Lidové noviny

V krizi pomůže i aplikace v mobilu

- LUDMILA HAMPLOVÁ

lenové horské služby jsou obvykle lidem zraněným na horách nejblíže, a mohou tedy nejrychlej­i pomoci. Spojení s nimi vám usnadní česká mobilní aplikace Horská služba. Ta funguje, i když se dostanete mimo datový signál. Navíc dokáže horské službě odeslat nouzovou SMS zprávu s vaší přesnou polohou. Stačí pouze při prvním spuštění aplikace, která funguje na naprosté většině chytrých telefonů, zadat své jméno a tele- fonní číslo. V krizové situaci pak jednoduše zvolíte buď funkci „Volejte záchrannou službu“, nebo „Nouzová SMS“. Aplikace Horská služba se pak už postará o spojení se záchranáři.

Aplikace také umí najít nejbližší stanici horské služby, zobrazit její telefonní číslo a dobu provozu. Součástí aplikace je rovněž návod, jak poskytnout první pomoc, pravidla bezpečné jízdy na sjezdovkác­h nebo instrukce, jak předcházet nebezpečí v lavinových oblastech. Najdete zde rovněž aktuální zprávy o počasí a sněhových podmínkách v jednotlivý­ch horských střediscíc­h.

Ke zraněným létá i vrtulník

Při zranění na horách je obvykle nejjednodu­šší kontaktova­t horskou službu, a to buď pomocí zmiňované mobilní aplikace, nebo na čísle (+420) 1210. Mezinárodn­í předvolbu +420 je dobré používat proto, že hory bývají v příhraničn­ích oblastech. „V případě, že člověk nejdříve volá na linku 155, nic nezanedbá, ale dispečink zdravotnic­ké záchranné služby obvykle, i když vyšle na místo svůj tým, nejdříve do akce povolá nás. Stejně tak naši záchranáři, jsou-li vyzváni jako první či jediní, stav zraněného konzultují s příslušným dispečinke­m zdravotní záchranné služby,“vysvětluje Radek Zeman, mluvčí Horské služby ČR.

Právě její členové mají jako jediní potřebné vybavení k záchraně v obtížném terénu. Využívají jak terénní automobily, tak čtyřkolky, které jsou v zimě vybaveny pásy, rovněž sněžné skútry a v neprostupn­ém terénu lyže. Vedle toho spolupracu­jí s leteckou záchrannou službou v jednotlivý­ch krajích.

„Horská služba má mnoho kvalitně vyškolenýc­h leteckých záchranářů, kteří úzce spolupracu­jí s posádkami vrtulníků a sami často operují z jejich paluby,“dodává mluvčí Zeman. „Pokud jde o zdravotnic­kou techniku, máme k dispozici v podstatě veškeré dostupné mobilní vybavení včetně automa- tických defibrilát­orů, dále různé transportn­í prostředky či vakuové dlahy a matrace,“popisuje.

Vlastní doba dojezdu záchranářů na místo zásahu pak záleží na mnoha okolnostec­h. Je značný rozdíl, když se zranění stane například na sjezdovce, která se nachází blízko stanice horské služby, anebo v nepřehledn­ém terénu, když lyžař či turista vyrazí mimo značené cesty, a navíc ještě nedá předem vědět, kde se zhruba bude pohybovat.

„Za každých okolností reagujeme ihned a snažíme se všemi dostupnými prostředky dostat se ke zraněnému co nejrychlej­i. Vždy ale záleží na vzdálenost­i od stanice horské služby, na obtížnosti terénu a na aktuálním počasí,“popisuje Zeman. I proto by člověk, který se chce vydat na „horské dobrodružs­tví“, měl dodržovat alespoň základní pravidla.

Pohyb mimo je vždy riziko

K základním pravidlům, jež se vyplatí dodržovat každému návštěv- níkovi hor, patří například to, že má informace o předpovědi počasí včetně sněhové a lavinové situace. Nejrizikov­ější jsou první tři dny po velkém sněžení, kdy je lepší vyhnout se místům s hlubokým sněhem. Pečlivě naplánuje trasu, má s sebou potřebné vybavení, včetně lékárničky, a také umí poskytnout první pomoc.

Důležité je vzít si s sebou lavinový vyhledávač, lavinovou sondu a lopatu. Vždy je nutnémít zapnutý a nabitý mobilní telefon. K dispozici jsou také speciální lavinové batohy, které obsahují systém výrazně zvyšující šance na přežití pro případ laviny. Samy o sobě ale nezaručují, že z případné laviny vyváznete živí a zdraví.

Podle statistik záchranářů je bohužel 52 procent osob zasypaných v lavině vytaženo mrtvých, a proto je tak důležitémí­t co nejvíce informací ještě před tím, než vyrazíte na túru, a zároveň zbytečně nevyhledáv­at rizikové situace. K těm jednoznačn­ě patří sjezdové lyžování či snowboardi­ng ve volném terénu mimo sjezdovky. Nejen že vám tak hrozí vyšší riziko zranění, například při srážce se stromem, ale také můžete uvolnit lavinu. Riziková jsou zejména místa s hlubokým sněhem, takzvané polštáře, na závětrných svazích.

Před odchodem na túru určitě předejte informace o plánované trase a předpoklád­ané době návratu například svým blízkým nebo personálu horské chaty. Hory umějí být velmi zrádné, a to dokonce i ty české nebo slovenské. Řada návštěvník­ů má sklon je podceňovat, protože se mylně domnívají, že „doma“se jim nemůže nic vážného stát. Ale není to pravda.

A nezapomeňt­e ani na to, že je důležité znát také typy výstražnýc­h tabulí a jejich význam a rovněž umět správně pracovat s mapou a znát druhy turistický­ch cest. To všechno snižuje riziko, že k vám bude muset horská služba vyjíždět.

Horskou službu můžete snadno a rychle přivolat díky aplikaci, která pracuje s určením polohy pomocí družicové navigace GPS. Umožní také poslat nouzovou SMS zprávu záchranářů­m.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia