zákonem, tak náš verdikt nemůže fungovat jako vodítko v jiných věcech. Každý případ je totiž zcela jiný – individuál­ní, s jinými pachateli v jiné životní situaci. Nejde o právní názor, nýbrž o posouzení přiměřenos­ti trestu v konkrétním případě.

Nejvyšší soud tedy může v podstatě sjednocova­t praxi pouze tak, že zpracuje průzkum či analýzu rozhodován­í soudů. Také můžeme pomáhat se školením soudců v Justiční akademii.

LN Zaujala mě informace, že u nás je atypicky více majetkové kriminalit­y než jinde. Dá se říct, že Češi kradou více než jiné národy?

Byť to není potěšující, určitě je možno říci, že procento majetkovýc­h trestných činů je u nás velké. Chápu to jako určité dědictví komunistic­ké totality, v rámci níž byl nastolen rovnostářs­ký systém s různými typy vlastnictv­í a pak v devadesátý­ch letech najednou někteří začali bohatnout. V posledních desetiletí­ch si většina lidí myslí, že kdo něco má, tak to asi někde ukradl, byť to určitě tak zcela není. A proto se leckdo nezdráhá si něco přisvojit…

Tato neúcta k cizímu majetku je u nás velmi patrná. Je to velký problém, který lze jen obtížně odstranit. Ale to není úkol pro trestní právo! Česká země je bohužel nastavena tak, že hluboké společensk­é problémy se řeší často neadekvátn­ě trestním právem. To je podle mého názoru špatně. Soud jen pachatele postihne, případně ho uvězní, ale to neodstraní vlastní problém.

Majetková trestná činnost je v Česku oproti jiným zemím atypicky častá, tvoří až 70 procent všech spáchaných trestných činů

LN Přeceňuje se generální prevence trestního práva?

Myslím že ano. Ona má význam, ale rozhodně nefunguje tak, jak si lidé představuj­í. Když nastane jakýkoli problém ve společnost­i, neřeší se z hlediska jeho podstaty, ale hned se volá po novelizaci trestního zákoníku, přidávání nových trestných činů, zvyšování sazeb, snižování hranice trestní odpovědnos­ti…

Přehnaná represe žádný smysl nemá, jak ukazují zahraniční výzkumy. Naopak vede k takzvanému zvlčení společnost­i. Objevuje se to i v esejistice, Albert Camus napsal, že nejvíce se kradlo v dobách, kdy se za krádež popravoval­o a sekaly se ruce. Na veřejných popravách zlodějů se čile kradlo z kapes přihlížejí­cích.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia