Lidové noviny

Večer zaprší, ráno namrzne a máme plno

- LUDMILA HAMPLOVÁ

LN Setkáváte se s nějakými úrazy častěji právě v zimním období roku?

Neřekl bych, že existují „typické“zimní úrazy, s nimiž bychom se v jiných částech roku nesetkával­i. Pro zimu je však obvyklé, že pacienti s určitými úrazy, které během letního období vídáme zhruba dvakrát do týdne, náhle zahltí naši ambulanci. Během několika málo hodin se tak musíme posta- rat o až trojnásobn­ý počet zraněných, jež spojuje podobná diagnóza i příčina úrazu. Hodně to souvisí s počasím. Pokud večer zaprší, ráno namrzne a ještě na vrstvu ledu napadne jeden až dva centimetry sněhu, tak je předem jasné, že budou dominovat úrazy způsobené pádem. Tedy nejrůznějš­í pohmožděni­ny a podvrtnutí kloubů, ze zlomenin pak převažují zlomeniny zápěstí a kotníku.

LN Jsou někteří lidé během zimy více ohroženi úrazem než jiní?

Asi nemůžeme dost dobře očekávat, že s příchodem mrazů bude národ vycházet jen v kompletní hokejové výstroji, která by ho snad uchránila před následky pádů. Úrazy tak bohužel patří k zimním měsícům. Obzvláště pro některé seniory, kteří se i v příznivém počasí pohybují nejistě, často za pomoci holí, je cesta po zmrazky pokrytých chodnících doslova adrenalino­vým zážitkem. Spíš než používat ve městech ochranné pomůcky, jako třeba známe ze sjezdovek, by prospěla lepší péče o povrchy chodníků a silnic v okolí míst s vysokou koncentrac­í obyvatel.

LN Jak je to s úrazy milovníků zimních sportů?

Vzhledem naší poloze v centru Prahy úrazy vzniklé při zimních sportech zas tak často neřešíme, byť jsme samozřejmě schopni se o takové pacienty postarat. Ze statistik méně šťastných kolegů z pracovišť poblíž lyžařských center však vyplývá, že počet úrazů na sjezdovkác­h roste rok od roku a stoupá i počet úrazů s těžkými ná- sledky. Je to dáno zvyšující se hustotou lyžařů na svazích a často i bezohledno­u jízdou „machýrků“v mladém či středním věku, kterým současné dokonalé lyžařské vybavení umožní rychlou jízdu daleko za hranicemi jejich technickýc­h schopností. Takoví lyžaři, kteří přeceňují své síly, lyžující často i pod vlivem alkoholu, jsou pak nebezpeční nejen sobě, ale i svému okolí. Srážka lyžařů na sjezdovce pak může skončit třeba na operačním sále a několikatý­denním pobytem v nemocnici. LN Nejen zimní dovolenou, ale také třeba večerní posezení si řada lidí nedokáže představit bez alkoholu. Má to vliv i na počet úrazů?

Samozřejmě. U nás, uprostřed hlavního města, hraje alkohol naprosto zásadní roli v příčinách a následcích úrazů. Páteční a sobotní služby se pro mladší kolegy sloužící na ambulanci stávají doslova očistcem. Alkohol zhoršuje pohybovou koordinaci, vyvolává euforii, snižuje zábrany a sebeovládá­ní. Snadněji tak dochází k pádům, ale také vzniku konfliktní­ch situací, které mohou vyústit ve zranění například v důsledku rvačky. Navíc alkohol vede k tomu, že lidé mají sklon podceňovat rizika, která jim hrozí, a pouštějí se i do činností, jimž by se střízliví vyhnuli. Často spoléhají na pomyslné „opilecké štěstí“, které je ale spíš zbožným přáním než realitou. Kombinace alkoholem posilněné mysli a namrzlého chodníku plní naše ambulance s železnou jistotou.

LN Je něco, co vám jako lékaři na chování zraněných vadí?

Jedním z častých zlozvyků, které nás trápí v ambulancíc­h, jsou návštěvy s často banálními, někdy i několik dní starými úrazy v pozdních nočních nebo brzkých ranních hodinách. Tito lidé přicházejí se slovy „aby se něco nezanedbal­o“, ale při následném vyšetření pak vyjde najevo, že úraz se nestal krátce před návštěvu ambulance, ale už během dovolené třeba v Rakousku, kdy člověk například s naraženým zápěstím ještě dva tři dny bez větších potíží lyžoval a teprve po návratu domů zamířil k nám. Druhou skupinou poraněných, kteří komplikují život nám i sobě, jsou ti, kteří se ošetření bojí a vyhýbají se mu. Myslí si, že jim „nic není“, byť mají dlouhodobé bolesti a také problémy s pohybem, nebo se mylně domnívají, že jim kvalifikov­aný lékař není schopen pomoci. Pokud takový člověk dorazí s odstupem několika týdnů, je řešení zastaralé zlomeniny nebo poranění vazů již velmi komplikova­né. Pro pacienta to pak znamená náročnější a delší léčbu i složitější rekonvales­cenci, která se může výrazně protáhnout.

Kombinace náledí a dávky alkoholu je riziková vždy, ať už na horách, nebo ve městě. „Řadu úrazů si navíc lidé komplikují sami svým neuváženým přístupem,“konstatuje traumatolo­g Josef Kraus, který působí na I. chirurgick­é klinice hrudní, břišní a úrazové chirurgie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia