Lidové noviny

Deutsche Bank dál pod tlakem. Teď žalují Židé

- ISTVÁN LÉKO

Nevidím zcela jasně, co všechno se letos odehraje v eurozóně.“Prohlásil to německý ministr financíWol­fgang Schäuble na tradičním ekonomické­m fóru ve švýcarském Davosu. Jeho britský protějšek Philip Hammond si myslí, že Donald Trump znamená větší riziko pro Evropu než brexit. Zatímco Schäuble je ohledně budoucnost­i nejistý, vedoucí funkcionář­i čínských komunistů se ve svých předpovědí­ch opět trefili do černého. V posledním kvartálu loňského roku čínský HDP vzrostl meziročně o 6,8 procenta, což znamená, že tamní ekonomika za celý rok vzrostla o 6,7 procenta. To je číslo, které ústřední výbor KSČ pro rok 2016 vytýčil.

Arabové i v roce 2017 plánují nakupovat podíly ve skvělých podnicích západního světa. Jeden z dubajských státních investiční­ch fondů se sídlem v Abú Zabí hodlá koupit pětiprocen­tní podíl v Lufthanse. Po zprávě, kte-

SHORT

rou zveřejnil německý týdeník Wirtschaft­swoche s odvoláním na dobře informovan­é zdroje, akcie společnost­i vyletěly o pět procent. Dotčené firmy informaci nekomentov­aly. Struktura akcionářů Lufthansy je pestrá: více než pět procent akcií vlastní jen americký Templeton, jinak 68,6 procenta patří německým subjektům. Američané nedají největší německé bance pokoj. Neuplynul ani měsíc od chvíle, kdy se Deutsche Bank dohodla s americkým ministerst­vem spravedlno­sti, že kvůli nezákonným praktikám při prodeji hypotečníc­h cenných papírů před vypuknutím ekonomické krize místo původních čtrnácti miliard dolarů zaplatí jen 7,2 miliardy, a objevila se další obrovská žaloba. Dědici rodiny Wertheimů požadují od banky tři miliardy dolarů kvůli majetku z doby před nástupem Hitlera. Charitativ­ní organizace Wertheim Jewish Education Trust podala žalobu na Floridě – tvrdí, že původní vklady u předchůdce švýcarské banky Credit Suisse se v roce 1993 dostaly na účty Deutsche Bank, která ale peníze dodnes neuhradila. Pohledávka za tu dobu narostla na tři miliardy dolarů. Banka prý bere kauzu velmi vážně, avšak její mluvčí Tim-Oliver Ambrosius označil žalobu za nepodložen­ou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia