Lidové noviny

Trh zařídí radnice protestům navzdory

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Jsou jedny z nejoblíben­ějších v Praze. Farmářské trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad před lety odstartova­ly trhový boom a mezi ostatními se udržely na vrcholu. Za normálních okolností by se na ně lidé mohli po lednové přestávce vrátit už příští týden.

Jenže situaci komplikuje kritizovan­á soutěž, její následné zrušení a to, že si je chce radnice Prahy 3 provozovat sama. A to navzdory petici občanů, kteří chtějí, aby trhy pořádal původní provozova- tel – společnost Archetyp. Trhy se tak na náměstí vrátí nejdříve v druhé polovině února. A ani tomu opozice třetí městské části nevěří. S jejich pořádáním totiž podle ní chybí radnici zkušenosti. Navíc stále neoslovila farmáře. „Jediným trhem, který je provozován městskou částí, je ten na Kubánském náměstí. Je velmi ztrátový a Praha 10 jej musí dotovat,“namítal na včerejším mimořádném jednání zastupitel­stva Ondřej Rut (Zelení). Poté, co jej Praha 10 převzala, podle farmářů klesla návštěvnos­t.

„Trhovce nikdo z radnice nekontakto­val. Nedokážu si představit, že byste byli schopni provozovat trhy alespoň tak kvalitně, jako to dosud dělal Archetyp,“říkala včera směrem k vedení radnice Gabriela Sedláčková, mluvčí petičního výboru občanů.

Radní Alexander Bellu (ODS) ujišťoval, že dceřiná firma měst-

Trhy upravuje speciální kodex, který sestavilo ministerst­vo zemědělstv­í v roce 2011.

Podle něj se na trzích prodává zemědělské a potravinář­ské zboží pro občanskou veřejnost.

Trhy mají podporovat malé a střední zemědělské pěstitele, chovatele, zpracovate­le a výrobce potravin.

Zemědělské plodiny a potraviny mají být převážně regionální­ho původu.

Farmář nebo výrobce potravin by měl garantovat původ zboží z vlastních zdrojů.

Výrobky mají nabízet sami farmáři nebo jejich rodinní příslušníc­i nebo ten, kdo má s farmářem smlouvu.

Proutěné zboží, keramika, či potraviny ze zahraničí mohou být pouze doplňkovým zbožím. ské části – Správa zbytkového majetku, která má trhy pořádat – chce oslovit farmáře, kteří na náměstí Jiřího z Poděbrad dosud prodávali.

Nic víc ale včerejší mimořádné zastupitel­stvo, svolané starostkou Vladislavo­u Hujovou (TOP 09), za vysoké účasti veřejnosti nepřineslo. Vedení města odhlasoval­o jen to, že petici bere na vědomí.

farmářské trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad sama. Trhy mají podle radnice hodnotu přesahujíc­í 16 milionů korun.

Kritizovan­ý tendr

Trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad vzbudily pozornost už před Vánocemi, a to kvůli soutěži na provozovat­ele. Tendr totiž vyhrála společnost World Production, která s jejich pořádáním nemá zkušenosti. Reference, které byly jedním z kritérií, si zajistila díky subdodavat­elské firmě CH Catering, která se specializu­je, jak název napovídá, na catering a pořádání rautů.

I tomělo například podle opozič- ní Strany zelených firmu ze soutěže vyloučit – po podepsání smlouvy chtěli tendr zpochybnit. Městská část je ale předběhla a pod tlakem veřejnosti se rozhodla výběrové řízení zrušit. A to i přesto, že podle radnice bylo po právní stránce vše v pořádku. Jenže vedení se také rozhodlo udělat něco, s čím nikdo nepočítal – trhy má nadále provozovat sama městská část.

Ani to se veřejnosti a opozici nepozdává. Podle nich by totiž nejlepším řešením bylo, aby radnice znovu uzavřela smlouvu se zmíněnou společnost­í Archetyp, která trhy na „Jiřáku“de facto zakládala a provozoval­a je až do konce loňského roku, kdy jí vypršela smlouva.

„Je nám vyčítáno, že bouráme něco, co fungovalo v přátelské atmosféře, ale ukázalo se, že se bavíme o koncesi za 16,8 milionu korun. To není přátelství, to je byznysplán,“řekl k tomu Bellu.

 ?? A tuzemské ovoce a zeleninu bývá (s výjimkou ledna) na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze možné nakoupit vždy od středy do soboty FOTO MAFRA - TOMÁŠ KRIST ?? Čerstvé potraviny
A tuzemské ovoce a zeleninu bývá (s výjimkou ledna) na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze možné nakoupit vždy od středy do soboty FOTO MAFRA - TOMÁŠ KRIST Čerstvé potraviny

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia