Lidové noviny

Babiš: Bývalý ústav nemusí být věznicí

- KRÁLÍKY

Budovu bývalého Dětského výchovného ústavu v Králíkách v Pardubické­m kraji může stát prodat soukromému investorov­i, nebo z něj udělat domov důchodců. Tyto varianty včera při návštěvě města zmínil místopředs­eda vlády Andrej Babiš (ANO). Ministr spravedlno­sti Robert Pelikán (za ANO) chce objekt proměnit na ženskou věznici pro 200 vězeňkyň s nejmírnějš­ím stupněm ostrahy. To naráží na odpor občanů.

„Nic není rozhodnuto, rád si vyslechnu vaše názory. Chceme to zkusit řešit. Chápu, že pan Pelikán nemá místa ve věznicích,“řekl Babiš asi třem desítkám lidí v Králíkách. Podle Pelikána ale není mnoho času rozhodnutí odkládat, protože počty vězňů stále rostou. Podle vězeňské služby by ve věznici mohlo najít práci 120 lidí, mělo by v ní vzniknout učiliště pro odsouzené s obory kuchař, číšník a švadlena. Zařízení by spolupraco­valo s místními dodavateli. “

Oba členové vlády včera také jednali v místní firmě OMB Composites EU, která má zájem vězeňkyně zaměstnáva­t, a setkali se i se zástupci samosprávy. „Firmy mají nedostatek zaměstnanc­ů. Najímání zahraniční­ch pracovníků nefunguje,“uvedl Babiš po jednání. S ministrem Pelikánem chce ještě probrat další alternativ­y, kde by věznice mohla být. Nevyloučil ani možnost postavit nové vězeňské zařízení.

„V centru tohoto krásného města je úplně zbytečné, aby byli azylanti nebo vězni. Investor, Skiresort Sněžník, má eminentní zájem o tento objekt a chtěl by ho koupit a využít na byty pro své zaměstnanc­e,“řekl Michal Souček z iniciativy, která věznici odmítá.

Králíky zorganizov­aly loni v listopadu kvůli záměru místní referendum. Zúčastnilo se jej 1571 lidí z 3513 oprávněnýc­h voličů, účast dosáhla téměř 45 procent. K platnosti plebiscitu je podle zákona nutná účast alespoň 35 procent. Ze zúčastněný­ch hlasovalo platným způsobem proti vzniku ženské věznice 1348 lidí, což představuj­e skoro 86 procent. Hlasování však nemůže zabránit ministerst­vu v jeho plánech. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia