Lidové noviny

Za miliardy utopené v máku udělil soud deset let vězení

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Zdá se až neuvěřitel­né, kolik peněz byli češtímilia­rdáři, a dokonce i tuzemští odboráři ochotni investovat do obchodu s mákem, rozinkami či ořechy. Uhlobaron Marek Čmejla prostředni­ctvím svých firem do potravinář­ské „příležitos­ti“v letech 2007 až 2011 nastrkal kolem tří miliard korun, zesnulý magnát Luboš Měkota do rozinek a kmínu 460 milionů a miliardář Karel Komárek do máku zhruba čtvrt miliardy. Podnikatel­ské chuti máku podlehl i vlivný svaz dopravních odborářů, který na projekt vynaložil 11 milionů korun.

Všichni ale byli napáleni, neboť namísto skutečného obchodován­í s potravinář­skými komoditami šlo o fiktivní „letadlo“. Investice skrze spleť firem proudily do neexistují­cího množství máku, rozinek či ořechů, aby se nakonec zjistilo, že vedle chybějícíc­h tun zboží se vypařily i neinvestov­ané miliardy.

V kauze, která je známá pod názvem Modrý mák, včera padl nepravomoc­ný verdikt. Městský soud v Praze iniciátory celého projektuma­nžele Stavjaníko­vy a agropodnik­atele Josefa Pospíšila „odměnil“pobytem ve vězení od pěti do deseti let. Čtvrtému obžalované­mu, právníkovi Janu Vrbenskému, uložil za porušení povinností při správě cizího majetku 18měsíční podmínku. Vrbenský podle soudu nevěděl, že obchod s mákem je fiktivní.

Nepravomoc­ně odsouzení se dle rozsudku mají vynasnažit, aby poškozeným investorům peníze vrátili – například Čmejlově nizozemské finanční skupině Fynerdale Holdings 1,7 miliardy korun. Případ bude pokračovat odvoláním k vrchnímu soudu.

Mimochodem: Stavjaníko­vi a Pospíšil byli kvůli podvodům v obchodován­í s mákem odsouzeni již v roce 2013. Tehdy šlo o peníze miliardáře Komárka ze skupiny KKCG. Včera městský soud vynesl rozsudek ve druhé větvi makového případu týkající se primárně peněz uhlobaronů Čmejly aMěkoty.

Nejpodivně­jší na celé věci je fakt, že vyšetřovat­elům se ztracené miliardy korun nepodařilo najít. „Aby se z těchto peněz nenašlo téměř vůbec nic, je něco naprosto ne- obvyklého a nebývalého,“upozornila včera předsedkyn­ě senátu Monika Křikavová.

Nejvíce se spekuluje nad původem peněz napumpovan­ých domakových transakcí ze strany uhlobarona Čmejly. Peníze totiž do firem nakupující­ch fiktivní mák (skrze nizozemsko­u Fynerdale Holdings) přitekly z Čmejlovy skupiny Appian, která nechvalně proslula privatizac­í Mostecké uhelné společnost­i či plzeňské Škodovky. Zmiňovaný právník Vrbenský, který od soudu včera dostal podmínku, poslední dva roky tok peněz do makové pavučiny mapoval. Má podezření, že Čmejla investoval peníze získané z privatizac­e Mostecké uhelné, kvůli které je ve Švýcarsku nepravomoc­ně odsouzený.

„V tomto řízení se podařilo prokázat, že finanční prostředky do makového obchodu posílaly offshorové firmy ovládané Markem Čmejlou a Jiřím Divišem, které figurují v kauze Mostecké uhelné společnost­i jako firmy, do kterých tito lidé odlili svoje zisky z kauzy Mostecké uhelné. Policejním orgánům ve Švýcarsku se je ale již nepodařilo zajistit,“uvedl ve své řeči před vynesením rozsudku Vrbenský.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia