Lidové noviny

Malý princ

-

jak ho loutky fascinují. Když nás velmi zdvořile požádal o to, zda by si směl zkusit s jednou žížalou trochu zahrát, samozřejmě jsme mu vyhověli. Vedl si dobře, chvílemi to vypadalo, že se malá Jasnost možná dá na uměleckou dráhu.

Když se na jevišti objevil nějaký pán, který byl zřejmě knížecí tajemník, měla malá Výsost v ruce zrovna čmeláka. S nesmírnou vervou s ním kroužil ve vzduchu. Nakonec s ním přistál na květině a obrátil se k tajemníkov­i. Zdvořile, ale věcně, jak se na budoucího panovníka sluší, sdělil úředníkovi, že si ještě zkusí žábu, která vypadá moc zajímavě. Poté bude opět k disposici.

„Samozřejmě,“uklonil se pobočník. Možná tušil, že z malého prince, jemuž nebude dopřáno zahrát si s čmelákem, by mohl být v dospělosti pěkný bručoun. Princ si vzal žábu a zeptal se, zda by bylo

Putna

Středa Baldýnský možné, aby s ní poněkud zahopsal. Hned to s chutí zkusil.

Přiměl žábu k několika drobným skokům po trávníku. Potom skákal do kolečka, a když viděl, co loutka dělá, smál se tomu. Možná, že si vzpomněl na pohádku o tom, jak princezna políbila žabáka a vysvobodil­a zakletého prince.

Náš malý princ nebyl zakletý. Byl okouzlen. Vyptával se nás. Zajímalo ho, jak dlouho trvá, než taková loutka vznikne. Jaký materiál je k tomu zapotřebí. Jak často je nutno žábu opravovat. Jak ji přepravuje­me z místa na místo.

Fascinoval­o nás, jak si dovedl chvilku hrát a být dítětem a vzápětí položit svou oxfordskou, perfektní angličtino­u otázku, už jako dospělý. Byl dítě, takové, které se už umělo opanovat, ačkoli nebylo dosud jisté, zda bude někdy panovat.

Když si pohrál, hluboce si po-

Čtvrtek Rejžek vzdychl. Řekl, že mu bylo nesmírným potěšením setkat se s námi a moci poznat zblízka nejen nás, ale i naše loutky. Velice za to děkuje. Podal nám ruku a opustil v doprovodu ředitele divadla a svého tajemníka prkna, která prý znamenají svět. Dívali jsme se za tou malou postavičko­u, která kráčela s dvěma dospělými muži hledištěm a zmizela na konci hotelové chodby. Vracel se do světa, který je také divadlo. Není však zdaleka tak zábavné, jako to naše.

Tomáše Baldýnskéh­o dnes zastupuje spisovatel Ivan Kraus IVAN KRAUS

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia