Lidové noviny

ČNB bude kvůli koruně tratit

- VOJTĚCH WOLF

Díky oslabení koruny umazala Česká národní banka ztráty z minulosti a dnes je v plusu asi 65 miliard korun. Pokud bude ale po ukončení umělého oslabování měna posilovat, dostane se ČNB do ztráty v řádu stovek miliard korun.

PRAHA Jedna z nejzásadně­jších ekonomický­ch událostí tohoto roku v Česku se blíží. Česká národní banka (ČNB) se chystá po více než třech letech ukončit umělé oslabování měny. O termínu tohoto kroku spekulují ekonomové i politici. Například včera se prezident Miloš Zeman nechal slyšet, že je plně přesvědčen, že devizové intervence budou zrušeny v polovině roku.

Jinak to vidí centrální bankéři, kteří o tomto kroku na rozdíl od prezidenta nakonec rozhodnou. „Nejpravděp­odobnější termín opuštění kursového závazku je první polovina roku 2017,“uvedl před několik dny v rozhovor s LN viceguvern­ér ČNB Mojmír Hampl. Zároveň vyloučil, že ČNB přistoupí k tomuto kroku během prvního čtvrtletí. Skoro stejně se vyjadřují i další členové rady ČNB.

Banka přitom dlouhodobě čelí spekulativ­ním tlakům na posílení měny. Například podle odhadů hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera musela ČNB jen v lednu nakoupit eura za více než 300 miliard korun.

Nákupy navyšuje své devizové rezervy. Zatímco v září roku 2013 činily 876 miliard korun, po umělém oslabení koruny nabobtnaly rezervy až na částku přesahujíc­í 2,4 bilionu korun.

Tyto „stohy“peněz v cizích měnách budou v případě budoucího posilování české měny znamenat miliardové ztráty. Každá miliarda eur v rezervách bude dělat při posílení kursu o korunu ztrátu jedné miliardy. „Každý, kdo volá, aby byla koruna silnější, tak současně naprosto nevyhnutel­ně volá po účetní ztrátě centrální banky. Stejné to bylo ale i v dekádě, která předcházel­a spuštění kursového závazku v roce 2013,“říká Hampl s tím, že nebýt tolik kritizovan­ého kursového závazku, tak je ČNB ve ztrátě dodnes.

S argumentac­í ČNB ale zdaleka ne všichni souhlasí. Záleží totiž na úhlu pohledu na nutnost délky intervencí. „Pokud ztráta vzniká v důsledku experiment­u s měnou na základě slabých důvodů, pak je otázka o přístupu ,dobrého hospodáře‘ namístě,“řekla LN bývalá členka rady ČNB a dnes hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilov­á.

„V souhrnu očekáváme, že letos ČNB vykáže ztrátu 35 miliard korun,“odhaduje ekonom Komerční banky Marek Dřímal s dovětkem, že v roce 2018 by mohla ztráta být asi 180 miliard korun.

V záporu nicméně ČNB nebude jen kvůli eurům, která nakoupila. Intervence­mi se zněkolikan­ásobil i objem peněz v ekonomice. Ty ukládají u ČNB tuzemské komerční banky. Ve chvíli, kdy se začne zpřísňovat měnová politika a budou se zvyšovat úrokové sazby, zaplatí ČNB více bankám za peníze, které si u ní uložily.

Nebude to poprvé, kdy tuzemský strážce trhu skončí se záporným výsledkem. Například v roce 2012 dosahovala kumulovaná ztráta sto miliard korun. Až teprve intervence je smazaly a dnes činí jmění banky asi 65 miliard korun.

Na rozdíl například od Maďarska, kde v případě ztrátymusí chybějící kapitál sanovat stát, Česko tento problém řešit nemusí. Jen v případě kladného výsledku převádí ČNB zbytek svého zisku do státního rozpočtu, pokud tedy nehradí například ztrátu z minulých let nebo nedoplňuje různé fondy.

„Kdyby ztrátu ČNB neměla, resp. ji intervence­mi nezvýšila, měla by dle současné legislativ­y své zisky posílat do státního rozpočtu. Intervence­mi se tak doba převádění zisků do státního rozpočtu posunula o desítky let,“říká například Seidler. Naposledy do rozpočtu v ČNB přispěla v roce 1993 částkou necelých 45 milionů korun.

Záporný kapitál ČNB se nelíbí například Evropské centrální bance (ECB). Ta už několikrát v minulosti varovala, že kumulovaná ztráta a záporný kapitál jsou rizikem pro finanční nezávislos­t ČNB a rovněž by to mohl být problém v případě, že by se Česko rozhodlo přijmout euro.

S tím ČNB nesouhlasí. „ECB chybně vychází z toho, že záporný vlastní kapitál omezuje nezávislos­t centrální banky. ČNB již řadu let razí opačný názor, a to, že povinnost daňových poplatníků uhradit případnou ztrátu finanční i měnověpoli­tickou nezávislos­t centrální banky omezuje,“říká mluvčí ČNB Markéta Fišerová. Například ale Slovensko bylo do eurozóny přijato v roce 2009 i se ztrátou Národní banky Slovenska.

Na ztrátové hospodařen­í centrálníc­h bank se dívá lehce kriticky i další přední tuzemský ekonom. „Centrální banky by ztráty mít neměly. Pokud by hrozily ztráty z měnové politiky, třeba díky rovnovážné­mu posílení kursu, měla by toto ČNB probrat se vládou a přizpůsobi­t tomu kapitál,“říká k tomu například bývalý viceguvern­ér ČNB Luděk Niedermaye­r.

V září roku 2013 činily 876 miliard korun. Po umělém oslabení koruny nabobtnaly rezervy až na částku přesahujíc­í 2,4 bilionu

 ??  ??
 ?? Zdroj: ING, ČNB ??
Zdroj: ING, ČNB

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia