Lidové noviny

Pokořené světové jedničky

Češi na Australian Open

- TOMÁŠ KUBÁNEK

MELBOURNE/PRAHA Tenisoví fanoušci se včera nestačili divit. Nejprve v osmifinále Australian Open vypadla světová jednička Andy Murray po prohře 5:7, 7:5, 2:6, 4:6 s Mischou Zverevem. V pozdně večerním utkání vládkyně ženského okruhu Angelique Kerberová nestačila na Coco Van- dewegheovo­u a prohrála a 3:6.

Ty dvě senzační zprávy od sebe dělilo pouze necelých šest hodin.

A jelikož obhájce titulu Novak Djokovič skončil už ve druhém kole, prošla z loňských finalistů do letošního čtvrtfinál­e jen Serena Williamsov­á.

Murray v koutě

2:6 „Ani nevím, jak jsem to dokázal. Tahle výhra pro mě znamená hrozně moc. Bylo těžké zachovat si klid,“zářil nečekaný čtvrtfinal­ista Zverev, jemuž v Aréně Roda Lavera fandil i mladší bratr Alexander, který vypadl v sobotu s Rafaelem Nadalem.

Devětadvac­etiletý Němec zaskočil stejně starého Skota dnes už málo vídaným stylem ser-

Výsledky 3. kola: KAR. PLÍŠKOVÁ (5) - Ostapenkov­á (Lot.) 4:6, 6:0, 10:8, STRÝCOVÁ (16) - Garciaová (21-Fr.) 6:2, 7:5 Dnešní program 4. kola: STRÝCOVÁ – S. Williamsov­á (2-USA), KAR. PLÍŠKOVÁ - Gavrilovov­á (22-Austr.).

vis-volej, za což sklidil pochvalu i od legendární­ho Johna McEnroa. „Tebe mám rád, bylo to jako ze staré školy,“řekl mu osobně po utkání v šatně.

Padesátý hráč žebříčku ATP se vydal na síť 118krát (65krát úspěš- ně), využil osm ze 17 brejkbolů. Jednoho z nejlepších obranářů na okruhu dokázal zatlačit do kouta, odkud nebylo úniku.

„Mischa vyhrál zaslouženě. V důležitých okamžicích předváděl skvělý tenis a nenechal se zahnat do úzkých, ani když prohrával,“ocenil přemožitel­e Murray.

Plíšková může být dvojkou

Kerberová proti Američance Vandeweghe­ové uhrála jen pět her a z kurtu se poroučela za pouhých sedmdesát minut. „Celý zápas jsem neměla cit pro míč. Nehrála jsem dobře od první výměny. Prostě jsem měla špatný den,“smutnila Kerberová, která otáčela zápasy už v prvním i druhém kole.

„Poprvé jsem porazila světovou jedničku, to není špatné,“radova- la se Vandeweghe­ová po premiérové­m postupu do čtvrtfinál­e na Australian Open. Její příští soupeřkou bude Garbiňe Muguruzaov­á.

Že by se vládci žebříčku nedostali na grandslamu do druhého týdne, se stalo poprvé od roku 2004, kdy roli favoritů na French Open nezvládli Roger Federer a Justine Heninová.

Na rozdíl od Murrayho může Kerberová dokonce o post světové jedničky přijít. Na trůn se v případě celkového triumfu vrátíWilli­amsová (pokud už v noci nevypadla s Barborou Strýcovou).

Aktuální situace nahrává i Karolíně Plíškové, která by se při ideálním scénáři vyšplhala až na pozici světové dvojky.

Ve čtvrtém kole Australian Open včera vypadly obě úřadující světové tenisové jedničky – Andy Murray i Angelique Kerberová. Místo Němky se může na trůn vrátit Serena Williamsov­á.

S přispěním redakce

 ?? Světové jedničky Angelique Kerberová a Andy Murray skončily na letošním Australian Open senzačně už v osmifinále. Obě hvězdy navíc prohrály vcelku jednoznačn­ě. FOTO REUTERS, ČTK/ AP ??
Světové jedničky Angelique Kerberová a Andy Murray skončily na letošním Australian Open senzačně už v osmifinále. Obě hvězdy navíc prohrály vcelku jednoznačn­ě. FOTO REUTERS, ČTK/ AP
 ??  ?? Brzká loučení.
Brzká loučení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia