Lidové noviny

S cestovkou za ájou

Ayahuascov­ý turismus není bez rizika

-

íká se jí liána duše či smrti, zasvěcení ayahuascu familiérně nazývají „ája“. Na vysvětleno­u. Ayahuasca je přípravek užívaný v Amazonii domorodými kmeny k léčebným a obřadním účelům. Požívá se ve formě odvaru z drcené liány Banisterio­psis caapi a listů keře Psychotria viridis. Pomineme-li hnutí hippies, pro západní svět tuto psychoakti­vní látku objevil v roce 2004 nizozemský režisér Jan Kounen, který o ní natočil dokument D’autres mondes (Jiné světy), a Kanaďan Jeremy Narby, jenž téhož roku vydal knihu Kosmický had.

A jak už to tak bývá, západní společnost, bez existenční­ch problémů, se nechala strhnout. Stačilo, aby se o psychické a fyzické očistě vedoucí k všeobjímaj­ící lásce zmínilo pár hvězd (Sting, Paul Simon, Oliver Stone), a šílenství bylo na světě. Ayahuascov­ý turismus se stal fenoménem 21. století a našinec je ochoten za výlety se zaručenými průvodci, k zaručeným šamanům zaplatit klidně i sto tisíc korun. Na Facebook pak bude moci přišpendli­t exotické fotky a doma bude mít co vyprávět a sklízet obdiv obecenstva. O to přece jde.

Jenže tahle legrace není bez rizika. Nikdo totiž neví, za kým takzvané cestovky klienty vezou, co jim onen šaman, pokud to vůbec šaman je, uvaří a podá. Dokonce i samotní domorodí léčitelé v Amazonii varovali před místními obyvateli, kteří využívají naivity turistů a klidně jim do lektvaru přimíchají prudce jedovatý durman. Nebezpečná ale může být ayahuasca i ve svém původním složení, a to zejména pro labilnější jedince či lidi užívající některé léky. V takových případech může beze zbytku dostát jednomu ze svých názvů liána smrti. Oproti desetitisí­cům vyhozeným za super módní zážitek je tahle cena až příliš vysoká. Kateřina Svobodová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia