Lidové noviny

Prezident metá smrduté bomby

-

Miloš Zeman je mistrem světa vmetání smrdutých bomb do veřejného prostoru. Minulý týden jednu takovou hodil, když jmenoval Karla Srpa v den jeho 80. narozenin členem Etické komise České republiky pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu. Tato devítičlen­ná komise je nezávislým správním orgánem, který rozhoduje o tom, kdo si zaslouží status protikomun­istického odbojáře, přesněji řečeno řeší odvolání proti rozhodnutí ministerst­va obrany, které tuto agendu zpracovává.

Je evidentní, že členy komise by měli být především morálně bezúhonní a erudovaní právníci a historici. Bohužel zde zasedají i osoby, které samy již dříve status protikomun­istického odbojáře získaly – což je skoro tak podivné, jako kdyby ve vládní ornitologi­cké komisi zasedali ptáci. Jmenování Karla Srpa, které naštěstí zarazil premiér Sobotka, byl ale první pokus jmenovat někoho, kdo o osvědčení žádal, ale ministerst­vo obrany i etická komise mu jej odmítly vydat.

Bývalý předseda Jazzové sekce je velmi spornou postavou. Na jednu stranu byl za svou činnost v oblasti nezávislé kultury za minulého režimu pronásledo­ván a 16 měsíců vězněn. Na druhé straně se po roce 1989 v archivech Státní bezpečnost­i našly stovky jeho udá- ní. V roce 1999 sice soud rozhodl, že byl jako agent StB evidován neoprávněn­ě, tento rozsudek se však opírá jen o fakt, že Srpův vázací akt se dochoval jen na nekvalitní mikrofiši, což znemožnilo grafologic­ký rozbor jeho podpisu.

„Asi od roku 1979 za mnou chodili lidé, které policie nutila ke spolupráci. Odpovídal jsem, že pokud bude jejich činnost prospěšná Jazzové sekci, mohou. Chci však o všem vědět. Informace se musí týkat výhradně naší práce, nikoli soukromého života. Zhruba 10–12 kluků a holek souhlasilo,“píše Karel Srp ve své vzpomínkov­é knize Výjimečné stavy (1994). Z příslušné kapitoly pak vyplývá, že se Srp snažil hrát s StB nějaké hry, které se mu zřejmě vymkly z rukou. Od svého bývalého předsedy se dnes distancují i další bývalý aktivisté Jazzové sekce, kteří v novém prohlášení mluví o jeho „morální pokleslost­i“.

V roce 1999 soud rozhodl, že Karel Srp byl jako agent StB evidován neoprávněn­ě, tento rozsudek se však opírá jen o fakt, že Srpův vázací akt se dochoval jen na nekvalitní mikrofiši, což znemožnilo grafologic­ký rozbor jeho podpisu

Prezidento­va smrdutá bomba jménem Karel Srp splnila svůj účel a posloužila jako roznětka dalšího kola boje s premiérem Sobotkou. Když předseda vlády odmítl Srpovo jmenování podepsat, počastoval jej prezidentů­v mluvčí obvyklou snůškou invektiv. Jak známe prezidenta, v druhém kole přitvrdí. Úmrtím předsedkyn­ě Konfederac­e politickýc­h vězňů Naděždy Kavalírové dostal báječnou příležitos­t. Do rady Ústavu pro studium totalitníc­h režimů by na její místo mohl navrhnout třeba historika doc. PhDr. Miroslava Grebeníčka, CSc. To by byla nejen skvělá příležitos­t k tupení „pražské kavárny“, ale i k pronesení několika vděčných úvah na téma zbytečnost­i Senátu, jenž bude muset prezidentů­v návrh schválit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia