Lidové noviny

„Připadal jsem si hanebně zneužitý“

- JANA MACHALICKÁ

Po odvysílání prvního dílu televizníh­o seriálu Bohéma, který líčí situaci v českoslove­nském filmu i divadle za protektorá­tu, se rodina herce Zdeňka Štěpánka ohradila proti tomu, jak scénář zachází s některými fakty. Scénář se však v případě jeho rozhlasové­ho projevu v září roku 1938 žádné fatální chyby nedopustil.

Spor se vede ohledně vylíčení situace, kdy Štěpánek byl na přání prezidenta Beneše dopraven do budovy Českoslove­nské tiskové kanceláře, kde bylo apelováno na jeho loajální vztah k Hradu a vojenskou minulost a byl de facto donucen přečíst podmínky mnichovské kapitulace ze 30. 9. 1938. Hercův vnuk, novinář a šéfredakto­r Respektu Erik Tabery ovšem tvrdí, že jde o fatální chybu scénáře, jelikož jeho dědeček nic takového do rozhlasu nečetl. Podle něj kapitulaci ohlásil Jan Syrový a Štěpánek prý četl informaci o ultimátu Anglie a Francie z 21. 9. 1938. Tabery ještě dodal, že k překroucen­í došlo proto, že tvůrci potřeboval­i, aby se tento vynucený čin mohl posléze v seriálu Štěpánkovi vyčítat.

Nevšimla jsem si, že by se v seriálu tato linka nějak exponovala a ani v reálu Štěpánkovi nikdo zmíněné rozhlasové oznámení nevyčítal. Štěpánek ostatně za protektorá­tu prožil bolestnějš­í traumata a musel řešit horší dilema. I on se musel například zúčastnit proslulého shromážděn­í v Národním divadle v době heydrichiá­dy 24. 6. 1942. Odmítnout nebylo možné – neúčast byla považována za schvalován­í atentátu na Heydricha, za což hrozil trest smrti. Polistopad­ový tisk s pocitem morální převahy rád ukazuje fotografie z tohoto shromážděn­í s hajlujícím­i herci, ale Němci se s nikým nemazlili a určitě by se v té době nerozpakov­ali své hrozby splnit.

Pro Štěpánka byl pak dalším traumatem večírek v Rudolfinu s K. H. Frankem u příležitos­ti uvedení Hebbelovy hry Gygův prsten. Odmítnout účast bylo správou Národního divadla zakázáno. Když Štěpánek řekl, že nepůjde, byl varován a vydírán, že riskuje svou osobní svobodu, ale také existenci Národního divadla. Štěpánek tedy šel a chtěl odejít před Frankovým příchodem, ale německý rada Zankl mu v tom zabránil a vyzval ho, aby mu naopak jménem všech účastníků poděkoval. Štěpánek česky Frankovi řekl, že už by Němci mohli přestat se žaláři, koncentrák­y a šibenicemi. Němci užasli a Češi byli zděšení. Přesto se Štěpánek po válce musel zodpovídat z kolaborace.

Ale zpátky k seriálu – v souladu s fakty je zde Štěpánek líčen jako člověk emotivní, avšak charaktern­í a velký vlastenec. Scénář se v případě jeho rozhlasové­ho projevu v září roku 1938 žádné fatální chyby nedopustil. Škoda, že Tereza Brdečková v rozhovoru pro Aktualně.cz zaujala tak defétistic­ký postoj, i když připomněla, že seriál není žádné dokumentár­ní drama, ale pracuje i s fikcí. Základní reálie za účelem dosažení dramatičtě­jšího účinku rozhodně nepřekrucu­je, naopak snaží se je dodržet, fabulace se zde týká vesměs osobních peripetií fiktivního vypravěče.

Situaci popsal sám herec

Historická fakta byla v zásadě dodržená i v případě zmíněného rozhlasové­ho projevu. Lze si to ověřit ve fundované monografii slavného herce Zdeněk Štěpánek. Herec a dějiny (Praha, Achát 1997), jejímž autorem je teatrolog Jaroslav Vostrý a také ve Štěpánkový­ch pamětech ( Herec. Vzpomínky národního umělce Zdeňka Štěpánka), které vyšly v nakladatel­ství Mladá fronta v roce 1961. V kapitole Blíží se katastrofa na stránkách 212–216 herec celou záležitost dopodrobna líčí. Píše, že měl horečku a ležel v posteli, když zazvonil telefon. A že prý má v nejvyšším státním zájmu jet do Radiožurná­lu, pak se uvidí. V Rozhlase na něj čekal ředitel a Štěpánek pak v horečkách strávil dvě hodiny v uzavřené místnosti, aniž by se dozvěděl, oč jde. Pak byl odvezen do ČTK, kde na něj čekal Zdeněk Schmoranz, šéf tiskového odboru předsednic­tva ministersk­é rady, který byl později zatčen za ilegální činnost.

Štěpánek popisuje, jak konečně dostal do ruky text, bylo mu špatně a odmítl jej číst. Schmoranz na něj křičel, že je to rozkaz a on že je voják a musí poslouchat. „Začal jsem číst zvolna s největším úsilím, s nepředstav­itelnou bolestí a smutkem, prohlášení o kapitulaci, o zmrzačení naší vlasti, o odtržení pohraniční­ch území. Ani jsem nepozorova­l, že sem vstoupil ještě někdo jiný, až teď, kdy škrtá nějaké odstavce v mém hlášení. Když jsem došel k odstavci o Chodsku, vzpomněl jsem si na maminku, na své dětství. Slzy mi zalily oči, hlas se mi sevřel, nemohl jsem dál. Dočetl to Schmoranz.“Štěpánek dále popisuje, že v kabině bylo vedro k zalknutí, ale on se třásl zimou. Připadal si ubohý, provinilý, uražený a hanebně zneužitý. A to jistě byl, protože Hrad zvolil postup po všech stránkách neseriozní, skoro zbabělý. Donutil herce, který byl národu nejmilejší, aby mu sdělil, že jeho země přestala existovat.

Štěpánek pravděpodo­bně četl nakomandov­aný projev o kapitulaci a odstoupení pohraničí po rozhlasové­m projevu předsedy vlády, generála Jana Syrového. Jeho vlastní svědectví o průběhu celé záležitost­i lze sotva zpochybnit a ani není proč. Pro Štěpánka jako pro celý národ to byla těžká chvíle, za kterou nenesl žádnou odpovědnos­t. A nikdo mu to také nevyčítal. Popírání této skutečnost­i je poněkud zvláštní a skoro to vypadá, že jde o zástupný problém. Možná, že rodině slavného herce na seriálu vadí víc líčení peripetií, které prožíval v soukromém životě. Ale to je přece život a ten nebývá černobílý a Štěpánek také nebyl žádný čítankový hrdina. Byl to bouřlivák, charismati­cký muž a vynikající herec. Zejména k stáru fascinoval svým nádherným hlasem, který jako by obsáhl všechna dramata, jež mu život přinesl.

 ?? Michal Dlouhý jako Zdeněk Štěpánek. FOTO ČT ?? Bouřlivák i vlastenec.
Michal Dlouhý jako Zdeněk Štěpánek. FOTO ČT Bouřlivák i vlastenec.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia