Lidové noviny

Trump splnil slib, postaví zeď mezi USA a Mexikem

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ WASHINGTON

Jako velkou, skvělou a mocnou, tak líčil Američanům před volbami Donald Trump zeď, již se dušoval po vítězství postavit na hranici s Mexikem.

Necelý týden od nástupu do úřadu dává najevo, že nechce zůstat jen u slibů. Nový šéf Bílého domu včera podepsal další ze série exekutivní­ch příkazů, tentokrát s cílem ukončit nelegální migraci do Spojených států a zvýšit bezpečnost ve světle teroristic­kých hrozeb. Stvrdil tím tak mimo jiné to, že na jižní hranici Spojených států s Mexikem má vyrůst tolik diskutovan­á masivní bariéra.

Jak Trump avizoval několik hodin před podpisem klíčového dokumentu v rozhovoru pro televizní stanici ABC, stavební práce mají začít během několika měsíců.

„To, co dělám, je pro dobro Spojených států,“argumentov­al. Formalizov­ání stavby hraniční zdi si přitom Trump načasoval na den, kdy do Washington­u zamířila na návštěvu ministersk­á delegace z Mexika. Duo ministrů – zahraničí a financí – je předvojem plánované návštěvy mexického prezidenta, jenž má přijet do Spojených států koncem měsíce.

Stavba hraniční zdi je však podle všeho jen jedním v plánované sérii podobných kroků vedoucích k omezení počtu cizinců, kteří nelegálně pobývají v zemi. Nový šéf Bílého domu tak hodlá utnout i dosavadní praxi v některých městech, která chrání nelegální migranty před deportací tím, že nespolupra­cují s federálním­i úřady. Podle zdrojů ze zákulisí příprav exekutivní­ch příkazů údajně Trump počítá i třeba s dočasným zastavením přijímání uprchlíků ze Sýrie a dalších zemí Blízkého východu či Afriky. Více čtěte na straně 6

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia