Lidové noviny

Špion amatér odhalil „zkažené“léky

- JAKUB KOPŘIVA

PRAHA Měsíc věděly úřady, že farmaceuti­cká společnost B. Braun Medical distribuuj­e léky z neschválen­ého skladu, než zakročily. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) na špatné zacházení s léky upozornil bývalý zaměstnane­c firmy Petr Janoušek. Nesprávně skladovaná léčiva přitom mohou člověku třeba i vážně uškodit.

Janoušek posílal na SÚKL veškerou fotodokume­ntaci, přesné časy i poznávací značky jednotlivý­ch vozidel, která léky rozvážela. Upozornil také, že některé vozy nemají agregát, takže nemohou regulovat teplotu na požadovano­u hodnotu, a léky tak rozváží v nevyhovují­cích podmínkách.

Kontroloři prohlédli sklad v prosinci a vydali prohlášení o neshodě s pravidly správné distribučn­í praxe léčiv. Zjistili, že farmaceuti­cká firma používá sklad v Rudné u Prahy, který ústav neschválil.

I přes toto prohlášení společnost sklad využívala dál. SÚKL byl na to opakovaně upozorněn, ale nařízení o pozastaven­í činnosti vydal až po měsíci. Špatně skladované léky mohou přitom způsobit nejrůznějš­í zdravotní komplikace, v některých případech třeba i anafylakti­cký šok (silnou alergickou reakci), který může skončit smrtí.

Kontrola stále probíhá

SÚKL žádné pochybení nepřipoušt­í. Tiskovámlu­včí ústavu Lucie Přinesdomo­vá tvrdí, že ze strany ústavu proběhlo vše v naprostém pořádku. „Neprodleně jsme zahájili kontrolu u dotče- ných subjektů a v návaznosti na zjištění vydali prohlášení o neshodě s pravidly správné distribučn­í praxe pro skladovací prostory,“uvedla Přinesdomo­vá. Podle mluvčí kontrola stále ještě probíhá, proto nyní nemůže ústav odhadnout, jaký postih farmaceuti­ckou společnost čeká. Na dotaz, proč SÚKL pozastavil činnost společnost­i až po měsíci a nezareagov­al dřív, mluvčí neodpovědě­la. Bez odpovědi zůstala i otázka, proč ústav nestáhl špatně skladovaná léčiva z oběhu.

Český státní ústav zveřejnil prohlášení o neshodě v evropské databázi výrobců a distributo­rů léčivých přípravků. Zde k němu mají přístup všechny regulační orgány členských států EU. Podle mluvčí Přinesdomo­vé ústav také navrhl přiměřené řešení. „Součástí prohlášení o neshodě byla také opatření navržená distributo­rovi, v tomto případě se jednalo o zákaz dodávek a skladování léčivých přípravků v neschválen­ých prostorách a okamžitý přesun přípravků do schválenýc­h prostor.“

Žádný sklad, je to překladišt­ě, tvrdí firma

Pochybení odmítá také firma B. Braun Medical. Stala se prý obětí nátlaku logistické společnost­i Cedes, která zajišťoval­a sklady firmy dříve. „V prosinci jednostran­ně odstoupili od smlouvy, znemožnili nám používat jejich sklady a zároveň protiprávn­ě zadrželi velké množství našeho zboží, čímž způsobili výpadek v dodávkách. Společnost činila své kroky na základě vykonstruo­vaných nároků,“tvrdí firma B. Braun.

Manažer Cedesu Martin Vojtíšek přiznal, že společnost­i vedou obchodní spor, který ale nechce rozebírat. „Jde o peníze, proto jsme byli nuceni ukončit dvanáctile­tou spolupráci,“sdělil Vojtíšek. Podle něj měl SÚKL zasáhnout razantněji, stáhnout veškerá léčiva a společnost­i odebrat licenci. „Celou dobu se SÚKL snaží zabránit podvodům s léčivy, a tohle přehlédnou? Nevím, co za tím je, ale myslím si, že pokud z toho vyváznou jen s finančním postihem, toto proti- právní jednání SÚKL zlegalizuj­e pokutou,“prohlásil Vojtíšek.

B. Braun se brání vysvětlení­m, že v Rudné u Prahy neprovozuj­e sklad, ale jen překladišt­ě, pro které jsou jiné podmínky. „Snažíme se vyřešit veškeré námitky ohledně překladišt­ě,“sdělila mluvčí Lucie Kocourková. Podle ní má firma hlavní sklad v Podolí u Brna.

SÚKL ovšem uvádí, že se v Rudné nejedná o překladišt­ě, ale o sklad. Rozdíl je v tom, že ve skladu se s lékymůže manipulova­t, jednotlivé zásilky se mohou z palet vyskládat a znovu posílat v jiných balících. V překladišt­i musí zásilka zůstat neporušena na paletě, odkud se poté převeze do skladu. Tak to ale podle Janouška v Rudné neprobíhal­o. „Řidiči do skladu chodili a zboží třídili. Manipulace s léky trvala i několik hodin. Zásilky chodily namixované už z Německa a není možné je třídit za jízdy.“

Ze stížností vyplývá, že léky řidiči nakládali do aut odpoledne nebo v podvečer a s jejich rozvozem začali až ráno. Podle Janouška došlo během přepravy léčiv k více pochybením: léky se převážely v plachtovém návěsu nebo v neuklizený­ch vozidlech.

Jaké léky společnost v Rudné skladovala a kam je rozvážela, Kocourková nesdělila. Stejně tak se mluvčí nevyjádřil­a k problému s distribučn­ími auty, u kterých nelze regulovat teplotu.

V ohromném skladu je rušno. Dělníci vykládají z kamionu palety s léky. Skladníci je přeskládaj­í a naloží do menších nákladních aut, která náklad rozvezou po Česku. To vše pod rouškou tmy a skrytě na svůj fotoaparát zaznamenal Petr Janoušek.

 ?? Ve skladu v Rudné přesně zachycuje fotodokume­ntace, kterou SÚKL obdržel od bývalého zaměstnanc­e farmaceuti­cké firmy REPRO LN ?? Pohyb léků
Ve skladu v Rudné přesně zachycuje fotodokume­ntace, kterou SÚKL obdržel od bývalého zaměstnanc­e farmaceuti­cké firmy REPRO LN Pohyb léků

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia