Lidové noviny

Real a Barça musejí vrátit úlevy

-

vé kluby, které byly v posledních letech ziskové, byly vyňaty z povinné přeměny. Čtyř zmíněných klubů se výjimka týkala, a právní formu tudíž změnit nemusely.

Španělské právo zároveň obsahovalo dvě sazby daně z příjmu právnickýc­h osob. Lišily se v závislosti na tom, zda byl plátcem daně sportovní klub (neziskový subjekt), či sportovní akciová společnost­i (ziskový subjekt). Zatímco první zdaňovaly příjmy sazbou 25 procent, druhé zvýhodněné daňové sazby využít nemohly a své příjmy danily obecnou sazbou v rozmezí 30 až 35 procent.

Tyto čtyři kluby tak mohly po více než 25 let využívat výhodnější daňové sazby, díky čemuž platily o pět až deset procent nižší daně než jiné fotbalové kluby v jejich postavení (například Atlético Madrid, Valencia nebo Sevilla). Jelikož sportovní zákon neobsahova­l lhůtu, v nížmělo dojít k přehodnoce­ní finanční situace klubů, neměly ostatní kluby možnost ani při sebelepším hospodařen­í dosáhnout této nižší daňové sazby.

Komise věc řešila již od roku 2009. Vyšla z obecných pravidel, podle nichž je státní podporou podpora, která je – bez ohledu na její formu – poskytnuta státem či ze státních prostředků, selektivně zvýhodňují­cí, narušující nebo mající potenciál narušit hospodářsk­ou soutěž a ovlivňujíc­í obchod mezi státy EU.

Vraťte podporu i s úroky

Komise usoudila, že nižší sazba daně umožnila čtyřem zmíněným klubům využívat výhodu plynoucí ze státních prostředků, neboť se stát vzdává možných daňových příjmů. Výhoda poskytnutá prostředni­ctvím výjimky ve sportovním zákoně totiž podle Komise zavedla rozdílné zacházení s jednotlivý­mi fotbalovým­i kluby, jež nebylo možné zdůvodnit hospodářsk­ými výsledky klubů, logikou této výjimky ani povahou španělskéh­o daňového systému.

Jelikož tyto čtyři kluby hrají téměř pravidelně první španělskou ligu, účastní se evropských pohárů a mají mezinárodn­í vlastnicko­u strukturu, poskytoval­a podpora těmto klubům konkurenčn­í výhodu, čímž byla způsobilá narušit hospodářsk­ou soutěž a ovlivnit obchod mezi státy EU.

Španělsko je tedy povinno podporu zrušit a vymoci ji od klubů zpět včetně úroků. Protože Komise požádala Španělsko o informace o podpoře až roku 2010, povinnost navrátit podpory poskytnuté před rokem 2000 je promlčena.

Španělsko tak bude povinno vymoci od Realu Madrid, Barcelony, Athletiku Bilbao a Osasuny pouze státní podpory poskytnuté od daňového období 2000.

Na závěr se sluší podotknout, že rozhodnutí Komise je sice konečné, ale může být ještě zrušeno Soudním dvorem EU.

Evropská komise popotahuje Španělsko za protiprávn­í státní podporu věhlasných fotbalovýc­h klubů jako Real Madrid a FC Barcelona.

Autor je koncipient­em v pražské advokátní kanceláři Weinhold Legal

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia