Lidové noviny

Srp do komise nepatří, řekl premiér

- JAN HORÁK

PRAHA Bývalý předseda Jazzové sekce Karel Srp se nepřidá k Etické komisi pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu. Jeho jmenování odmítl podepsat premiér Bohuslav Sobotka. Důvodem je Srpova údajná spolupráce s StB. Vůči Srpovi se včera vymezila i samotná komise, podle níž pro členství nesplňuje zákonné podmínky.

„Jsem si vědom toho, že pan Karel Srp udělal hodně dobrých věcí pro nezávislou kulturu, bohužel ale udělal také hodně špatných věcí a dlouhodobě a intenzivně donášel StB. Proto nesplňuje zákonné předpoklad­y pro to, aby byl členem Etické komise pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu. Návrhu kontrasign­ovat jeho členství nemohu vyhovět,“uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Komise je nezávislým správním orgánem při Úřadu vlády, který byl v roce 2011 zřízen zákonem o účastnícíc­h odboje a odporu proti komunismu.Rozhoduje v případech, kdy se lidé odvolají proti rozhodnutí ministerst­va obrany o vydání či nevydání osvědčení účastníka odboje a odporu proti komunismu.

Premiér sice Srpovi přiznává zásluhy z období působení Jazzové sekce během komunismu jako platformy pro neoficiáln­í kulturu, ale jeho spolupráci s StB považuje s působením v komisi za neslučitel­nou. Srp měl podle něj v letech 1976 až 1983 spolupraco­vat s StB, jako důvěrník a agent s krycím jménem Hudebník údajně donášel na několik lidí z okruhu představit­elů neoficiáln­í kultury.

Srp rozhodnutí přijal chladně, v reakci pro server Lidovky.cz se omezil na jedinou větu. „Neříkám tomu vůbec nic, je to věc pana Sobotky a nemám, co bych k tomu dodal.“Už v pondělí na svém profilu na sociální síti Facebook avizoval, že ministerst­vo vnitra požádal o lustrační osvědčení. Odmítá, že by se se Státní bezpečnost­í zapletl.

Do premiéra už se kvůli jeho rozhodnutí pustil hradní mluvčí Jiří Ovčáček, Srpa totiž do komise nominoval prezident Miloš Zeman. „Karel Srp jednoznačn­ě prokázal odvahu v době, kdy nebyla levná. Bohuslav Sobotka odvahu neprojevuj­e, jde za hlasem mediálního mainstream­u,“napsal na Twitteru. Zeman později označil premiérův krok za ubohý.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia