Lidové noviny

Sankce mu pomohly k miliardě

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MURMANSK/PRAHA Vitalij Orlov je rybář z ruského Murmansku, který nyní vede rybářskou společnost­i Norebo holding. V současnost­i ocenila společnost Bloomberg jeho majetek na rovnou miliardu dolarů. Na ruském seznamu miliardářů je tento muž úplným nováčkem. Mezi bohatou elitu mu pomohly protiruské sankce.

Ještě před pár lety o firmě Norebo nikdo nevěděl a jejího šéfa nikdo neznal. Dodnes kolem něj koluje víc dohadů než ověřených informací. „Já jsem v podstatě člověk uzavřený, neveřejný, raději se soustředím na práci,“prohlásil v rozhovoru pro list Kommersant. Ví se tedy jen málo: narodil se v roce 1965 a vystudoval Murmanské námořní učiliště, specializa­ci „kormidelní­k“. Řídil lodě, pracoval v sovětském podniku Sevryba a miloval moře. Nic jiného ostatně rodákovi z Murmansku v době socialisti­ckých umístěnek nezbývalo. Jenže komunismus skončil a Orlovovi se otevřely dveře do světa. V roce 1993 si ho všimnul bývalý důstojník švédského námořnictv­a Magnus Rot. Pozval ho do své firmy Scansea, která obchodoval­a s treskami. Prodávala je především do Ruska – rychle se rodící oligarchic­ké tří- dě. Z námořníka Orlova se stal obchodník. Domluvil se anglicky, rozuměl rybám a znal ruskou mentalitu. Držel se ale při zemi.

S Rotem se stali přáteli a obchodními partnery. Po pár letech vymysleli nový druh podnikání – a geniálně se strefili do času i oboru. Nebylo to naposledy. Začali prodávala kromě ryb i lodě – „ojetiny“– ruským rybářům.

Bohatli. V roce 2013 Rot s Orlovem skoupili akcie ruských podniků zabývající­ch se rybolo- vem, tehdy značně skomírajíc­ích, neboť nebyly schopny konkurovat zahraniční produkci. Zdálo se, že to nebyl nejlepší obchodní tah. O sankcích tehdy nikdo ještě nemluvil, a tak investice vypadala jako nepříliš lukrativní.

Jenže vše změnila ruská anexe Krymu a reakce Západu. Domácí ruská produkce byla po uvalení sankcí na Rusko rázem zbavena zahraniční konkurence. Orlov měl dokonale načasovaný start. Pravda, sankce také ukončily letité partnerstv­í se švédským námořníkem Rotem. Rusko v odvetných opatřeních totiž mj. zakázalo cizincům podílet se na ruské produkci ryb. Orlov se musel vzdát norského občanství a stal se opět Rusem.

Díky sankcím se také z původního sovětského lodivoda stal majitel miliardové­ho účtu. Dnes jeho Norebo holding produkuje 11 procent veškerých ryb v Rusku. Ruské embargo, kterým prezident Vladimir Putin odpověděl na sankce, vyvolalo explozi zájmu o ruské potraviny i u těch, kdo si do té doby nechali dovážet laskominy z evropských velkoměst. Navíc západní sankce nezakazují vývoz ruských ryb. A Putinovo embargo import mořských produktů nepovoluje. Právě tato disproporc­e udělala z Orlova jednoho z nejbohatší­ch lidí v Rusku.

 ?? Vitalij Orlov vydělal na zavedení sankcí. REPRO LN ?? Z rybáře boháčem.
Vitalij Orlov vydělal na zavedení sankcí. REPRO LN Z rybáře boháčem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia