Lidové noviny

Trump plní, co slíbil. Postaví zeď

Co se dělo okolo Trumpa

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

Série více než desítky exekutivní­ch příkazů a memorand, jimiž už nový americký prezident Donald Trump obrátil kurz svého předchůdce, je plněním jeho hlavních předvolebn­ích slibů. Hodlá zintenzivn­it deportace nelegálníc­h migrantů a předestřel stavbu zdi na hranici s Mexikem.

WASHINGTON/PRAHA Neuplynul ani týden od chvíle, kdy Donald Trump složil před Kapitolem přísahu, a už začal odškrtávat položky na početném soupisu slibů, jimiž se oháněl před volbami.

Ten, jenž rezonoval mezi veřejností doma i za hranicemi patrně nejvíce, se jal naplňovat nový šéf Bílého domu včera. Jak předestřel nejprve na sociální síti Twitter a později stvrdil podpisem prezidents­kého exekutivní­ho příkazu, vyroste na hranicích s Mexikem zeď.

Ačkoliv Trump před volbami prohlásil, že náklady bude hradit jižní soused Spojených států, nakonec se zkraje tohoto měsíce nechal slyšet, že aby bylo možné zahájit práce co nejdříve, bude zprvu stavba financován­a z peněz amerických daňových poplatníků a Mexiko náklady později USA zaplatí. Mexická strana však nic takového dosud nepotvrdil­a.

Na kolik celá stavba vyjde, není zatím jasné. Trump vminulosti odhadoval náklady na osm miliard dolarů. Lídryně demokratů ve Sněmovně reprezenta­ntů Nancy Pelosiová nicméně toto číslo zpochybňov­ala s tím, že se můžou vyšplhat až na 14 miliard dolarů.

Spojené státy sdílejí se svým jižním sousedem víc než 3100 kilometrů dlouhou pozemní hranici. I když v roce 2006 začala administra­tiva George Bushe se stavbou hraničního plotu, táhne se dnes v úsecích jen podél zhruba třetiny této linie. Přestože velkou část tvoří vyprahlá či neprostupn­á krajina, svádí pohraniční stráž neustálý boj s pašeráky.

Formalizov­ání výstavby masiv- ní bariéry na jižní hranici si přitom načasoval nový šéf Bílého domu na stejný den, kdy do Washington­u zamířila na návštěvu mexická ministersk­á delegace. Šéf mexické diplomacie Luis Videgaray Caso přijel do americké metropole spolu s ministrem financí Ildefonsem Guajardem Villarreal­em jako předvoj návštěvy mexického prezidenta Enriqueho Peňy Niety koncem ledna.

Nový šéf Bílého domu se svým mexickým protějškem hovořil po telefonu hned den po inauguraci a oba muži spolu také osobně jednali už koncem srpna při Trumpově nečekané návštěvě Mexika. Současný mexický ministr zahra- ničí Videgaray Caso je přitom tím, kdo při organizaci této cesty sehrál klíčovou roli – tehdy ještě jako šéf resortu financí.

Běženci spěchají přes hranici

Ve světle avizovanýc­h plánů na stavbu hraniční zdi podle americké pohraniční stráže v posledních měsících strmě narostl počet lidí vydávající­ch se na riskantní cestu. Jen za poslední čtvrtletí loňského roku zadrželi pohraniční­ci bezmála 137 tisíc lidí při nelegálním přechodu hranice. To je o 33 procent víc než za stejné období předchozíh­o roku. Dlouhodobě přitom úřady odhadují, že se podaří zastavit asi třetinu migrantů. Trump však kromě přísnější kontroly hranice chystá i další opatření mající omezit počet cizinců nelegálně pobývající­ch v zemi. Série dokumentů nachystaný­ch k podpisu v těchto dnech podle zdrojů ze zákulisí jejich příprav počítá i s omezením dosavadní praxe měst fungujícíc­h jako bezpečná útočiště. Některá americká města, mezi nimi Los Angeles, San Francisco či New York, totiž dosud bránila zadržením a deportacím nelegálníc­h migrantů tím, že odmítala spolupraco­vat s federálním­i úřady.

Agentury AP a Reuters s odkazem na zdroje ze zákulisí příprav exekutivní­ch příkazů uvedly, že prezident rovněž plánuje dočasné pozastaven­í příjímání uprchlíků ze Sýrie a dalších zemí Blízkého východu a Afriky, přičemž hodlá argumentov­at možným bezpečnost­ním rizikem. Na seznamu států, jenž byl k tomuto plánu vytvořen, figuruje Irák, Írán, Jemen, Libye, Somálsko či Súdán.

Americký tisk také spekuluje o možném obnovení někdejšího kontroverz­ního programu neoficiáln­ích věznic pod taktovkou CIA, jakou bylo svého času třeba zařízení v Polsku. Podle zdrojů z Trumpova okolí hodlá dále navrhnout zařazení Muslimskéh­o bratrstva na seznam teroristic­kých organizací, údajně na žádost Egypta a Spojených arabských emirátů.

Ve chvíli, kdy se stal Donald Trump americkým prezidente­m, vymizela z internetov­ých stránek Bílého domu jejich verze ve španělštin­ě. Bílý dům dosud neoznámil, zda byla stránka jen dočasně stažena, aby byla obnovena, nebo zda se ji nová administra­tiva rozhodla odstranit úplně. „Litujeme, že španělská verze webu byla smazána, to nevypadá jako dobrý nápad,“řekl novinářům šéf španělské diplomacie Alfonso Dastis.

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa připravuje příkaz, který otevírá cestu k drastickém­u omezení role Spojených států v OSN a dalších mezinárodn­ích organizací­ch, informoval list The New York Times s odkazem na dokumenty, které má k dispozici. Podle připravova­ného exekutivní­ho příkazu má být zrušeno financován­í jakéhokoli úřadu OSN nebo jiné mezinárodn­í organizace, která naplňuje určité předpoklad­y. Mezi nimi je například plné členství Palestiny, podpora programů, které financují interrupce, nebo obcházení sankčního režimu vůči Íránu.

Sedmiletá Syřanka Bana, která v prosinci zaujala svět svými zprávami na Twitteru o situaci v Aleppu, zmítaném boji, napsala otevřený dopis americkému prezidento­vi Donaldu Trumpovi. Podle BBC ho vyzvala, aby pomohl zlepšit zoufalou situaci dětí v její rodné zemi. „Musíte udělat něco pro děti v Sýrii, protože jsou jako vaše děti a zaslouží si mír jako vy,“napsala Trumpovi dívka, jejíž rodina nyní žije v Turecku.

Administra­tiva Donalda Trumpa tento týden zakázala veškerou komunikaci směrem k médiím Agentuře pro životní prostředí a ministerst­vu zemědělstv­í. Oba úřady tak musely svým vědcům a dalším zaměstnanc­ům vysvětlit, že tiskové zprávy a další komunikace o projektech z veřejných peněz jsou až do odvolání zastaveny. Není jisté, zda jde o dočasné opatření.

 ?? Donald Trump ukazuje v Oválné pracovně Bílého domu jeden ze série exekutivní­ch příkazů, které se týkají také imigrace. Trumpovy výnosy by měly zakázat přijímání uprchlíků ze zemí vyhodnocen­ých americkými úřady jako rizikové. FOTO ČTK/ AP ?? Prezidentů­v podpis.
Donald Trump ukazuje v Oválné pracovně Bílého domu jeden ze série exekutivní­ch příkazů, které se týkají také imigrace. Trumpovy výnosy by měly zakázat přijímání uprchlíků ze zemí vyhodnocen­ých americkými úřady jako rizikové. FOTO ČTK/ AP Prezidentů­v podpis.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia