Lidové noviny

Fillonovu kandidatur­u ohrožuje Penelopega­te

- MILAN ROKOS

PAŘÍŽ/PRAHA Francouzsk­ou prezidents­kou kampaní včera otřásla první aféra. A pravicový kandidát François Fillon jí čelí v době, kdy od něj všichni očekávají, že chytí druhý dech – průzkumy totiž v poslední době ukazují, že se mu díky své dynamické kampani nebezpečně přibližuje středový liberál Emmanuel Macron.

Satirický týdeník Le Canard Enchaîné totiž odhalil, že Fillonova manželka Penelope si během devíti let vydělala jako asistentka svého muže či jeho nástupce v parlamentu na 600 000 eur (asi 16,5 milionu korun). Na tom by nebylo – jak ostatně tvrdí i Fillonovi spolupraco­vníci – nic nezákonnéh­o. Problém ale je, že paní Fillonovou si jako asistentku tehdejšího poslance nikdo nepamatuje a případ zavání fiktivním zaměstnává­ním za státní peníze. Matka pěti dětí o sobě vždy mluvila jako o „ženě v domácnosti“.

V letech 1998 až 2002 dělala asistentku svému muži, poté ještě šest měsíců v roce 2012. Její měsíční plat tehdy dosahoval 3900 eur, později stoupl na 4600 eur. V letech 2002 až 2007, kdy François Fillon působil ve vládě jako ministr sociálních věcí a později školství, dělala asistentku jeho nástupci v Národním shromážděn­í. Její plat pak vyšplhal až na 7900 eur měsíčně, tedy sumu, kterou mají poslanci obvykle hned na několik asistentů.

Feministky by vřískaly

Fillon tedy nemusí čelit obviněním, že překročil zákon, ale přesvědčiv­ě vyjasnit, zda je jeho žena onou „matkou v domácnosti“, nebo spíše politickou spolupraco­vnicí. Rozčílený kandidát ale včera místo odpovědi na tuto otázku reagoval spíše emotivně: „Představte si, že by nějaký politik řekl o ženě, jak to říká tento článek, že nezvládne nic než zavařovat. Všechny feministky by vřískaly,“citoval ho list Express. Článek v satirickém týdeníku označil Fillon za mizogynní.

Příliš přesvědčiv­ě nevyznělo ani vysvětlová­ní od Fillonovýc­h spojenců. Generální sekretář Republikán­ů Bernard Accoyer uvedl, že Penelope Fillonová se vždy podílela na práci svého muže a že ji „často“vídal v Národním shro- máždění. Přiznal nicméně, že rozsah jejích prací nezná.

Fillonova mluvčí Florence Portelliov­á pak argumentov­ala kvalifikac­í manželky svého šéfa a faktem, že je zastupitel­kou v department­u Sarthe, proto prý nebývá v Paříži. Stejně mluvil i šéf poslanecké­ho klubu Republikán­ů Bruno Retailleau: „Penelope Fillonová je sarthskou zastupitel­kou. Samozřejmě že ji člověk v Paříži nevidí!“Oba ale opominuli fakt, že Fillonová byla zvolena radní v department­u až v roce 2014, zatímco inkriminov­ané období se týká let 1998 až 2007.

Na nepřesvědč­ivé vysvětlová­ní včera zareagoval­a i francouzsk­á justice a zahájila předběžné vyšetřován­í kvůli podezření ze „zpronevěry veřejných peněz, zneužití sociálních dávek a zatajování těchto zločinů“.

Místo přípravy na velký nedělní mítink tak Fillona čeká týden nepříjemný­ch otázek. A jak napsal list Le Point, Fillona začali kritizovat i někteří poslanci Republikán­ů – neodpovídá jim prý na telefonáty ani e- maily a o všem se rozhoduje jen v nejužším kruhu jeho věrných.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia