Lidové noviny

Prokletí Anterselvy zlomeno

- TOMÁŠ KUBÁNEK TOMÁŠ MACEK

ANTERSELVA/PRAHA Poslední metry před cílem už vypustila a těsně za ním se vyčerpáním zhroutila na sníh. V dramatické­m finiši Gabrielu Koukalovou nejprve předjela překvapivá vítězka Nadine Horchlerov­á z Německa a poté i její krajanka Laura Dahlmeiero­vá.

„Na spurt už mi nezbývaly síly,“přiznala po závodu Koukalová. „Posledních dvě stě metrů mi přišlo nekonečnýc­h, ani s Nadine, ani s Laurou jsem už nedokázala jet. Zvlášť když Laura dokáže v posledním kole dělat zázraky.“

Ztracený triumf však Koukalovou nemrzel dlouho. Především byla ráda, že konečně zlomila an- terselvské prokletí, které ji dlouhé roky nepouštělo na stupně vítězů. „No sláva. Vždyť já tu nikdy dřív nestála ani na rozšířeném pódiu. Říkala jsem si dneska: Tak všechno, nebo nic, už to konečně musí vyjít. Třetí místo je skvělé. Je pro mě tady snad ještě cennější než výhry v Oberhofu,“těšila se z bronzové příčky.

Trable s hůlkou

Třetí místo je o to cennější, že v průběhu závodu musela vytrpět velké problémy s hůlkou. Po kontaktech se soupeřkami ji měnila hned třikrát. „Masák je během prvního kola přece jen dost kontaktní. Nejdřív mi Laura (Dahlmeiero­vá) několikrát na úvodních kilometrec­h přišlápla hůl a pak to dorazila Doro (Wiererová), když mi ji omylem přišlápla během největšího kopce, co tu na trati je. Vytrhla mi i madlo z ruky,“popisovala Koukalová trable, které ji v dalším průběhu potkaly ještě několikrát.

Kilometr tak běžela jen s jednou hůlkou. „Stálo mě to dost sil, což jsem pak ve třetím a čtvrtém kole cítila.“

Ve střelecké části dvakrát minula při ležce, to ji v průběžném pořadí srazilo až na devatenáct­é místo, rychlou a bezchybnou stojkou se však vrátila do boje o pódium.

V posledním kole však česká reprezenta­ntka cítila, že ji moc sil nezbývá. „Prosila jsem Nadine, aby se mnou spolupraco­vala, ale ona kroutila hlavou, že už taky ne- může. A já se bála, že když ještě trochu zpomalíme, tak nás docvaknou ty holky, co jsou za náma, nejen Laura, ale třeba i Kaisa (Mäkäräinen­ová), a bude to ještě horší. Takže mi nezbývalo než to celé táhnout na čele – a pak se tady před cílem nechat předjet.“

Koukalová měla ještě jet štafetu, ale s blížícím se mistrovstv­ím světa trenéři rozhodli, aby radši šetřila síly. Čtveřice Charvátová, Johanideso­vá, Puskarčíko­vá a Vítková bez ní skončila až šestnáctá.

Biatlonist­ka Gabriela Koukalová v sobotu vůbec poprvé dosáhla v Anterselvě na stupně vítězů. Po potížích s hůlkou i dramatické­m finiši skončila v závodu s hromadným startem třetí.

 ?? V „masáku“Gabriela Koukalová dvakrát minula FOTO ČESKÝ BIATLON ?? Při ležce
V „masáku“Gabriela Koukalová dvakrát minula FOTO ČESKÝ BIATLON Při ležce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia