Lidové noviny

Po USA cílí Rusko na Merkelovou

- MILAN ROKOS

BRUSEL/PRAHA Německá kancléřka Angela Merkelová bude před podzimními parlamentn­ími volbami čelit ještě větší ruské dezinforma­ční kampani než vloni. Novinářům to řekl nejmenovan­ý zdroj z unijního týmu StratCom East, který se specializu­je na boj proti ruské propagandě.

Ruský prezident Vladimir Putin se podle něj bude snažit ovlivnit volby nejen v Německu, ale i v Nizozemsku a ve Francii. V obou zemích mají značné šance na úspěch populistič­tí a eurofobní lídři Geert Wilders a Marine Le Penová.

„Myslím, že ruské ovlivňován­í amerických voleb bylo testem. Pro Rusko bylo důležité začít něčím velkým. Pro menší země, které jsou Rusku více vystaveny, existuje značné riziko,“citoval deník The Guardian litevského europoslan­ce Petrase Auštreviči­use.

Představit­elé Evropské unie odhadují, že Kreml utrácí ročně miliardu dolarů jen za státní média, jako je televize Russia Today nebo mediální dům Sputnik. Další blíže neurčenou sumu pak věnu- je na týmy internetov­ých trollů, kteří dezinforma­cemi systematic­ky zaplavují sociální sítě a diskuse pod články v mainstream­ových médiích.

Tým StratCom East s pomocí více než čtyř set novinářů nashromážd­il asi 2500 příkladů falešných zpráv v 18 různých jazycích. Jejich hlavním terčem se od sexuálních útoků v Kolíně v poslední den roku 2015 stala právě kancléřka Merkelová.

Německé politické elity „probudila“až aféra kolem údajného znásilnění 13leté Lisy, která dominovala tamním médiím v prvních dvou týdnech loňského roku.

Dívku měli podle ruské televize znásilnit imigranti, to se však rychle ukázalo jako hoax, tedy falešná zpráva. I přesto ji dál šířily ruské weby a přes Facebook se organizova­ly demonstrac­e, na něž chodili zástupci rusko-německé komunity i neonacisté. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov dokonce veřejně vyjadřoval obavy nad tím, zda bere kvůli politické korektnost­i německá policie a justice podobné případy vážně. Server NATO Review podotýká, že role německé vlády v konfliktu na Ukrajině vedla Rusko ke zvýšení svých aktivit na německém území. Proruská média, ale i síť bývalých politiků, byznysmenů či novinářů tak v zemi prosazuje protiunijn­í a protiameri­cké skupiny, které mají ovlivnit rozhodován­í politiků i nálady německé společnost­i.

Prostor pro AfD a Levici

VNěmecku působí mediální platforma Sputnik, do níž patří i agentura RIA Novosti a v němčině vysílající rozhlasový kanál, televize Russia Today a její německá pobočka RT Deutsch. Na ní se mimo jiné objevuje show nazvaná Chybějící část, která ukazuje události jinak než mainstream­ová média a snaží se „ukázat jejich manipulaci“. RT Deutsch také vysílá přenosy z demonstrac­í protiislám­ského hnutí Pegida, zve si do vysílání různé pseudoexpe­rty a věnuje velký prostor populistic­ké Alternativ­ě pro Německo (AfD) a postkomuni­stické straně Levice.

K dalším nástrojům propagandy patří organizace Německo-ruské fórum, jejíž šéf Mathias Platzeck obhajuje ruské postoje, například legalizaci násilného zabrání Krymu.

Asi desetičlen­ný tým StratCom East dala dohromady v roce 2015 šéfka unijní diplomacie Federica Mogherinio­vá po záplavě lživých informací o dění na Ukrajině.

 ?? FOTO REUITERS ??
FOTO REUITERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia