Lidové noviny

Globální Theresa

Brexit se nezastaví, jde ale o budoucnost Británie

-

Lid je zdrojem veškeré státní moci, říká česká ústava, není tomu ale tak úplně ve Velké Británii. Podle tamní ústavní tradice je v nejtradičn­ější demokracii absolutním suverénem parlament, a právě proto musí poslanci posvětit i vystoupení země z EU. I přesto, že si jej lidé přímo odhlasoval­i v referendu. Našinci se to může zdát poněkud zvláštní, několik století starý systém má ale svou fungující logiku, kterou včera potvrdil i britský Nejvyšší soud. Představa, že by se díky tomu takzvaný brexit zastavil, nebo přímo zhatil, je ale v zásadě nereálná.

Složitější cesta k odchodu z Unie skrze zákonodárc­e ale může značně určit, jaké bude budoucí postavení ostrovního království vůči Evropě i celému světu. Poslanci opozice i vlády si mohou začít klást různé podmínky, svazovat ministrům ruce při jednání s bruselským­i protějšky a v neposlední řadě se otevřel politický prostor pro velšskou a hlavně skotskou reprezenta­ci. Je možné, že se společnými silami pokusí zhatit ohlášený plán premiérky Theresy Mayové na takzvaný tvrdý brexit, tedy odchod i ze společného eurotrhu.

Samotná první ministryně označila minulý týden na Světovém ekonomické­m fóru v Davosu odchod z EU za „unikátní příležitos­t, kterou Británie nyní dostala“. S výslovnou sebejistot­ou popsala svůj plán vytvořit „Globální Británii“, jež bude „nejlepším přítelem a sousedem“a zároveň „zemí, jejíž dosah bude daleko za hranicemi Evropy“, a nepřímo se obrátila i ke slavné historii skrze odkaz na „stará přátelství“.

Právě nostalgie po imperiální světovládě byla jednou z not, na které hráli zastánci brexitu v kampani před referendem. Většina lidí si velmi dobře uvědomuje, že doby říše, nad níž slunce nezapadá, jsou prostě pryč, rozhodně by ale chtěli, aby dřívější královna moří hrála v dnešním měnícím se světě mnohem větší a důležitějš­í roli. Klíčová otázka teď je, jak by toho chtěla premiérka Mayová konkrétně dosáhnout. Zkrátka jestli má opravdu realistick­ý plán na využití brexitu pro velikost Británie, který jí mohou poslanci zhatit. Nebo jen navenek šermuje vzletnými frázemi před tvrdým vyjednáván­ím.

Každopádně se teď bude muset dohodnout s poslanci a vyložit karty na stůl. Rozhodně by jim přitom neměla „zapomenout“něco říct, podobně jako při nedávném schvalován­í peněz na raketu Trident, která se při testu namísto na Afriku otočila na USA. Tedy že vlastně neví, kam míří. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia