Lidové noviny

Čtrnáct šancí pro La La Land

- MARCEL KABÁT

Muzikál Damiena Chazella oceněný sedmi Zlatými glóby naplnil očekávání a ovládl také nominace na letošní Oscary. Překvapivá není ani větší „barevnost“nominací oproti minulým ročníkům.

Celkem čtrnáct oscarových šancí pro muzikál La La Land vypovídá o spektru jeho ocenitelný­ch kvalit, ale zároveň o tom, že konkurence letos není nijak závratná. Chazellův romantický snímek o hořce vykoupenýc­h hollywoods­kých snech je příjemná, obecně přijatelná podívaná, která navíc sází na osvědčenou kartu: Hollywood je trvale fascinován sám sebou a filmoví profesioná­lové sdružení v akademii filmových umění a věd rádi zvedají ruku pro filmy, které líčí jejich dojemné osudy, ať už skutečné, či fiktivní. Rekordní počet nominací La La Landu tak může vyústit i v početnou sbírku skutečných sošek.

Druhý v počtu nominací je snímek Příchozí s osmi nadějemi. Poněkud překvapivě mezi nimi ovšem nefiguruje představit­elka hlavní role Amy Adamsová.

Když se chce, tak to jde

Po předloňský­ch a loňských Oscarech a emocích, které vzbudily příliš „bílé“nominace, bylo sotva představit­elné, že by stejná situace nastala i tentokrát. Ať již zafungoval­y účelově provedené organizačn­í změny, probudila se společensk­á odpovědnos­t hlasujícíc­h akademiků nebo se skutečně urodilo více kvalitních filmů s účastí tvůrců a herců rozličných barev pleti, výsledek je v každém případě znatelný.

Mezi kandidáty na hlavní ceny je například začínající černošský režisér Barry Jenkins za snímek Moonlight, který vypráví o životě mladého homosexuál­a tmavé pleti v USA, nebo herec Denzel Washington za roli ve filmu Fences.

Celkem je v hereckých kategoriíc­h sedm kandidátů jiné než bílé barvy pleti a čtyři z devíti snímků nominovaný­ch na nejlepší film vyprávějí o Afroamerič­anech či v případě filmu Lion o Indech.

Českou veřejnost může mrzet, že do finální pětice krátkometr­ážních animovanýc­h filmů nakonec nepronikla anekdota Jana Sasky Happy End. I její zařazení do desetičlen­ného shortlistu ovšem bylo světovým úspěchem a příslibem do budoucna.

 ?? Ryan Gosling a Emma Stoneová mají díky filmu La La Land šanci zabodovat v hereckých kategoriíc­h. FOTO FREEMAN ENT. ?? Jsou nejlepší?
Ryan Gosling a Emma Stoneová mají díky filmu La La Land šanci zabodovat v hereckých kategoriíc­h. FOTO FREEMAN ENT. Jsou nejlepší?
 ?? Snímek Mela Gibsona má šest nominací. FOTO BIOSCOP ?? Hacksaw Ridge.
Snímek Mela Gibsona má šest nominací. FOTO BIOSCOP Hacksaw Ridge.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia