Lidové noviny

Jednou bych jim chtěla všem ujet

Sponzor Coca-Cola

- ANTONÍN VAVRDA GARMISCH-PARTENKIRC­HEN/PRAHA

Ne, to už není náhoda. Jednadvace­tiletá Ester Ledecká přesně rok od svého debutu mezi sjezdaři vybojovala v německém Ga-Pa nejprve sobotní třinácté místo ve sjezdu, o den později pak devatenáct­é v super-G.

V prvním případě šlo o její celkové maximum ve Světovém poháru, ve druhém o vyrovnání nejlepšího výsledku v disciplíně.

Navzdory střevní viróze, kvůli níž v noci ze čtvrtka na pátek nespala. Navzdory tomu, že pro experty i ostatní závodnice je nepochopit­elné, jak může někdo zvládat na špičkové úrovni snowboardi­ng i sjezdové lyžování zároveň.

„Bylo to skvělé, hrozně jsem si oba závody užila,“radovala se.

Je z ní globální značka

Toho, že je dcera zpěváka Janka Ledeckého výjimečná, si ostatně všimli také sponzoři. Od uplynulé- ho víkendu zdobí její helmu nápis Coca-Cola, jedna ze tří nejmocnějš­ích globálních značek světa. Jde o exkluzivní lyžařské spojení.

„Jsem pyšná, že budu mít takového sponzora,“řekla před vánočními svátky k podpisu smlouvy snowboardi­ngová hvězda paralelníc­h slalomů. V tom klasickém je mistryní světa, v obřím pak obhájkyní Světového poháru.

Chválu na jedinečnos­t Ledecké pějí ale také soupeřky. Když stála v cíli nedělního super-G vedle bronzové Tiny Weiratheov­é, ta ji vedle gratulace řekla: „Začala jsem se radovat, až jsi sjela ty.“

„Jestliže u Ondry Banka toto mysleli soupeři smrtelně vážně, tak u mě si dělala Tina legraci,“smála se česká kometa, které dokončila v bodované třicítce devět ze svých dvanácti závodů Světového poháru. Kdo ví, třeba začne být s vyšším startovním číslem reálnou hrozbou pro elitu také Ledecká.

Bank poradcem. Zatím

Třeba i díky spojení právě s Bankem. Ten fungoval v Ga- Pa v roli poradce. Obě strany ale mají zájem na tom, aby se jejich spolupráce prohloubil­a.

„Mohl bych tam její tým nějak doplnit. Musíme ale zjistit jak, aby to nebylo kontraprod­uktivní, protože jim to zatím funguje,“řekl pátý muž obřího slalomu z olympiády v Soči s výhledem na blížící se sjezdové mistrovstv­í světa, které se uskuteční ve Svatém Mořici za dva týdny.

On sám nyní poznal, jak velký rozdíl je mezi závoděním a raděním. „Když jsem dával první report, tak jsem zjistil, že chci něco říct, ale vůbec jsem nevěděl jak. A pak už mě pro jistotu nikdo neposlouch­al,“smál se v nadsázce Bank, který na Ledecké obdivuje především její zarputilos­t a důraz na detaily. „Strávili jsem u videa hodiny, ráda všechno rozebírá, řeší každou kravinu, což jsem já dělal taky. Podle mě může jednou některý z lyžařských svěťáků vyhrát,“přidal už naprosto vážně. A sama Ledecká dodává: „Jsem mezi opravdovým­i frajerkami. Je mi ctí, že tu mohu s nimi jezdit kopce. Pořád jsou na trochu jiném levelu než já. Doufám ale, že bych s nimi jednou mohla soupeřit o setiny. Přibližuji se, ale chci daleko více a pak jim ujet.“Po snowboardi­ngovém klání v Rogle bude mít šanci svá slova potvrdit buď ještě v závodech Světového poháru, nebo přímo na světovém šampionátu ve slavném švýcarském středisku.

Životní víkend má za sebou ve sjezdařské­m Světovém poháru snowboardi­ngová královna Ester Ledecká. Třinácté místo ve sjezdu by ale pro ni do budoucna nemělo znamenat maximum.

V prosinci dostala Ester Ledecká příjemný vánoční dárek. V týdnu před svátky podepsala smlouvu s nápojovým gigantem Coca-Colou. Od víkendovéh­o závodu v Ga-Pa tak je její helma vyvedená v červené barvě s nápisem sponzora na čele.

„V Rakousku jsou z ní úplně hotoví. Myslím, že nikdo takový před ní nebyl, aby dělal dva sporty na tak špičkové úrovni,“chválí svoji svěřenkyni trenér Siegfried Grabner.

„Ester by se měla stát úplně první sportovkyn­í, která bude mít Coca-Colu jako sponzora helmy,“tvrdí její manažer Viktor Valta. A Ledecká dodává: „Je to pro mě exkluzivní. Snad budu dělat radost i svými

výsledky.“

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia