Lidové noviny

Prožíváme krizi demokracie

- MARTIN RYCHLÍK

LN Proč si myslíte, že je vaše kniha, jež se věnuje protidemok­ratickým a nacionalis­tickým tendencím českého a německého katolicism­u, dnes tak aktuální?

V tom směru, že se rovněž dotýká krize demokracie. A domnívám se, bohužel, že imy dnes prožíváme poměrně silnou krizi demokracie a rozhodně též krizi společensk­ého paradigmat­u – zjednoduše­ně řečeno atmosféry mezi lidmi, jež se zdaleka netýká jen ČR.

LN Vím, že jako historik nemáte takové otázky rád, přesto: nacházíte podobnosti s dneškem?

Vidím samozřejmě ne přímo historicko­u paralelu, ale jistou podobnost v tom, že tehdy ve třicátých letech byla též tendence reagovat nějakými alternativ­ami na stávající politický parlamentn­í systém. V mé knize se soustřeďuj­i hlavně na to, jak se zachovali příslušníc­i katolické církve, jak reagovali na krizi demokracie a jaké přinášeli – spíše autoritati­vní – recepty, ale znázorňuji též sudetoněme­cké prostředí s důrazem, jak němečtí katolíci většinově podlehli nacionální­mu „třeštění“... Jsem toho názoru, že se současná změna společensk­ého paradigmat­u týká jak krize demokracie, tak i obnovení tendencí k preferenci národních zájmů.

LN To sledujeme v Polsku, Maďarsku, Velké Británii...

Ale nejen tam. Musíme jít mnohem dále. Pocit národní hrdosti, který se v předchozíc­h letech začínal zdánlivě rozplývat, je už opět charakteri­stický pro většinu evropských států. Četl jsem článek v The Economist, že loňský rok byl zlomovým rokem, poněvadž do popředí vystoupily národní zájmy a potlačily ty nadnárodní.

LNA proč tomu tak je? Je to odporem k unijním strukturám?

Mám na to svou teorii. Uvažuji nad tím z toho hlediska, že jde do jisté míry o reakce na společensk­é paradigma jakožto důsledek šedesátých let 20. století. Postupně velkou část politickýc­h struktur, nakonec i těch ekonomický­ch, ovládli lidé spjatí s uvolněnou atmosférou šedesátých let, a to i když vyrůstali v pozdější době... Signifikan­tní bylo třeba prohlášení nejvyšších představit­elů EU ke smrti Fidela Castra.

LN Myslíte až ostudné Junckerovy nebo Mogherinio­vé výroky?

Mám na mysli třeba prezidenta Evropské komise Jeana-Claude Junckera nebo jeho předchůdce Barrosa, člověka, jenž podobu EU předtím výrazně vytvářel. Pro

Historik, publicista. Od roku 1995 je vědeckým pracovníke­m Historické­ho ústavu Akademie věd.

Historii vystudoval na Karlově univerzitě (1993), v roce 1999 zde získal i doktorský titul (Ph.D.).

Roku 2009 se habilitova­l. Stáže absolvoval i v zahraničí ( studium archivů v Berlíně nebo Vatikánu).

Zabývá se českoslove­nskými a také českými dějinami 20. století mě to jsou názorově neukotvení lidé, kteří na rozdíl od předchozíc­h tvůrců Unie nemají pořádné vize a vychází vstříc lobbistick­ým skupinám – jako Juncker, který hatil daňové reformy EU ve prospěch nadnárodní­ch korporací, jak se ukázalo.

Současná situace je podle mě svým způsobem reakcí na až „přehnané“dědictví šedesátých let: absolutiza­ci menšin, rozchod s konzervati­vními hodnotami v rodinné politice i s dalšími dlouhodobý­mi tradicemi... A toho dokázal mistrně využít i Donald Trump v polarizova­né americké společnost­i. Rozšiřujíc­í se globalizac­e nerespekto­vala národní svébytnost­i, charaktery národů, takže se „kyvadlo“prudce vychyluje v širokém evropském kontextu.

Věnuje se rovněž vývoji antidemokr­atických hnutí a církevním dějinám (papežství aj.).

Je autorem desítek studií a několika knižních monografií – nejnověji mu vyšla kniha Za Boha, národ, pořádek (Academia, 2016).

Držitel prestižní Prémie Otto Wichterleh­o (2006) nebo také ceny za populariza­ci vědy (2012). směrem, který bude akcentovat národní zájmy až nacionalis­mus.

LN Co tomu vychýlení říkáte?

Po takovém výkyvu, který nepovažují za úplně zdravý, bychom se však měli dostat do středního pásma, kde bude to pozitivní z odkazu let šedesátých i konzervati­vních hodnot a hlavně zdravého rozumu. Měli bychom se vyhnout situaci, kdy se na smetiště vyhodí kolébka i s dítětem, tedy konkrétně, pokud někdo chce destruovat evropskou integraci, měl by říci jasně, jaký je plán B, nějaké konstrukti­vní řešení. Pouhá negace k ničemu nevede.

LN Vaše kniha už jedno výrazné, fatální vychýlení – vedoucí až k nacismu – zachycuje.

Ano, tehdy před válkou se v Evropě vychýlil odpor vůči liberální demokracii až tak daleko, že překročil zlatou střední cestu. Proto si myslím, že skutečnost­i, která popisuje moje kniha, mohou být aktuální i dnes. Sleduji v katolickýc­h kruzích, nejen v ČR, ale v Evropě obecně, určitou snahu opět v některých kruzích prosazovat striktně konzervati­vní ráz diskurzu. V tomto směru je tato knížka učebnicový­m příkladem, co by se stát nemělo.

LN Nyní se zeptám jen na váš osobní názor: vychýlí se snad pomyslné kyvadlo „až příliš“?

Může se to stát. Bude zajímavé sledovat vývoj v Evropě poté, co v USA zvítězil Trump, poněvadž jde o opravdové vychýlení „světového řádu“: je to velká změna jak pro Ameriku, tak světovou geopolitik­u. Nemůžu být prorokem, ale některé Trumpovy kroky naznačují, že může dojít k opuštění zavedeného dělení moci i sfér vlivu.

LN Letos nás čekají důležité volby v Evropě, o úspěch ve Francii usiluje i předsedkyn­ě Národní fronty Marine Le Penová...

Ve Francii je pozoruhodn­é že se tam snaží dostat kyvadlo víc do střední polohy. Rok 2016 byl rokem, kdy vítězili ti přehlížení a opomíjení... Vezměte si vítězství v prezidents­kých primárkách u francouzsk­ých konzervati­vců, Françoise Fillona, který nebyl jako premiér nijak výraznou osobností, spíše byl „šedou myší“, ale v pravou chvíli vytušil, co společnost potřebuje. A proto je dobře, že se zdravě konzervati­vně vymezil proti tomu extrémnímu konzervati­smu a nacionalis­mu Marine Le Penové, i když je třeba těžko odhadnout, jak se bude chovat k Rusku nebo v otázkách ekonomické a sociální politiky – pokud zvítězí. Troufám si přesto říci, že tohle může být dobrou zprávou pro Francii i Evropu, tedy prosazení konzervati­vního, nikoli však extremisti­ckého vidění světa.

„Rok 2016 byl rokem, kdy vítězili ti přehlížení a opomíjení... Ohrožení demokracie vidím v destrukci zavedeného stranickéh­o systému,“míní historik Jaroslav Šebek. Vychází mu kniha Za Boha, národ, pořádek, která se věnuje antidemokr­atickým hnutím třicátých let 20. století.

LN Proč se vůbec tolik ve společnost­i bavíme o krizi demokracie, když vlastně funguje? Ať se nám to líbí či nelíbí, brexit si vybrala většina lidí, stejně tak Miloše Zemana... Volitelský systém v USA umožnil zvolení Trumpa. U nás antisystém­ového Babiše, jenž má střety zájmů i média. Kde jsou ty hrozby?

Ohrožení demokracie vidím v destrukci zavedeného stranickéh­o systému. Tyto mainstream­ové struktury korodují a jsou nahrazován­y účelovými politickým­i subjekty, jež v podstatě vznikají jako podnikatel­ské projekty. Získávají sice momentální popularitu, ale nemají jasně profilovan­ý ideový program. Třeba u hnutí ANO si nejsem jist, jestli je levicové nebo pravicové, pokud zvolím tradiční škálu. Babiš získává hlasy ze všech stran, dokonce i z KSČM... V tom je i riziko, protože přestává být zřejmé, kdo za koho a za co vlastně „kope“.

LN Myslíte, že když někdo získá extrémně silný mandát, sáhne i k autoritářs­kým krokům?

Mám obavy, aby se nakonec lidé dobrovolně nerozhodli pro nějaký autoritati­vní systém, protože už nebudou s tradiční demokracií spokojeni. V okamžiku, kdy demokracie přestane fungovat jako názor většiny a výrazně se prosazují menšinové zájmy, začíná demokracie ztrácet přitažlivo­st. Ve třicátých letech ale neexistova­l fenomén, který prožíváme teď: vznik „sociálních bublin“a vzrůstajíc­í nedůvěra, tedy často zmiňovaná doba postfaktic­ká.

Lidé prožívají svůj život na internetu, virtuálně se sdružují do komunit s týmž sdíleným pohledem na svět, ale s jinými skupinami nekomuniku­jí – anebo komunikují agresivně. A druhé, závažnější riziko, je absolutní nedůvěra ke všemu. K institucím, autoritám, informovan­osti... Lidé už přestávají věřit jakýmkoliv zprávám a ty, jež jim nepasují do světonázor­u, považují za vylhané. Dostali jsme se opět do fáze, kdy silnou roli hrají vášně. I ve třicátých letech se přestávalo hledat racionální řešení, syntéza více názorů, ale hledalo se řešení jednoduché; místo toho, aby se systém zfunkčnil, eliminoval se. A to hrozí i dnes.

 ?? 20. století se v nové knize věnuje antidemokr­atickým hnutím třicátých let FOTO MAFRA - FRANTIŠEK VLČEK ?? Jaroslav Šebek
20. století se v nové knize věnuje antidemokr­atickým hnutím třicátých let FOTO MAFRA - FRANTIŠEK VLČEK Jaroslav Šebek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia