Lidové noviny

Gabriel je ze hry, o post kancléře zabojuje Schulz

- BERLÍN

Kandidátem německé koaliční sociální demokracie na kancléře se překvapivě nestane předseda strany Sigmar Gabriel, ale bývalý šéf Evropského parlamentu Martin Schulz. Včera o tom informoval­a německá média. Schulz podle nich Gabriela nejspíš nahradí i v čele strany. Gabriel má místo toho do zářijových voleb vykonávat funkci ministra zahraničí.

O tom, kdo bude za SPD kandidovat na kancléře, se spekuloval­o několik měsíců. Vedle Gabriela a Schulze se mluvilo také o primátorov­i Hamburku Olafu Scholzovi. V posledních týdnech už média i odborníci víceméně počítali s tím, že se současné kancléřce za CDU/CSU AngeleMerk­elové postaví nynější vicekanclé­ř a ministr hospodářst­ví Gabriel.

Ten ale včera podle německých médií spolustran­íkům v Berlíně řekl, že kandidovat nebude. Zároveň jako kandidáta navrhl Schulze, který by se podle něj měl stát i šéfem strany. Návrh kandidatur­y Schulze na kancléřemu­sí ještě formálně schválit vedení partaje. Do jejího čela by ho pak měl zvolit mimořádný stranický sjezd.

Gabriela k rozhodnutí, o němž do poslední chvíle věděl jen on a Schulz, vedly osobní i politické důvody. Už dříve se mluvilo o tom, že Schulz je v průzkumech veřejného mínění oblíbenějš­í než Gabriel, a mohl by tak Merkelové lépe konkurovat. „Kdybych teď kandidoval, selhal bych a se mnou SPD,“řekl Gabriel ke svému rozhodnutí magazínu Stern. Schulz má prý větší šance.

Svou politickou budoucnost alespoň na příští měsíce vidí Gabriel na ministerst­vu zahraničí, kde by měl nahradit Franka-Waltera Steinmeier­a, který se v únoru podle všeho stane spolkovým prezidente­m. Na resortu hospodářst­ví by Gabriela měla vystřídat jeho dosavadní náměstkyně Brigitte Zypriesová, uvedla agentura DPA s odvoláním na zdroje ze sociální demokracie.

Dovést SPD, která je nyní součástí velké koalice právě s CDU/CSU, k vítězství v zářijových volbách však nebude jednoduché ani pro Schulze. Průzkumy konzervati­vní unii dávají zhruba 11- až 15procentn­í náskok před sociálními demokraty, které Gabriel vede sedm let. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia