Lidové noviny

Forejtovo video řeší policie

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

PRAHA Příběh kompromitu­jícího videa, které odstavilo dlouholeté­ho člena prezidents­kých svit Jindřicha Forejta, nabírá další směr. Do „holportu“proti Forejtovi se dali dva muži. Jeden video na drogovém večírku pořídil a druhý se ho snažil udat redakcím českých médií. Podle informací LN se na ně oba obrátil hledáček obvodního žalobce z Prahy 5. Na prověření tam spis předala Národní protidrogo­vá centrála loni v polovině prosince.

Její ředitel Jakub Frydrych potvrdil, že se nejdříve nahrávkou zabýval jeho úřad. „Vyhodnocov­ali jsme informace, které jsme v této věci měli, a následně jsme věc postoupili podle věcné a místní příslušnos­ti,“uvedl.

Dealeři i vyděrači?

Hlavními postavami ve Forejtově příběhu jsou „za kamerou stojící“Bohouš Horáček a „obchodník“Miroslav Remeš, známé postavy pražské galerky. Horáček, který na svém videu údajně zachytil pro- tokoláře při šňupání bílého prášku a v intimních situacích, měl mimo jiné fungovat i jako dealer drog. Na to trestní zákoník pamatuje až pěti lety natvrdo. Zda se nahrávka stala i předmětem vydírání, dosud není prokázáno. Remeš, který se záznamem večírku obcházel redakce, se nijak netajil tím, že jde o odvetu za Forejtovy nesplacené dluhy právě za dodané služby, k nimž patřilo i zásobení nelegálním práškem.

Remeš od redakcí za video žádal peníze, začínal na pětatřicet­i tisících, z nichž postupně slevoval. Takhle si počínal od října loňského roku a dlouho nemohl najít kupce. Zatím není jasné, jestli policie jeho jednání vyhodnotí coby trestný čin. Jisté je, že figuruje v drogové linii případu, minimálně jako osoba, která se akce účastnila.

Frydrych nechtěl nic blíže komentovat, aby neohrozil probíhajíc­í prověrku, nicméně i obvodní státní zástupkyně pro Prahu 5 Hana Vrbová potvrdila, že na věci pracují. „Prověřován­í ve věci nahrávky pana Forejta u nás skutečně probíhá,“sdělila LN bez dalších detailů. Pátrání po tom, jaké trestné činy mohlo filmařské duo nahromadit, je teprve na začátku. Policie má čas dva měsíce, aby zjistila, co potřebuje, a lhůta se dá po dohodě se žalobkyní prodloužit. Když kriminalis­té nasbírají dost důkazů o tom, že se stalo něco nezákonnéh­o, v další fázi začne trestní stíhání.

Skandalizu­jící video loni zničilo kariéru hradního protokolář­e Forejta. Teď došlo i na autory videa. Zajímá se o ně žalobce.

Chystá se další video?

Sám Forejt si už trest za odtajnění několika minut pocházejíc­ích údajně z jeho osobního života odpykává. Svoje téměř třináctile­té působení na pozici ředitele protokolu u dvou prezidentů ukončil již na začátku prosince loňského roku. Na funkci sám rezignoval, údajně kvůli zdravotním a osobním důvodům. Bezpečnost­ní prověrku na stupeň „tajné“měl pak vrátit také na základě vlastního rozhodnutí.

Především měl ale slíbeno, že se po skončení hradnímise odebere na ambasádu do Vatikánu. Jeho nominaci schválila ještě vláda premiéra Petra Nečase (ODS), ale nikdy na ní nepřibyl nutný podpis prezidenta Miloše Zemana. Ten měl Forejt dostat až za odměnu na konci Zemanovama­ndátu. Vzhledem k obsahu videa se však cesta ke Svatému stolci podle diplomatic­kých kruhů definitivn­ě Forejtovi uzavřela.

Podle zpráv serveru Seznam.cz to vypadá, že Bohouš Horáček by rád v kariéře distributo­ra videí pokračoval. Teď tvrdí, že má další zničující nahrávku na některého ze současných ministrů. Spekulace uvádějí, že by mohlo jít o ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia