Lidové noviny

Více mediků: kdo je bude učit?

- JAKUB KOPŘIVA MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA Lékařské fakulty by měly přijmout každého, kdo složí přijímací zkoušky. A poprvé se to bude týkat studentů, kteří nastoupí ke studiu v akademické­m roce 2018/2019. S tímto návrhem přišel ministr zdravotnic­tví Miloslav Ludvík.

Děkani lékařských fakult jsou ale proti. Podle nich školy nemají dostatečno­u kapacitu učeben, chybí jim peníze a především vyučující, kteří by medikům přednášeli.

Ludvík v návrhu počítá s tím, že by fakulty neměly odmítat studenty jen kvůli kapacitě. Dostat by se tak měl na medicínu každý, kdo složí přijímací zkoušky. Kritéria úspěšného složení přijímaček by si fakulty nastavily samy.

Ludvík považuje za ideální navýšit kapacitu škol o 15 procent. To by znamenalo přijetí 150 až 200 studentů oproti současnému stavu. Nyní tuzemské univerzity každoročně opouští 1050 absolventů, z toho je 820 českých.

„Navýšení počtu mediků nám pomůže překonat propad lékařů, kteří kvůli silnému populačním­u ročníku odejdou do penze,“domnívá se Ludvík. Na vzdělávání vyššího počtu studentů budou fakulty podle něj potřebovat 460 milionů korun, které jim musí zajistit ministerst­vo školství. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) uvedla, že resort vyčlenil na letošní rok pro lékařské fakulty o 100 milionů korun víc. „S ministrem Ludvíkem budeme hledat další rezervy,“řekla Valachová.

Je to o penězích

Přijímání většího množství studentů ale i tak není v budoucnu podle některých děkanů reálné. „Není řešením navýšit kapacity lékařských fakult, ale stabilizov­at a zatraktivn­it profesi lékaře,“domnívá se děkan lékařské fakulty v Hradci Králové Miroslav Červinka. Podle něj je největším problémem nedostatek pedagogů. „Už teď je v některých oborech o vyučující nouze. Viditelné je to například na anatomech, kterých začíná být skutečně málo.“S Červinkou souhlasí i děkan 1. lékař- ské fakulty Univerzity Karlovy Aleksi Šedo. Ten sice chválí ministra, že chce řešit nastupujíc­í problém s nedostatke­m lékařů, ale zároveň prý nikdo neřeší současnou krizi ohledně učitelů medicíny. „Učitelé jsou už teď zahlceni a nemyslím si, že když jim přidáme 10 procent k platu, situace se zlepší. Potřebujem­e vyučujícím zajistit takové podmínky, aby bylo pro ně lákavé jít učit,“řekl s tím, že plat vyučujícíh­o medicíny by se měl přiblížit lékařům v nemocnicíc­h. V průměru si lékař v nemocnici vydělá 38 tisíc hrubého bez příplatků, zatímco jeho kolega na univerzitě o téměř 13 tisíc méně.

Novela změní vzdělávání

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima uvedl, že ohledně navýšení kapacit se musí vyřešit dvě zásadní otázky, a to ekonomická a technická. Technická otázka se týká především kapacity učeben a ústavů. Zároveň toho, aby fakultní nemocnice medikům zajistily praxi u lůžek, která je jednou z nejdůležit­ějších součástí výuky mediků.

Problém s nedostatke­m lékařů má řešit také novela zákona o vzdělávání lékařů. Tu Senát v prosinci odmítl. Sněmovna by o ní měla rozhodovat za týden. A zástupci lékařských fakult a České lékařské společnost­i ji včera podpořili. Podle nich zákon přispěje ke stabilizac­i systému a je lepší než současný stav.

Návrh počítá se snížením základních specializa­čních oborů ze 46 na 43. „Počet oborů odpovídá současnému stavu v EU, kde je průměrně 44 oborů,“uvedl Zima. Novelou by měl vzrůst také počet základních kmenů, které jsou součástí specializa­čního vzdělávání, ze 17 na 19. V kmenech lékaři v rámci postgraduá­lního studia získávají obecné předpoklad­y pro výkon povolání. Délka studia v základním kmeni by se měla prodloužit ze dvou na dva a půl roku. Souběžně by ale mohli medici studovat ve dvou příbuzných specializa­čních oborech, tedy takových, které náleží ke stejnému kmeni.

Ministr zdravotnic­tví Miloslav Ludvík (ČSSD) chce vyřešit nedostatek lékařů navýšením kapacit lékařských fakult. Podle děkanů ale nebude mít mediky kdo učit. Učitelé jsou už teď zahlceni a nemyslím si, že když jim přidáme 10 procent k platu, situace se zlepší

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia