Lidové noviny

Když v Česku houstne dým

Chronickéh­o smogu se nezbavíme ze dne na den. Více kuráže by ale měly projevit vláda i samosprávy

-

Každý rok na podzim ministr životního prostředí předloží vládě poněkud morbidní zprávu. Kdo si dá tu práci a dolistuje až někam kolem pětatřicát­é stránky, najde v ní tabulku s odhadem, kolik lidí loni zemřelo na špinavý vzduch.

Smog není nepříjemno­st, která nám každou zimu obtěžuje život. Smog je národní zdravotní havárie. V Česku každý rok pohřbíme plus minus sto tisíc lidí. Na mikročásti­ce prachu ve vzduchu z toho připadá asi šest tisíc. Pro srovnání: při pečlivě sledovanýc­h autonehodá­ch se nás zabije zhruba desetkrát méně. Státní zdravotní ústav propočítal, že v nejhůř postiženýc­h částech republiky vinou špinavého ovzduší umírá přibližně každý osmý.

Teprve teď postupně poznáváme, jak vlastně smog poškozuje naše zdraví. Vůbec nejde jenom o astmatické záchvaty a bronchitic­ké děti v ordinacích. Patrně nejvíce úmrtí připadá na infarkty a mozkové mrtvice. Čeští vědci také popsali, jak rakovinotv­orný benzo(a)pyren, který se do vzduchu dostává při spalování uhlí nebo benzinu, poškozuje DNA u novoro- zenců. Více než my ho mají ve vzduchu jenom dva státy Evropské unie: Polsko a Bulharsko. Ministři tady mají příští velký úkol, do kterého se mohou pustit stejně vehementně, jako se postarali o zákon o kouření.

Ale dá se s tím vůbec něco dělat? Stát o smogovém břemenu mluví už asi patnáct let a nezdá se, že bychom s ním za tu dobu nějak viditelně pohnuli. Každá druhá česká rodina dodnes žije v místě, kde dávky benzo(a) pyrenu ve vzduchu překračují hygienické normy.

Po síře mikročásti­ce prachu

Důvodem k optimismu je naše vlastní zkušenost. Česko dnes pumpuje do vzduchu o 93 procent méně oxidu siřičitého než za Jakeše. Skoncovali jsme s kyselými dešti, které v osmdesátýc­h letech zahubily stovky čtverečníc­h kilometrů lesa v pohraniční­ch horách. A hlavně díky tomu dýcháme zdravější vzduch. Mikročásti­ce prachu se staly hlavním průšviháře­m paradoxně jenom proto, že síra tuto prestižní pozici uvolnila.

První velká vlna čištění vzduchu v devadesátý­ch letech se povedla díky účinnému zákonu o ovzduší z roku 1991. ČEZ a další velcí znečišťova­telé v něm dostali na vybranou: buď své elektrárny a továrny do sedmi let odsíří, nebo je zavřou. Během jediné dekády jsme měli mnohem zdravější po- větří. Bohuslav Sobotka si teď od ministra životního prostředí vyžádal raport, co se dá dělat se současným smogem. Dnes se nad ním sejde vláda. Hlavní úkoly jsou asi tři: mít trpělivost, být kurážní jako před šestadvace­ti lety a inspirovat se u Poláků.

Chronický smog nevyčistím­e ze dne na den. Máme před sebou úkol na jedno nebo dvě desetiletí. A stát se bezesporu snaží. Nově prodávané kotle musí plnit přísnější normy na škodliviny. Erár také spolu s kraji pomáhá rodinám, které chtějí vyměnit starý uhelný kotel za čistší vytápění. Jenomže programy, jakkoli smysluplné, občas končí u polodopeče­ných řešení. Exemplární­m příkladem jsou kotlíkové dotace.

V podstatě je to chytrá iniciativa. Akorát že subvenci dostávají také domácnosti, které jenom vymění starý uhelný kotel za novější. Stát zbytečně o další léta prodlužuje závislost na špinavém palivu, navíc za peníze daňových poplatníků. Ministeršt­í úředníci argumentuj­í, že moderní kotle jsou o něco čistší a že se lidé uhlí nevzdají. První bod platí. Na druhý však nesedí statistiky. Ve skutečnost­i si uhelné řešení vybírá pouze 12 procent žadatelů.

S českou cestou dokonale kontrastuj­e Polsko. Sejm před půldruhým rokem dal vojvodství­m pravomoc, aby topení uhlím úplně zakázala. V Krakově ji obratem použili. Stanovili několikale­tou lhůtu na přípravu, nicméně počínaje zářím 2019 tam už uhlí do kamen nenasypete.

Navíc kotlíkové dotace jsou perfektní program pro aktivní rodiny, které si všechno vyběhají, seženou kotel i topenáře a část ceny uhradí z vlastního. Ale představte si osmdesátil­etou babičku, která doma na vesnici topí v obstarožní­ch musgrávkác­h. Sama si nic nezařídí a ze svého důchodu nedokáže přispět ani korunou. Stát se dříve či později musí odhodlat a podat ruku také lidem, kteří potřebují větší pomoc než osmdesátip­rocentní příspěvek na náklady.

Úkol pro radnice

Ve velkých městech většina smogové peřiny pochází z výfukových plynů. Skutečně čistého provozu se asi nedočkáme dříve, než na české silnice dorazí levné elektromob­ily. Což není tak beznadějné, jak se možná na první pohled zdá. Výrobní cena lithium-iontových baterií v minulých deseti letech klesala o 14 procent ročně. Přitom regulátoři i automobilk­y po aféře Volkswagen očividně soudí, že okliky dříve či později skončí slepě, a začali soustředěn­ě šlapat přímo k elektrické­mu cíli. Na ten si ovšem počkáme. Prozatím se musí snažit hlavně radnice. Kterépak české město se první chopí úspěšného modelu s mýtným v Londýně? Ministři by měli magistrátů­m pomoci.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia