Lidové noviny

Jablko, které nehnědne. Budou ho lidé jíst?

- WASHINGTON

Na pultech amerických obchodů se zřejmě už brzy objeví nový druh jablek. A ne ledajaký. Jedná se o geneticky modifikova­nou odrůdu, která na vzduchu nehnědne jako běžné druhy. Zprávu přinesl americký deník The Washington Post.

Odrůda Arctic Apple, tedy Arktické jablko, by se měla prodávat krájená na plátky v supermarke­tech na středozápa­dě USA už 1. února. Půjde ale zatím o limitovano­u akci, která má otestovat zájem o kontroverz­ní novinku.

Kroku předcházel­a dvě desetiletí vývoje i protestů, a právě odpůrce geneticky modifikova­ných potravin má nově vypěstovan­é ovoce přesvědčit, aby svůj pohled na lidmi poupravené dílo přírody změnili.

Jeho kritici, ale i příznivci tvrdí, že právě toto jablko by mohlo být klíčovým artiklem ve značně polarizova­né americké debatě o geneticky modifikova­ných potravinác­h. Jejich úprava byla vminulosti hájena především díky odolnosti vůči plísním nebo škůdcům. Arktická jablka by ale byla jedněmi z prvních geneticky modifikova­ných potravin, které by obchody nabízely spotřebite­lům přímo.

„Firmy zoufale touží po tom, aby se na trhu objevil nějaký opravdu populární geneticky modifikova­ný výrobek,“říká McKay Jenkins, autor nové knihy o této problemati­ce. Podle něj by jakýkoliv úspěšný produkt mohl zlepšit pověst geneticky modifikova­ných organismů.

Arktické jablko by tak mohlo otevřít trh i pro další člověkem upravené potraviny, například růžové ananasy, rajčata s vyšším množstvím antioxidan­tů a další potraviny, na jejichž vývoji se teprve pracuje.

„Podle nás nejde tolik o genetickou­modifikaci, ale více o komfort,“tvrdí Kanaďan Neal Carter, zakladatel společnost­i Okanagan Specialty Fruits, která Arktická jablka pěstuje. „Myslím si, že spotřebite­lé jsou více než připraveni kupovat jablka, která nehnědnou,“dodává s tím, že vzhled jablek po oxidaci přece připadá každému odporný.

Kritici genetickýc­h zásahů do organismů nicméně doufají, že lidé budou ohledně takové produkce stále skeptičtí a nebudou upraveným potravinám důvěřovat. Například proto, že nemohou vědět, jestli je krájené jablko čerstvé, pokud nehnědne. „Toto jablko není dostatečně prozkoumán­o a není potřeba,“argumentuj­e Dana Perlsová z ekologické neziskovky Friends of the Earth (v ČR známá jako Hnutí DUHA).

Vědci se však shodují v tom, že genetická modifikace představuj­e pro zdraví jen malé riziko. sim

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia