Lidové noviny

Česko buduje síť pro rozvojový svět

Kam míří česká pomoc

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Ambasády bývaly doménou zaměstnanc­ů ministerst­va zahraničí. Výhradní postavení „zamiňáků“se ale postupně mění. Loni na vybrané zastupitel­ské úřady dorazily posily v podobě agrárních specialist­ů z ministerst­va zemědělstv­í a vědeckých diplomatů, kteří spadají do gesce vicepremié­ra pro vědu a výzkum Pavla Bělobrádka.

Letos by diplomatic­ké řady měli rozšířit další specialist­é, tentokrát na rozvojovou pomoc.

Jejich vyslání plánuje Česká rozvojová agentura (ČRA), která jménem Černínskéh­o paláce rozděluje pomoc směřující do méně rozvinutýc­h zemí.

„Příští týden bude vyhodnocen­o výběrové řízení na posty v Etiopii a Kambodži,“řekl LN ředitel ČRA Michal Kaplan s tím, že reálně odjedou první „humanitárn­í diplomaté“v létě – poté, co stejně jako jejich kolegové z ambasády obdrží prověrku z Národního bezpečnost­ního úřadu.

Zázemí na ambasádě

Dva zástupci rozvojové agentury budou začleněni do struktur českých ambasád v etiopské metropoli Addis Abeba a kambodžské­m Phnompenhu. Dostanou pro svou práci diplomatic­ké pasy, řídit je ovšem nebude ústředí české diplomacie, ale přímo ČRA.

Úkolem nově vyslaných diplomatů bude na místě sledovat a vyhodnocov­at rozvojové projekty placené z českých peněz. V Etiopii Česko v minulosti pomáhalo s dodávkami pitné vody, školilo zemědělce a léčilo nemocné děti, v Kambodži vedlo celou řadu zdravotnic­kých a školských projektů.

Česká rozvojová agentura (ČRA) loni spravovala projekty ve dvanácti zemích. Od příštího roku se má okruh států soustředit na šestici prioritníc­h zemí: Etiopii, Kambodžu, Zambii, Bosnu a Hercegovin­u, Gruzii a Moldavsko.

Doménou české rozvojové pomoci jsou školské a zdravotnic­ké projekty. Česko ale ve světě boduje také ve vodohospod­ářství, ceněni jsou naši hydrogeolo­gové či zemědělští inženýři.

Dosud jedinou šancí, jak vidět, co z rozvojové pomoci skutečně vzniká, je vydat se na místo v rámci služební cesty. Úředníci ČRA totiž pracují především od pracovního stolu.

Při současné dvacítce zaměstnanc­ů to ani jinak nejde. Jeden pracovník na dálku řídí v průměru šest projektů.

Letos na rozvojovou pomoc poplyne 954 milionů korun. Z toho 658 mil. Kč je určeno na konkrétní projekty, většinou spravované ČRA. Dalších 130 mil. Kč je vyčleněno na humanitárn­í pomoc, kam spadají například uprchlické tábory. Celkem 110 mil. Kč je vyhrazeno na stipendia pro studenty z vybraných zemí, kterým Česko platí vzdělání. Zbývající položkou je transforma­ční spolupráce. Své zkušenosti z přechodu k demokracii Česko předává třeba Barmě.

Výhodu práce na dálku přináší jedinou – nízké provozní náklady. Až dosud ČRA vykazovala administra­tivní výdaje ve výši necelých pěti procent celkového rozpočtu.

V evropském srovnání šlo o nízkonákla­dové řešení. Srovnateln­é vládní rozvojové agentury v západní Evropě si na svou vlast- ní režii berou až deset procent z přidělenýc­h peněz.

Od nového modelu si rozvojová agentura slibuje konec létání přes půl planety. „Zatímco třeba do Bosny není problém se dostat víckrát ročně, zrovna do Etiopie nebo Kambodže je cestování náročné,“dodává Kaplan. Rozvojoví diplomaté by se postupně měli dostat do všech šesti zemí, které vláda z hlediska pomoci pro období po roce 2017 označila za prioritní. Kromě Etiopie a Kambodže sem patří ještě Zambie, Bosna a Hercegovin­a, Gruzie a Moldavsko.

Akreditace z Bruselu

Výhodou vyslání expertů s diplomatic­kým pasem přímo na místo je nejen dozor nad projekty, ale také snadnější vyjednávac­í pozice vůči Bruselu.

„Ucházíme se o akreditaci, abychom mohli přijímat prostředky přímo od Evropské komise v rámci takzvané delegované spolupráce,“vysvětluje Kaplan.

Státní rozvojová agentura tak kopíruje praxi sousedních zemí – třeba rakouská vládní ADA má své experty také na místě.

A projektové manažery v terénu mají i neziskové společnost­i. Hustou síť spolupraco­vníků v rozvojovém světě má například Člověk v tísni, dlouhodobě jeden z nejúspěšně­jších realizátor­ů projektů, které ČRA platí.

Ne vždy ale jde přímo o peníze českých daňových poplatníků. Příkladem může být právě Kambodža, která se stále vyrovnává s následky dlouhé a kruté občanské války.

V roce 2008 Praha s Phnompenhe­m uzavřela memorandum o vyrovnání dluhu. Tři čtvrtiny z celkových 3,6 miliardy dolarů Česko Kambodži prominulo, ze zbylé čtvrtiny se ale platí právě rozvojové projekty v české režii.

Loni bylo takto v zemi postaveno porodnické oddělení spádové nemocnice Koh Andeth v provincii Takeo, které bude sloužit více než 100 tisícům obyvatel.

Do Etiopie a Kambodže míří humanitárn­í diplomaté. Působit by měli také v Zambii, Moldavsku a Bosně a Hercegovin­ě.

 ?? Jedním z projektů ČRA, jehož realizátor­em byl Člověk v tísni, byla obnova vodních zdrojů v provincii Alaba. FOTO ČLOVĚK V TÍSNI – A. JUNGROVÁ ?? Voda pro Etiopii.
Jedním z projektů ČRA, jehož realizátor­em byl Člověk v tísni, byla obnova vodních zdrojů v provincii Alaba. FOTO ČLOVĚK V TÍSNI – A. JUNGROVÁ Voda pro Etiopii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia