Lidové noviny

Samsung roste navzdory skandálu

- SOUL

Zisk jihokorejs­kého výrobce elektronik­y Samsung Electronic­s se ve čtvrtém čtvrtletí více než zdvojnásob­il díky rekordnímu zisku divize paměťových čipů a vysokému prodeji chytrých telefonů, které překonaly i nákladné stažení přístrojů Galaxy Note 7 z prodeje. Čistý zisk za říjen až prosinec stoupl na 7,1 bilionu wonů (153,2 miliardy Kč) z předloňský­ch 3,2 bilionu wonů, uvedla společnost.

Zisk Samsungu překonal prognózy, přestože firma bojuje s problémy kvůli politickém­u skandálu kolem údajné korupce a kvůli ukončení prodeje přístrojů Galaxy Note 7, které si vynutily časté případy jejich vznícení. Firmu to od třetího čtvrtletí stálo nejméně pět miliard USD (125,8 miliardy Kč). Samsung v pondělí uvedl, že za problémy přístrojů mohly nedostatky v designu baterie a výrobní chyby dodavatelů.

Navzdory problémům s přístroji Galaxy Note 7, které otřásly důvěrou ve firmu, spotřebite­lé nakupovali jiné přístroje firmy jako Galaxy S7 a S7 Edge a další lev- nější přístroje Galaxy. To pomohlo k oživení mobilní divize po debaklu s Note 7. Mobilní divize tak ve čtvrtém čtvrtletí vykázala provozní zisk 2,5 bilionu wonů.

Vlajková loď se letos představí později

Na tiskové konferenci firma rovněž naznačila plány své mobilní divize na nejbližší rok. Nejnovější chytrý telefon by měl být vybaven službami umělé inteligenc­e, které umožní uživatelům dávat přístroji hlasové pokyny. Podobnou službu nazvanou Siri mají k dispozici uživatelé iPhonů. Samsung rovněž uvedl, že představí „diferencov­aný design“, což by mohlo znamenat, že představí nový, dlouho očekávaný skládací telefon, napsala agentura AP.

Příznivci této značky si však budou muset ještě počkat. Samsung v pondělí oznámil, že na letošním veletrhu mobilní elektronik­y v Barceloně na konci února nepředvede nový telefon Galaxy S8. To podle agentury Reuters naznačuje, že novou verzi svého vlajkového modelu firma uvede na trh později než loni. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia