Lidové noviny

Železná lady se neotáčí

- JIŘÍ SLÁDEK

Bývalá britská premiérka Margaret Thatcherov­á se pohybovala v převážně mužském světě politiky a potřeboval­a k tomu tvrdé lokty. Proslula její věta z roku 1980, kdy svým konzervati­vcům na konferenci vmetla do tváře, že „dáma se neotáčí“. Mínila tím, že nepřipustí obrat své politiky. Britové to považovali za dobrou zkratku, tolik vypovídají­cí o neústupnos­ti Železné lady.

Nové dokumenty, které nyní zveřejnila Nadace Margaret Thatcherov­é sídlící v Cambridgi, dávají zmínce o nechuti otáčet se trochu jiný rozměr. Podle londýnskýc­h Timesů, které citovaly z dokumentů z 80. let, cítili odpovědní zaměstnanc­i Downing Street 10 lehce panickou hrůzu, když Thatcherov­á souhlasila s testovací jízdou ve zbrusu novém Roveru, přímo před tradičním sídlem britských premiérů. Panovala shoda, že řidičské schopnosti Thatcherov­é nejsou zrovna omračující.

ORBIS UNUS

Lidé z jejího týmu se obávali všeho. Počínaje ovládáním auta, přes přítomnost televizníc­h kamer, detailů trasy, které zahrnovaly i zacouvání do boční ulice, a barvou auta konče. Barvou? Ano, bylo tehdy chvíli poté, co Thatcherov­á přijala vůz Austin Maestro s politicky nekorektní­m odstínem: byl červený v barvách opozičních labouristů (pro Thatcherov­ou se víc hodila konzervati­vní modrá).

Hlavním důvodem nervozity byla ale řidičská (ne)dovednost šéfky vlády. „Panovaly silné obavy, že může do něčeho narazit, že se vše bude vyvíjet špatně, tím spíše, že neřídila dlouhé roky,“říká dnes Chris Collinsová z Nadace Margaret Thatcherov­é. Downing Street proto zahájila neprodleně praktické lekce pro ostře sledovanou řidičku.

Pak přišel den D. Nejjednodu­šším úkolem vlastní akce bylo projet z jednoho konce Downing Street na druhý, složitější manévry zahrnovaly i zabočení vlevo do ulice. To už bylo ve vypjaté situaci náročné, takže premiérka zvolila prostou jízdu vpřed a následné zacouvání. Co z toho vyplývá? Potvrdilo se, že premiérka měla ráda praktická a nekompliko­vaná řešení čili „žádné otáčení“. A že ne všechno z její osobnosti mělo sílu pevného železa...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia