Lidové noviny

Na Hahnenkamm­u hoří svaly

Závod v Kitzbühelu je znám jako nejnáročně­jší sjezd na světě. V sobotu se konal jeho 77. ročník

- DAVID MRZENA

KITZBÜHEL/PRAHA Téměř dvě minuty absolutníh­o vypětí. Sjezdařům během jízdy po sjezdovce Streif hoří svaly, bojují s obrovským přetížením, létají do vzdálenost­i až osmdesáti metrů.

Obyčejného smrtelníka možná napadne, proč to dělají? Vždyť už se tam tolik z nich zranilo.

„Je to jedna z největších výzev pro každého lyžaře. Pro mě tedy rozhodně,“vysvětluje nyní už bývalý český sjezdař Ondřej Bank, který aktivní kariéru ukončil během minulé sezony. Ve slavném sjezdu startoval čtyřikrát, z toho pouze jednou dosáhl na body. Sám přiznává, že pohled na onen sjezdařský Olymp se s postupem času i u něj vyvíjel.

„ Nemám rád přehánění a vždycky jsem si myslel, že se kolem toho dělá zbytečně velký humbuk. Všechny sjezdy jsou nebezpečné a těžké,“tvrdil dřív Ondřej Bank. „Ale Kitzbühel má v sobě opravdu něco navíc a musel jsem uznat, že to není uměle vytvořená legenda.“

Strach měl i rekordman Cuche

Podobné prozření zažívají téměř všichni elitní sjezdaři. Vždyť pravidelně se z vítězství na sjezdovce Streif radují zkušení harcovníci na sklonku své kariéry. „Když jsem ho jel poprvé, měl jsem obrovský strach. Podruhé už jsem si začal víc věřit,“vzpomíná švýcarský reprezenta­nt Didier Cuche, který si jako jediný v historii připsal v Kitzbühelu pět vítězství.

Ostatně příběh švýcarskéh­o rutinéra, jenž téměř po každé jízdě bavil v cílovém prostoru diváky cirkusácký­mi kousky s lyžemi, podtrhává i Bankova slova. Cuche stanul poprvé na nejvyšším stupínku už v roce 1998, tehdy mu bylo 23 let. Avšak poté na vítězství čekal plných deset let, než přišla hned čtyři prvenství v pěti letech.

„Je to jako scénář z Hollywoodu. Když jsem oznamoval konec Start: 1665 m. n. m. Cíl: 805 m. n. m. Délka trati: 3312 metrů Průměrný sklon: 27 % Maximální/minimální sklon: 85 % / 2 %

kariéry, opravdu jsem si nepředstav­oval takový happy end,“řekl po svém pátém vítězství tehdy sedmatřice­tiletý Švýcar.

Hahnenkamm píše neuvěřitel­né pozitivní příběhy, nezapomíná však i na ty špatné. Mnoha reprezenta­ntům svou náročností přibrzdil kariéru nebo přerušil probíhajíc­í sezonu.

Velkým varovným vykřičníke­m se pořadatelů­m stal loňský ročník, kdy hned dva největší favorité upadli na totožném místě. V úseku Hausbergka­nnte nejprve v kotrmelcíc­h skončil lídr celkového hodnocení Světového poháru Aksel Lund Svindal. Diagnóza zněla přetržený přední křížový vaz a návrat na bílé svahy až v další sezoně. I přesto Nor po pádu odkráčel po svých k lékařům. Stejný osud při totožném skoku potkal i největší domácí naději Hannese Reichelta.

Už vminulosti pořadatelé kvůli bezpečnost­i snížili cílový skok. Podobné ústupky museli udělat i před letošní sezonou. Po hrůzostraš­ných pádech sáhli po reflexních oranžových branách a na sjezdovku vedle modrých čar, které označují stopu, přibyly i zelené, jež závodníkům radí, kdy se odrazit do skoku. V úseku Hausbergka­nnte se nyní pojede o pět kilometrů pomaleji,“ujišťoval ředitel závodu Axel Naglich.

Pošramocen­á rakouská hrdost

Už se to stává tradicí. S tyrolským kloboučkem na hlavě mezi desítkami tisíc lyžařských příznivců (v sobotu jich do Kitzbühelu podle pořadatelů dorazilo 50 tisíc) posedává Arnold Schwarzene­gger, hvězda hollywoods­kých akčních filmů. Lyžařskou událost číslo jedna si nenechává ujít ani rodák z Vídně a bývaly pilot formule 1 Niki Lauda. Oba touží po jednom, vidět rakouské reprezenta­nty opět vyhrávat.

Naposledy se pod Hahnenkamm­em radoval Hannes Reichlet před třemi lety. Právě on dokázal Rakušanům vrátit jejich národní hrdost po dlouhých osmi letech – tak dlouho čekala lyžařská velmoc na vítězství svého reprezenta­nta na nejslavněj­ším sjezdu světa. „Pro Rakušana je vítězství v Kitzbühelu tím nejúžasněj­ším a u lidí má neuvěřitel­nou hodnotu,“lebedil si Reichlet.

Ani magický 77. ročník však Rakušané neovládli. V sobotu pod slunečními paprsky sjezdaři absolvoval­i po třech letech opět celý sjezd. A rychlá ledová pista seděla nejlépe italskému reprezenta­ntovi Dominiku Parisovi.

Pro sedmadvace­tiletého Itala je to už druhé hahnenkamm­ské vítězství. A to má nejlepší léta své kariéry teprve před sebou. Můžeme se těšit na další historické příběhy a přepisy rekordů?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia