Lidové noviny

Prezident svěřil své zdraví Homolce

Lékaři Zemana kontrolují kvůli cukrovce Zdravotní stav je klíčový pro jeho rozhodnutí o obhajobě mandátu

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA V lékařském konziliu Miloše Zemana měli převahu odborníci z pražského Motola. Poté, co se přestalo scházet, ale prezident svěřil své zdraví expertům ze sousední Nemocnice Na Homolce. Do ní dochází několikrát ročně na pravidelné prohlídky. Jak se u péče o hlavu státu sluší, jsou mu k dispozici přední lékařské kapacity a nejmoderně­jší přístroje.

Na jedno takové vyšetření přijel Zeman v pondělí. Informaci LN potvrdil lékař Miloslav Kalaš. Ten má na Homolce na starosti exkluzivní pacienty, jako je Miloš Zeman. „Ano, v pondělí jsme jednu prohlídku skutečně dělali,“odvětil včera Kalaš na dotaz LN.

Podmínka pro boj o Hrad

Právě pevné zdraví bude jednou z hlavních podmínek toho, aby se Zeman mohl případně přihlásit do další bitvy o Hrad. Své rozhodnutí, zda bude mandát obhajovat, chce oznámit v březnu. Do té doby by on a jeho tým měli mít v otázce zdravotníh­o stavu definitivn­ě jasno.

Dvaasedmde­sátiletého prezidenta trápí cukrovka a s ní spojená neuropatie. Nemoc nervů způsobuje necitlivos­t nohou od kotníků dolů a je důvodem, proč se hlavě státu špatně chodí a musí se opírat o hůlku, případně o někoho ze svých spolupraco­vníků.

V médiích se objevilo, že Zeman občas nepoznává své kolegy, což by mohlo být způsobeno špatným zrakem. Nejvyšší ústavní činitel ale tvrdí, že vidí dobře. Přiznává naopak, že hůře slyší. Svůj celkový stav ale označuje za „stabilizov­aný“.

Ačkoli zdraví může být důvodem, proč by se Zeman nemusel do obhajoby mandátu pouštět, hlasy z jeho okolí napovídají opak. Kromě občasné únavy nemá prezident podle nich žádné potíže, které by mohly nějak vážně ohrozit případnou druhou kandidatur­u na Hrad. „Bývá spíše unavený, ale výrazně nemocný není,“dozvěděly se LN z důvěryhodn­ého zdroje.

V souvislost­i s úvahami o možné opětovné kandidatuř­e na Hrad se objevila zmínka, že Zeman absolvuje zevrubnou prohlídku zdravotníh­o stavu, která by mu napověděla, zda další náročný pětiletý program může zvládnout. „Nic takového se nechystá,“tvrdí však jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Pražský hrad se ovšem tradičně příliš nepouští do rozebírání a komentován­í zdravotníh­o stavuMiloš­e Zemana. Na rozdíl od Spojených států a některých dalších zemí není v Česku prezidento­vo zdraví věcí veřejnou. Jeden z lékařů hlavy státu Lubomír Nečas tak sice možnost důkladné „předvolebn­í“prohlídky nevyloučil, zároveň ale odmítl sdělit cokoli bližšího.

„Nesmím, opravdu nesmím, nezlobte se. Budete se muset obrátit na mluvčího,“řekl včera.

„Naštěstí se nescházíme“

Poté, co si Zeman na podzim 2013 po pádu ošklivě zranil koleno, vzniklo lékařské konzilium. Podobný orgán měli k dispozici i předchozí prezidenti. V čele toho současného stanul Martin Holcát, který byl ministrem zdravotnic­tví v Zemanem prosazené úřednické vládě premiéra Jiřího Rusnoka. Ještě loni na jaře tvrdil, že je Zeman natolik zdravý, že se v klidu může pustit do obhajoby prezidents­ké funkce.

Expertní skupina lékařů pod jeho vedením se ale už delší dobu nesešla. Podle Holcáta se v podstatě rozpadla a bude obnovena jen v případě, že by se u prezidenta objevil nějaký větší zdravotní problém.

„Když pomyslím na okolnosti, při nichž by konzilium zase začalo pracovat, můžeme říci, že je štěstí, že se dnes nescházíme,“řekl Holcát.

Hlava státu dnes kromě specialist­ů z Homolky využívá i služeb „ad hoc“přivolávan­ých lékařů.

„K panu prezidento­vi přijíždějí lékaři podle toho, jak je zrovna potřebuje. Má samozřejmě svého zubaře, očaře nebo ortopeda,“popsal Holcát, jak vypadá běžná praxe péče o Zemanovo zdraví.

Prezident je znám svým nestřídmým životním stylem. Rád se na- pije alkoholu, kouří a miluje tučná jídla. Na jednom ze svých charitativ­ních plesů popsal své oblíbené obědové menu: „První chod – sulc, druhý chod – ovar, třetí chod – zabijačkov­á polévka...“popisoval Zeman.

Všechny Zemanovy operace

Hosty plesu tímto výrokem pobavil, naopak jeho lékařům z takového prezidento­va jídelníčku pravidelně stoupá tlak. I přes nepříliš zdravou životosprá­vu se ale Zeman nedávno pochlubil, že se mu trochu zlepšila cukrovka.

Naopak si postěžoval na to, že nemá cit v nohou. Právě kvůli neuropatii se na výjezdech do regionů i zahraniční­ch cestách vyhýbá chůzi do schodů. Pokud by měl ujít delší trasu, jeho tým raději přistaví „golfový“vozík, na němž prezidenta převeze.

I když je vášnivým kuřákem, na zdraví se to prý neprojevuj­e. „Plíce jsou naprosto čisté. Nedávno jsem byl na rentgenu, říkali: Vy jste nekuřák, že?“uvedl při jedné ze spanilých jízd do regionů Zeman.

Kromě léčby poraněného kolena se za dobu svého působení na Pražském hradě podrobil také stomatolog­ické operaci. Již po zvolení prezidente­m, ale ještě před uvedením do funkce mu nejznámějš­í český fyzioterap­eut Pavel Kolář léčil zanícený palec na noze, kvůli kterému měl Zeman potíže s rovnováhou, a občas dokonce upadl.

Do péče lékařů se dobrovolně vydal ještě jako pouhý kandidát na hlavu státu. Předtím, než se naplno zapojil do první přímé volby, si nechal odstranit šedý zákal. Přední ortoped Pavel Dungl, známý operací kyčelního kloubu prezidenta Václava Klause, zase Zemanovi operoval šlachu v palci na levé noze.

Prezident všem na očích

Jeden z uchazečů o post hlavy státu textař Michal Horáček nedávno překvapil krokem, který je známý spíše z amerického prostředí. Na svém webu zveřejnil kompletní chorobopis. Zeman své zdraví drží více v utajení.

Pravidelné informace o stavu prezidenta zveřejňuje Bílý dům. Veřejnost tak ví, jaký tep či obsah cholestero­lu má prezident USA. Pravidelné informován­í v podobném duchu zavedl ve Francii François Hollande, který se k tomu zavázal ve své předvolebn­í kampani v roce 2012.

Britská Downing Street zveřejňuje informace o premiérově zdraví příležitos­tně, v případě konkrétníc­h obtíží.

 ?? A neřestech prezident Zeman rád vtipkuje při návštěvách krajů. Snímek je ze včerejší cesty do Třemošné. FOTO MAFRA - LADISLAV NĚMEC ?? O svém zdraví
A neřestech prezident Zeman rád vtipkuje při návštěvách krajů. Snímek je ze včerejší cesty do Třemošné. FOTO MAFRA - LADISLAV NĚMEC O svém zdraví

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia