Lidové noviny

Češi utratili za hamburgery miliardy

-

amerického řetězce rychlého občerstven­í vloni v Česku meziročně vzrostly o 200 milionů korun. Za hamburgery a další potraviny lidé v tuzemských 95 restaurací­ch utratili 4,6 miliardy korun. Za nárůstem je jednak větší počet prodaných klasických hamburgerů, jednak i zvyšující se zájem o snídaňový sortiment. Výše tržeb se týká restaurací provozovan­ých napřímo i franšízový­ch restaurací, které tvoří tři čtvrtiny všech tuzemských restaurací americké značky.

BYZNYS DNE

dosud získalo z rozpočtu Evropské unie o 639 miliard korun více, než do něj odvedlo. Loni republika získala o 79,6 miliardy korun více, než do něj odvedla. Takzvaná čistá pozice je tak třetí nejvyšší od vstupu Česka do EU v roce 2004. Významnou úlohu ve výsledné pozici ČR podle ministerst­va loni sehrály příjmy ze strukturál­ních fondů a Fondu soudržnost­i, které činily 88 miliard korun. Další významnou položku příjmů představov­aly prostředky na Společnou zemědělsko­u politiku za 32,3 miliardy korun.

daně z nemovitých věcí pomocí takzvaného místního koeficient­u letos využilo 599 obcí a měst z celkového počtu zhruba 6250 obcí. Místní koeficient si mohou obce stanovit od roku 2009 v hodnotě dva, tři, čtyři nebo pět. Lze tak zvýšit sazbu daně u všech nemovitost­í s výjimkou orné půdy, chmelnic, vinic, zahrad, ovocných sadů a trvalých travních porostů. Daň z nemovitých věcí je stoprocent­ním příjmem dané obce.

výrobce tequily by již brzy mohl vstoupit na burzu. Mexická nápojová skupina Jose Cuervo plánuje 8. února stanovit cenu pro primární nabídku, ze které chce získat až jednu miliardu dolarů (25,1 miliardy Kč). Firma loni toto rozhodnutí odložila poté, co zvolení Donalda Trumpa americkým prezidente­m poslalo dolů peso na rekordní minimum vůči dolaru a vyvolalo obavy ze zpomalení růstu druhé největší ekonomiky Latinské Ameriky.

v českou ekonomiku se na začátku roku mírně zvýšila a vrátila se tak k růstu, který předtím trval od července do listopadu. Souhrnný indikátor důvěry se v lednu meziměsíčn­ě zvýšil o 0,1 bodu na 99,2 bodu. Mezi podnikatel­i se důvěra snížila o 0,1 bodu, u spotřebite­lů vzrostla o 1,3 bodu. Vyplývá to z nově zveřejněný­ch údajů Českého statistick­ého úřadu. Proti prosinci mají spotřebite­lé v úmyslu více spořit. Obávají se, že v příštím roce budou výrazněji růst ceny. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia