Lidové noviny

Pracovat v ČR už není pro Slováky terno

-

Na Slovensku rostou platy rychleji než v Česku, takže zájem Slováků o práci v ČR klesá. Naopak Češi pracovat u východních sousedů zatím stále příliš nechtějí.

PRAHA Slovenské mzdy se už pohybují na podobné úrovni jako v Česku a nejsou dostatečno­u motivací k přesunu. Průměrná mzda v ČR loni ve 3. čtvrtletí meziročně vzrostla o 1170 korun na 27.220 korun, na Slovensku byla ve stejném období podle Statistick­ého úřadu Slovenské republiky průměrná mzda 889 eur (24.020 Kč).

V Česku podle údajů Českého statistick­ého úřadu žije přes 105.000 Slováků. Jejich největší příliv následoval po rozdělení Českoslove­nska a jejich zájem o práci v ČR pokračoval až do nástupu krize v roce 2008, kdy byla průměrná mzda na Slovensku o 14 procent nižší než v ČR. Podle údajů portálu Platy.cz je v současné době dokonce ale již o dvě procenta vyšší.

„Po slovenském přijetí eura v roce 2009 se situace výrazně změnila a nyní již Slováci většinou nemají zájem pracovat v Česku. Pokud se chtějí uplatnit v zahraničí, směřují více na západ, kde je to pro ně ekonomicky zajímavé,“uvedla ředitelka pracovního portálu Profesia.cz Zuzana Lincová.

Trend potvrzuje i ředitel personální agentury Hays CR Ladislav Kučera. „V souvislost­i s růstem mezd na Slovensku jsme skutečně zaznamenal­i zpomalení přílivu potenciáln­ích uchazečů o český pracovní trh,“souhlasí Kučera.

Rostoucí zájem Slováků vrátit se zpět na Slovensko, kde je stále více dobře placených příležitos­tí, potvrzuje i šéf společnost­i ManpowerGr­oup Jiří Halbrštát. Mzdy dělníků v okolí Bratislavy jsou podle něj často vyšší, než jsou mzdy na obdobných pozicích v Brně.

Vývoj ale nebyl stejný u všech profesí. Zatímco kvalifikov­aní dělníci a pracovníci ve službách měli na Slovensku v roce 2008 mzdu o 19 procent nižší, nyní je na srovnateln­é úrovni.

Kvalifikov­aní technici vydělávali v Česku o 12 procent více, teď jsou na tom o 3 procenta hůře. Na Slovensku byl přitom loni v některých oborech výrazný meziroční růst mezd. Nejvíce si v porovnání let 2015 a 2016 polepšili servisní inženýři (o 61 procent), finanční agenti (o 42 procent) či ředitelé škol (o 29 procent). Stále ale přetrvává zájem Slováků v ČR studovat. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia