Lidové noviny

Trumpův muž chce rozdělit internet

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

WASHINGTON/PRAHA Dálnice, na které by v rychlém levém pruhu mohli jezdit jen ti, kteří si připlatí. Ostatní se budou muset kodrcat pomalu mezi kamiony. Tak by v budoucnu mohl vypadat internet, přinejmenš­ím ten americký. V čele tamního telekomuni­kačního regulátora FCC totiž z rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa stanul Ajit Pai, podle kterého je rovný přístup k síti přežitek brzdící inovace.

Podobná situace jako na smyšlené dálnici by tak mohla nastat na síti. Uživatel by si například rád přehrál video, ale obraz by se mu zasekával. Klip z jiného serveru by však šel přehrát bez problémů, protože si jedna firma zaplatila za to, aby se její obsah dostal k uživatelům rychleji a kvalitněji.

Vypalování plevelu

Nerovnému postavení bohatých firem oproti například malým startupům má zabránit takzvaná síťová neutralita. Ta byla v USA v posledních letech předmětem vášnivých diskusí. Na podporu principu, jenž má chránit uživatele i Mekku technologi­ckého průmyslu Silicon Valley, se dokonce konaly demonstrac­e.

V připomínko­vém řízení se sešlo 1,5 milionu komentářů, což ze síťové neutrality činí historicky nejdiskuto­vanější problemati­ku amerických médií a telekomuni­kací. Překonala dokonce rekord při finále ligy amerického fotbalu v roce 2004, kdy v přímém přenosu „vyklouzlo“ňadro zpěvačky Janet Jackson.

„Musíme vypálit plevel a odstranit ta pravidla, jež brzdí investice, inovace a tvorbu pracovních míst,“uvedl před měsícem na konferenci think tanku Free State Foundation nový šéf FCC Pai.

„V den, kdy bylo toto nařízení přijato, jsem řekl: ‚Nevím, jestli tento plán shodí soud, zvrátí Kongres nebo zruší příští komise FCC. Ale věřím, že jeho dny jsou sečteny‘,“dodává nyní bývalý právník operátora Verizon, který od svého nástupu do úřadu v roce 2012 vetoval téměř všechny předkládan­é reformy.

Paiův předchůdce Tom Wheeler však v rozlučkové­m projevu uvedl, že vrátit čas nebude snadné. Podle něj nebude vůbec jednoduché ve správním řízení prokázat, že se za dva roky událo tolik změn, kvůli kterým je potřeba současnou regulaci stáhnout.

To by se líbilo především telekomuni­kačním firmám, které v přednostní­m přenosu dat vidí další zdroje příjmů. „V letadle si také můžeme připlatit za Business Class,“řekl LN již dříve Andrew Davies, finanční ředitel VimpelCom, šestého největšího operátora na světě. Operátoři však proti sobě mají mocného soupeře v podobě technologi­ckých společnost­í. „V průběhu let jsem s předsedou Paiem mnohokrát spolupraco­val a třebaže ne vždy s průmyslem souhlasí, je ochotný naslouchat. FCC je pověřena ochranou svobodného a otevřeného internetu a podporou inovací, což jsou cíle které budeme nadále sledovat,“uvedl Michael Beckerman, prezident Internet Associatio­n, která sdružuje firmy jako Google, Facebook, Microsoft a další.

Před téměř dvěma lety si lidé v USA vymohli rovný přístup k síti pro všechny. Nový šéf regulace Ajit Pai chce umožnit operátorům rozhodovat, čí data budou přenášena rychleji a lépe. Podle nového šéfa amerického telekomuni­kačního regulátora je rovný přístup k síti přežitek brzdící inovace

Evropa na rozcestí

Logicky tak vyvstaly otázky, jak dění v USA ovlivní regulaci v Evropě. I zde je síťová neutralita poměrně křehká. Uzákoněna je sice od loňska, ale za to, aby na internetu vznikl „rychlý pruh“, se postavili mimo jiné držitel Nobelovy ceny za ekonomiku Jean Tirole či kancléřka Angela Merkelová.

Evropa totiž v nástupu internetu a digitální ekonomiky zaspala a ztratila přední postavení, které v telekomuni­kacích měla. Příznivci této ideje teď s nástupem internetu věcí vidí možnost USA zase dohnat a třeba i předstihno­ut.

„Nedomnívám se, že by dění v USA mělo mít vliv na evropskou regulaci. Nelze očekávat, že by se Evropa chtěla v takto podstatnýc­h změnách fungování internetu slepě ‚opičit‘,“říká člen Rady Českého telekomuni­kačního úřadu Ondřej Malý.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia