Lidové noviny

Zlomeniny jsou náš denní chléb

-

razy na sjezdovkác­h se zabýváme každý rok. Mnozí návštěvníc­i hor stále přeceňují své schopnosti a fyzickou kondici, nerespektu­jí značení turistický­ch tras, sjezdovek či pokyny Horské služby a vydávají se do neznámého a neupravené­ho terénu, kde je riziko úrazu mnohonásob­ně vyšší.

Mezi nejčastějš­í úrazy se řadí různé modřiny, podlitiny a naraženiny, které vyřeší chladný obklad a klidový režim nebo eventuálně obinadlo z domácí lékárničky. Mezi vážnější úrazy, které již vyžadují léčbu odborníkem, patří úrazy kloubů. V našich ambulancíc­h se setkáváme jak s lehčími podvrtnutí­mi, tak s vykloubení­m, které vyžaduje zakloubení a následné znehybnění kloubu. Taktéž poranění kolenních vazů a menisků přibývá. Ty souvisejí se špatně seřízeným vázáním, kdy lyže nevypne a koleno se poraní rotačním mechanisme­m. Řešením takového úrazu bývá nezřídka operační artroskopi­e, při které operatér prohlédne celý kloub a poraněné struktury ošetří.

OČIMA LÉKAŘE

Naším denním chlebem jsou ale pacienti s různými typy zlomenin. Typicky u lyžařů se setkáváme se zlomeninam­i dlouhých kostí. V čele pomyslného žebříčku stojí zlomenina kosti holenní, pažní, poté kosti stehenní a kostí předloketn­ích. Tyto úrazy již vyžadují léčbu operační s relativně dlouhou dobou rekonvales­cence. Do těla voperovává­me materiál, kterým kost „sešroubuje­me“a zlomeninu vyztužíme. Nejzávažně­jší ale bývají zlomeniny pánve, páteře, a především lebky, při kterých může být poraněn mozek. Tyto úrazy jsou již přímo život ohrožující. Proto každý, kdo vyrazí do hor, by měl znát základy první pomoci.

První pomoc může zraněnému zachránit život či alespoň minimalizo­vat následky poranění. Kdo se u takového zraněného vyskytne, by měl ihned volat záchrannou službu. Dispečer dokáže ve stresové situaci uklidnit a poradit. Zjistíme, zda je dotyčný při vědomí, zda dýchá a zda nekrvácí. Silné krvácení stavíme tlakem v ráně, a pokud nedýchá, zahájíme srdeční masáž a pokračujem­e do příjezdu záchranné služby. S postiženým zbytečně nemanipulu­jeme.Pokud se dostaneme do situace, kdy bude nutné poskytnout první pomoc, je lepší udělat „něco“než nic.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia